Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МВР: 6-имата излежали присъди в Германия и върнати у нас са българи, останалите са сирийци


Калин Стоянов

Бавария е репатрирала в България шестима български граждани, с български произход и имена, които са били осъдени за извършени престъпления в Германия и са си излежали присъдите си там. Това заяви в парламента вътрешният министър Калин Стоянов, който беше викнат от депутатите за изслушване в Народното събрание, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова показа прессъобщение на Баварската държавна служба за убежище и репатриране.

В България са пристигнали 18 граждани на Сирия и 6 граждани на България – общо 24 лица, уточни МВР.

В прессъобщението на германските власти се посочва: На 8 февруари 2024 г. малък чартър с 23 души, задължени да напуснат страната, е излетял от летището в Мюнхен за София, организиран от Баварската държавна служба за убежище и репатриране (LfAR). Те са били придружени от Федералната полиция на Германия. Това се казва в прессъобщение, публикувано на сайта на германската служба за убежище и репатриране.

Сред върнатите в България са шестима души, които са били осъдени за убийство, непредумишлено убийство, нападение с утежняващи вината обстоятелства, сексуални престъпления, обири с утежняващи вината обстоятелства и пране на пари, и др.

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че влизайки на наша територия, шестимата българи вече се водят активен криминален контингент и подлежат на контрол от страна на МВР. Сирийските граждани, 18 на брой, които дойдоха с първия самолет, вече са получили хуманитарен статут на бежанци и идват по силата на реадмисия, каза министърът. По думите му страната ни не е спирала да изпълнява Дъблинското споразумение.

„Тук има нещо гнило, да не кажа, че лъжете, но най-вероятно замазвате“, коментира Тошко Йорданов. Лидерът на ПГ на ИТН изрази недоумение, че след като шестимата са си излежали присъдите в Германия, няма логика да бъдат сваляни от самолета с белезници, като престъпници, тъй като вече са свободни граждани.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: МВР: 6-имата излежали присъди в Германия и върнати у нас са българи, останалите са сирийци

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!