Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Military Watch Magazine: Танкът Abrams е унищожен 3 дни след потвърденото разполагане на първа линия

Машината е поразена от дрон камикадзе

Според анализатори танкът е бил по-малко от седмица на фронтовата линия

Кадрите, публикувани на 26 февруари, предоставят първото потвърждение за унищожаването на танк M1A1 Abrams, управляван от украинската армия, пише Military Watch Magazine, цитиран от "Труд". 

Танкът е поразен от дрон камикадзе и е получил поне едно попадение от преносим противотанков гранатомет. Това се е случило в Бердичи, северозападно от Авдеевка, ключов град в Донбас, наскоро изоставен от украинските сили. 

Потвърждението за унищожаването на танка се случи само три дни, след като на 23 февруари бе заснет от дрон. Това бе първото потвърждение, че танковете Abrams са били разположени на фронтовата линия в Украйна, като се смята, че бойната машина е издържала на фронта по-малко от седмица и вероятно само три дни преди да бъде неутрализирана. Кадри в близък план с дрон на унищожения танк показват, че двигателният му отсек гори и отделението за боеприпаси е изгоряло.

Дълго време се спекулираше, че танковете Abrams бързо ще започнат да понасят загуби, ако бъдат разгърнати близо до фронтовата линия срещу руските сили. M1A1 е демонстрирал само много ограничена жизнеспособност, когато е бил използван от иракската армия в среда с много по-нисък интензитет. По-добре бронираният британски танк Challenger 2, чиято защита, за разлика от Abrams, не беше значително намалена преди доставката, по същия начин понесе загуби много бързо, след като беше използван в бой през август 2023 г. Липсата на броня от обеднен уран остава ключова разлика между моделите, изнесени за Украйна и Ирак и тези, използвани в самата американска армия. Остава несигурно дали изгубеният танк Abrams всъщност е първият унищожен в Донбас, като кадри, публикувани на 23 февруари, отделно от споменатите по-рано, показват, че една от машините е неподвижна край пътя. Въпреки че не беше ясно дали танкът е бил неутрализиран и изоставен, или дали има някакво друго обяснение за необичайното му положение във военната зона, широко се спекулираше, че този машина може също да е била изведена в битка.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Military Watch Magazine: Танкът Abrams е унищожен 3 дни след потвърденото разполагане на първа линия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!