Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Френски наемник: Украинците не евакуират своите ранени от бойното поле и те трябва да се спасяват сами

Снимка: архив

Ранените войници от Украйна са принудени сами да се измъкват от бойното поле, защото не ги евакуират. Това разказа в интервю за радио Europe 1 френски наемник, воювал на украинска страна. Интервюто с мъжа, представен като Адам, е озаглавено „Никой няма да дойде да ви вземе“, френски войник, заминал да се бие в Украйна, разказва за ада на ежедневието".

"Днес Адам (псевдоним), френски войник, завърнал се от Украйна, не съжалява за избора си. На 30 години, той се бие в продължение на 19 месеца заедно с войници от Киев, противопоставяйки се на руските войски, нахлули в своя съсед. "Не се поколебах нито за миг. Основната причина, която ме накара да замина, беше защитата на ценностите и демокрацията", казва той в силно свидетелство в ефира на Europe 1", четем в сайта на френското радио. "Запленен от желанието си да се бори за ценностите, които защитава, бившият военен взема решение: ще се присъедини към елитна украинска част. Адам е добре дошъл с опита си при своите братя по оръжие".

„Ние носим много неща, защото владеем оръжията на НАТО, които Украйна получава. Киев получава много малко материали от бившия Съветски съюз. Вече сме обучени за оръжия на НАТО и следователно можем да ги използваме бързо“, обяснява Адам. Бившият военен припомня и за находчивостта и уменията на френските войници. Две основни качества на толкова взискателен военен терен като този в Украйна". Той дава за пример превозно средство, което се повредило насред полето. „Не е като във френската армия, където се обаждате на екипа за поддръжка, който идва да ви вземе. Там наистина ви трябва находчивост. Имате парче тиксо и "свински опашки" и ще ремонтирате турбините, които са счупени“. Механичните умения също са от съществено значение".

А в случай, че един войник е ранен, „никой няма да дойде да ви вземе“, уверява Адам. „Трябва да можете сам да измъкнете ранените.“ Най-общо казано, „трябва да знаете как да направите всичко сами“. Всичко това при понякога минусови температури. „Когато бяхме в Бахмут, можеха да паднат до -20, -30 градуса. И там нямате отопление, нямате одеяло. Това е изключително интензивна война, нямате този лукс да носите оборудване със себе си“, разказва той. 

"Украинските войници трябва да се справят и с рояка от вражески дронове, които летят над тях. В тези случаи „честно казано, не можете да направите много“, признава Адам. Въпреки че пушките против дронове винаги могат да отблъснат заплахата от един или два дрона, те при никакви обстоятелства няма да могат да унищожат целия рояк. "Това са цивилни дронове, които не струват почти нищо. Така че ще унищожим X броя дронове и ще се върнат още повече".

Адам е напуснал бойното поле преди няколко месеца. "Върнах се към цивилния си живот. Постигнах всички цели, които си бях поставил", уверява той. „Когато заминаваме, за да помогнем на Украйна, нямаме статут на боец. Не правим вноски за пенсиониране, не внасяме за нищо. Теоретично, на документи, губим години. Не можем да заминем за неопределено време“, заключава той.

Превод: "Гласове"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Френски наемник: Украинците не евакуират своите ранени от бойното поле и те трябва да се спасяват сами | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!