Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франция пуска спецчасти в Украйна, поставя Русия пред "стратегическа дилема"

В същото време Париж отрича присъствието на френски военни в Украйна

Според вестник Le Monde френското военно присъствие би могло да защити някои украински територии и да ограничи атаките от Русия

Франция проучва възможността да позволи на специалните сили и други военни части да пресичат украинската граница, за да поставят "стратегическа дилема" за Русия, пише вестник Le Monde, позовавайки се на източници.

Според съобщения в медиите Париж "мълчаливо е признал" само присъствието на служители на Генералната дирекция за външна сигурност (DGSE) в Украйна, предава "Фокус".

"Дори възможната смърт на някои от тях в момента може да бъде правдоподобно отречена", се казва в публикацията.

В същото време Париж отрича присъствието на френски военни в Украйна. Официално специалните сили, чиито бойци не са секретни агенти и са подчинени на Генералния щаб, не преминават украинската граница.

"Идеята да се позволи на тези военни инструктори да преминат украинската граница, потенциално с други конвенционални части, е в центъра на френските размишления", се подчертава в статията.

Подобна мярка се разглежда като средство за създаване на "стратегическа дилема" за Москва, отбелязва Le Monde. Според автора на материала френското военно присъствие би могло да защити някои украински територии и да ограничи атаките от Русия.

В понеделник в Париж се проведе конференция в подкрепа на Киев, свикана по инициатива на френския президент Еманюел Макрон. На нея бяха поканени лидери на около десет държави, сред които Германия, Великобритания, Полша, Дания и Нидерландия.

След срещата Макрон заяви, че участниците в нея са обсъдили възможността за изпращане на войници в Украйна, но не са постигнали консенсус. Той добави, че Франция ще направи всичко, за да попречи на Русия "да спечели тази война".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Франция пуска спецчасти в Украйна, поставя Русия пред "стратегическа дилема"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!