Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Росатом“ ще строи втора атомна електроцентрала на брега на Черно море в Турция


АЕЦ „Аккую“, първата атомна електроцентрала на Турция, също се строи от "Росатом".

ВМРО: С Наредба КЕВР ще допусне шоково увеличение на тока за домакинствата от 1 юли

Турските власти взеха политическо решение, че втората атомна електроцентрала в Турция също ще бъде построена от „Росатом“, заяви директорът на руската енергийна компания Алексей Лихачов.

„Президентът Ердоган публично обяви, че е взето политическо решение за прехвърляне на друга платформа към нас. Сега сме в процес на изучаване на детайлите. Най-вероятно това ще бъде обект, наречен „Синоп“ – не на Средиземно море, а на Черно море“, заяви Алексей Лихачов, цитиран от  ТАСС.

Ден по-рано, на 26 февруари, руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.

„По време на телефонния разговор Владимир Путин сърдечно поздрави президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган за 70-ия му рожден ден, като отбеляза високия му авторитет в страната и в чужбина, дългогодишната му държавна дейност в полза на турския народ и по-специално засилената позиция на Турция на международната арена. Подчертан бе и значителният личен принос на Реджеп Тайип Ердоган за развитието на приятелските руско-турски отношения. Беше потвърден взаимният ангажимент за по-нататъшното им всеобхватно укрепване“, заявиха от Кремъл.

Tурският парламент одобри споразумение от 2013 г. с Япония за изграждане на атомна електроцентрала на брега на Черно море близо до Синоп. През 2018 г. обаче японската Mitsubishi Heavy Industries напусна проекта след неуспех да постигане на споразумение с турското правителство относно условията на финансиране. Японският консорциум поиска цена от 44 млд. долара, която Турция отказа да приеме и Анкара започна да търси нов партньор за изграждането на 4,5 GW централа.

„Росатом“ ще строи втора атомна електроцентрала на брега на Черно море в Турция
Втората АЕЦ на Турция ще бъде изградена в Синоп на брега на Черно море.

В момента в Турция се строи една атомна електроцентрала – „Аккую“ на брега на Средиземно море. Проектът се реализира от „Росатом“. АЕЦ „Аккую“ е първата атомна електроцентрала в Турция. Проектът се изпълнява въз основа на междуправителствено споразумение, сключено между Руската федерация и Турция на 12 май 2010 г.

Общият капацитет на четирите енергоблока ще бъде 4,8 GW, а цената е 20 милиарда долара. „Росатом“ работи в Турция на принципа „Build – Own – Operate“. Проектът се реализира от компанията „Аккую нуклеар“, в която над 99% от акциите са собственост на руската „Росатом“.

АЕЦ „Аккую“ е с четири реактора ВВЕР по руски проект от поколение 3+. Мощността на всеки енергоблок е 1200 MW. След въвеждане в експлоатация и довеждане до пълен капацитет АЕЦ „Аккую“ ще генерира около 35 милиарда kWh годишно. През декември миналата година беше пуснат първият блок на електроцентралата. Останалите ще бъдат пуснати в експлоатация до 2026 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Росатом“ ще строи втора атомна електроцентрала на брега на Черно море в Турция - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!