Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чехия се отказа от американското ядрено гориво на „Уестингхаус“ заради течове и деформации


Снимка: Westinghouse

„Уестингхаус“ доставяше американско ядрено гориво за реактори ВВЕР-1000 в Украйна и Чехия, но горивото често причиняваше неизправности, течове и се деформираше. В миналото тези страни се върнаха към доставките на производителя ТВЕЛ (компания, собственост на „Росатом“), заяви  унгарският ядрен експерт Жолт Харфаш. В интервю за 3е-news той обясни какво ядрено гориво ползва Унгария и защо ядрената безопасност трябва да е приоритет в атомната индустрия, и не трябва да се политизира според силните на деня.

Българското правителство взе решение АЕЦ „Козлодуй“ да премине към ядреното гориво на „Уестингхаус“. Компанията ще строи и два нови реактора на атомната ни централа.

„Сега „Уестингхаус“ обяснява, че горивото, заредено в реакторите ВВЕР-1000 в Украйна, „се е доказало и осигурява отлична производителност“. Истината е, че всъщност не се знае много за качеството на американските горива, доставени на Украйна и оперативния опит зад тях, и няма достоверни източници на информация. А в Европейския съюз, както и в случая с горивото ВВЕР-440, използването на горивни касети ВВЕР-1000 от САЩ все още не е одобрено“, посочи експертът.

„Фалиралата преди време американска компания „Уестингхаус“ сега се опитва политически да изтласка водещата ядрена компания „Росатом“ от пазара на ядрено гориво в Централна Европа“, каза Жолт Харфаш.

САЩ също биха искали да произвеждат гориво за реактори ВВЕР-440, за да навлязат и на този пазар, но в момента на него няма западно гориво от този тип, отговарящо на най-строгите изисквания за ядрена безопасност, лицензирано и вече в промишлена употреба.

В Чешката република доставката на този тип американски горивни тестови касети вече изостава от графика, а точните характеристики на горивото, което ще се произвежда, все още не са известни и чешкият ядрен регулатор е научил за намерението само от съобщения в пресата. Нямат изпратено официално уведомление.

Необходими са поне 5-7 години, за да може един оператор на атомна централа да премине напълно към нов вид ядрено гориво от друг производител, след като получи одобрение от регулаторните органи“, изчисли експертът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Чехия се отказа от американското ядрено гориво на „Уестингхаус“ заради течове и деформации

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!