Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германското контраразузнаване започна проверка заради прехванат от Русия разговор на германски военни за удар по Кримския мост


Кримският мост, снимка: Wikimedia/Creative Commons

Германското военно контраразузнаване извършва проверка във връзка с възможното прехващане на разговор между офицери от Бундесвера за потенциалното използване на ракети Taurus с голям обсег срещу Кримския мост. Това съобщи T-Online, като се позова на говорител на германското министерство на отбраната.

„Федералната служба за военно контраразузнаване (BAMAD) предприе всички необходими мерки“, е заявил говрителят пред германската медия.

Прехванала ли е Русия вътрешни комуникации в рамките на Бундесвера? В момента Службата за военно контраразузнаване разследва обвиненията, се казва в публикацията.

В разговора, публикуван от руските медии, за който се твърди, че е между офицери от Бундесвера, се обсъждат теоретичните възможности за използване на германските ракети Taurus.

Руското външно министерство поиска обяснение от германското правителство след предполагаемото подслушване на високопоставени служители на Бундесвера. „Опитите да се избегнат отговори се разглеждат като признание за вина“, написа говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram. Маргарита Симонян, директор на руската телевизия RT, публикува аудиозапис на половинчасовия разговор.

Участниците в него обсъждат въпроса дали ракетите Taurus теоретично биха били технически способни да разрушат моста към Кримския полуостров, построен от Русия.

В разговора, който цитира и германската медия t-online, се чуват гласовете на генерал-лейтенант Инго Герхарц, инспектор на ВВС, бригаден генерал Франк Грефе, началник на отдела за операции и учения в командването на ВВС в Берлин и още двама германски военни. „Записът продължава 38 минути и изглежда автентичен. Това обаче не означава, че звуковият файл е оригинален или че части от него може да са били подправени“, коментира t-online.

Една точка в дискусията е дали украинските военни биха могли да управляват обстрела на Кримския мост без участието на Бундесвера. В записа се чува още, че няма зелена светлина за използването на тези ракети на политическо ниво.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германското контраразузнаване започна проверка заради прехванат от Русия разговор на германски военни за удар по Кримския мост

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!