Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американски сенатор: Плащате или ви изхвърляме от НАТО


Сенатор Линдзи Греъм, снимка: Wikimedia/Creative Commons

Държавите-членки на НАТО са задължени от Обещанието за инвестиции в отбраната да отделят минимум 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) годишно, но 19 от 31 членове не се придържат към него, заяви американският сенатор Линдзи Греъм (републиканец от Южна Каролина). Той предложи да се изгонят членовете на НАТО, чийто бюджет за отбрана не отговаря на показателя за разходи на Алианса.

„Искам да има система, при която ако не плащаш, те изгонват… Тръмп е прав да иска страните от НАТО да изпълнят задължението си от 2%“, заяви американският сенатор в интервю за CBS Face the Nation. По-рано този месец кандидатът за президент Доналд Тръм предупреди, че САЩ няма да защитават членове на НАТО, които не плащат достатъчно и че Европа трябва да плати на Украйна толкова, колкото са платили САЩ. Той разказа случай по време на президентския си мандат, когато е казал на ръководител на страна-член на НАТО, че “ще насърчи Русия да прави каквото си иска“, ако страната не си плати сметката.

Тръм заяви още, че НАТО е „остарял“ и съюзниците от алианса „се смеят на глупостта на САЩ“, че харчат повече за Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна бюджетните проблеми на страните-членки по време на сесия за въпроси и отговори във фондация „Херитидж“ през януари: „Очакваме поне половината от съюзниците да изпълнят целта от 2%. Това не е достатъчно, но е много по-добре, отколкото когато дадохме обещанието. А също и нашите съюзници, които все още не са на 2%, те се приближават много близо, повечето от тях. И всички имат план да достигнат 2%.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американски сенатор: Плащате или ви изхвърляме от НАТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!