Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Депутатуте отнемат възможности на важна професия


Според предложените промени ландшафтните архитекти няма да могат да проектират

Парламентът е на път да зачертае с лека ръка бъдещето на цяла една професия – на ландшафтните архитекти. С гласувани в четвъртък на първо четене промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ на хората с тази специалност ще бъде отнета възможността да проектират. Тази правоспособност се отнема и на урбанистите, пише СЕГА.

Предложените промени в ЗУТ са получили множество отрицателни становища, но през лятото на миналата година, когато проектът не е бил придвижен до зала. Вчера текстовете бяха гласувани на фона на много бедна законодателна програма, водеща до предсрочно прекратяване на заседания на парламента. 

Според новите текстове право да упражняват проектантска дейност ще имат само специалистите от регулираните специалности "инженер в инвестиционното проектиране" и "архитект". В мотивите се обяснява, че има нарастналите изисквания към регулираните специалности. Специалност "Ландшафтна архитектура" също се изучава задължително 5 години и завършващите получават магистърска степен, подобно на регулираните специалности, но официално не е включена в списъка им.

Промените взривиха форумите на архитектите, след като се оказа, че много от тях не подозират за гласуването на законопроекта. „Вчера на 14.02 е прието на първо четене отнемане на проектантската правоспособност на урбанисти и ландшафтни архитекти. Искам да питам какво правим аз и всичките ми колеги, които сме в края на следването? Защо ще трябва вечно да зависим от архитекти, които така или иначе си имат достатъчно правоспособности? Защо те ще ядат моя хляб? Защо хора, които си нямат никаква представа за спецификата на ландшафтната архитектура, ще решават вместо мен?“, написа в „Туитър“ ландшафтен архитект. „По каква логика отпадат „ландшафтни архитекти“, при положение, че имат обекти 3 и 4 категория строежи. Това е, меко казано, абсурдно“, коментира и участник в групата във „Фейсбук“ Форум-ЗУТ. 

Силно озадачен от текстовете е бил и Съюзът на ландшафтните архитекти. Според него отнемането на проектантската правоспособност на тези специалисти е необосновано и озадачаващо. "Преди синхронизирането на обучението с европейските изисквания студентите от тази специалност се дипломираха като инженери по озеленяване. Специалистите, обучавани в тази специалност, се подготвят за участие в инвестиционния процес и по-точно за разработване на част "Паркоустройство и благоустройство", се изтъква в позицията на ландшафтните архитекти. Оттам настояват, ако НС приеме измененията, специалността да стане регулирана. Архитекти неофициално коментират, че тази част от проектите масово не се изпълнява и изискванията за озеленяване се нарушават. 

Приемането на спорните текстове доведе до разпра между председателя на УС на Камарата на архитектите в България инж. Владимир Милков и един от вносителите на предложението – депутатът Младен Шишков от ГЕРБ-СДС. Според Шишков няма проблем текстовете да се прецизират между първо и второ четене, но така и не става ясно защо все пак проектът е придвижен при толкова много отрицателни становища. 

От коментари на архитекти става ясна една от възможните причини – с новите текстове се правят поредни изменения в реда, по който се издават строителни разрешения по облекчена процедура, без одобряване на инвестиционен проект. Това е допустимо при изрично изброени видове строежи като постройки на допълващо застрояване, подпорни стени, басейни и т.н., включително и монтаж на фотоволтаици за собствено потребление с мощност до 5 МВ.

За тези обекти вместо одобрен инвестиционен проект законът до началото на 2023 г. предвиждаше издаване на становище, а в началото на 2023 г. бе въведено ново понятие – издаване на проектно решение. С гласуваните в четвъртък в зала промени новите текстове, свързани с издаване на проектно решение, само се систематизират по-добре и се предвижда уточняване на съдържание на понятието с последващи промени в наредбата на МРРБ за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти. Шишков изтъква, че в тези текстове няма нищо ново, извън по-добра систематичност, но гилдиите принципно не са съгласни с начина, по който е уреден редът при фотоволтаичните инсталации.

Според Камарата на архитектите в България не е редно при фотоволтаичните системи с по-голяма мощност да няма инвестиционен проект и облекченият ред трябва да остане само за по-ниските мощности. Негативно становище е внесъл и Съюзът на строителните инженери. Оттам изтъкват, че новите проектни решения за облекчено издаване на разрешение за строеж ще се подготвят според проекта от несъществуващ вид специалисти – инженер-конструктор. „Такова понятие в строителното законодателство не съществува“, пишат те. И оттам считат за озадачаваща липсата на архитект сред специалистите, изготвящи книжата за инсталациите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Депутатуте отнемат възможности на важна професия - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!