Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ харчат по 7 млн. долара годишно за конфискувана руска яхта

Правителството на САЩ харчи повече от 7 млн. долара годишно за поддръжката на суперяхта, която е конфискувана от санкциониран руски бизнесмен и която сега се опитва да продаде, показва съдебно дело от петък.  

Смята се, че яхтата, наречена "Амадея", е собственост на санкционирания руски мултимилиардер Сюлейман Керимов. Тя е конфискувана във Фиджи през април 2022 г. по искане на Министерството на правосъдието на САЩ в рамките на санкциите, наложени след войната в Украйна.  

Според списание Forbes Керимов и семейството му са на стойност 10,7 млрд. долара.   

Дългият 348 фута (106 метра) плавателен съд, който разполага с площадка за хеликоптери, плувен басейн, ями за огън и киносалон, струва на американските данъкоплатци 600 000 долара месечно за поддръжка, според американските власти. Само разходите за екипажа възлизат на около 360 000 долара месечно, а за издръжката на луксозната лодка са необходими и 75 000 долара за гориво и 165 000 долара за поддръжка, извозване на отпадъци, храна и други разходи, според съдебните документи.   

Сега САЩ искат разрешение от съдия да продадат на търг суперяхтата на стойност 300 млн. долара, тъй като средната месечна сметка за поддръжка е била "прекомерна".

Междувременно опитите за продажба на "Амадея" се оспорват от руския бизнесмен Едуард Худайнатов, който твърди, че той е действителният ѝ собственик. Докато САЩ определят Керимов като собственик и твърдят, че той е нарушил санкциите, като е извършил плащания чрез финансовата система на САЩ, Худайнатов, който е председател на най-голямата петролна компания "Роснефт" от 2010 до 2013 г., твърди, че е действителният собственик на "Амадея" и настоява, че яхтата не може да бъде конфискувана, тъй като не е бил санкциониран от САЩ.   

В предишни съдебни дела американските прокурори твърдяха, че Худайнатов е действал като "сламен собственик" на "Амадея", за да прикрие ролята на Керимов.   

Правните представители на Худайнатов заявиха в изявление, че конфискацията е "незаконна" и призоваха съдията да я отмени, докато не се установи "дали конфискацията е противоконституционна".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ харчат по 7 млн. долара годишно за конфискувана руска яхта | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!