Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кметът на Ямбол свиква референдум заради разполагането на 2000 военни на НАТО в областта


Кметът на Ямбол Валентин Ревански, снимка: Фейсбук

„Най-големият капитал на една държава са не базите, не пътищата, не сградите, а хората. Спокойствието и сигурността нямат цена.“ Това заяви кметът на Ямбол Валентин Ревански на среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Пред ръководството на общината Емил Ефтимов съобщи, че министерството на отбраната предвижда разширяването на казармен район Кабиле за разползагне на бригада от 2000 военни. По думите му тя ще остане изцяло българска, а не българо-американска съвместна база, каквато е тази на Ново село. Този район е препоръчан, заради близостта му до летище и пристанище, до полигон „Ново село“, както и заради изградената железопътна и пътна инфраструктура, според съобщение за срещата, публикуван на сайта на общината.

Според адмирал Емил Ефтимов в базата на Кабиле не са правени инвестиции от 30-40 г. и сега се предвижда да бъдат основно ремонтирани сградите, да се изградят нови трафопостове, канализация, като средствата ще бъдат осигурени от държавния ни бюджет и от бюджета на НАТО. Процедурите за това вече са стартирани, съобщи началникът на отбраната.

Предвижда се и изграждане на временен лагер по искане на ръководството на водената от Италия многонационална бойна група на НАТО.

Кметът на Ямбол свиква референдум

Началникът на отбраната се опита да спечели кмета на Ямбол на своя страна с обяснението, че, „освен повече сигурност и надеждна отбрана, съюзните формирования у нас ще донесат и икономически ползи, като биха подпомогнали местния бизнес в областта на строителството, осигуряване на комунално-битови услуги“.

„Проблемът е, че казарменият район на Кабиле е в близост до урбанизираната територия на Ямбол. В случая за нас е важно, спокойствието на гражданите“, отговори кметът Валентин Ревански. Той допълни, че Ямбол се бори за всеки нов жител, за това са създадени нови социални програми, за хората, които предпочетат да живеят тук, инвестира се не само в инфраструктурата, а и в образованието и спорта.

Кметът заяви категорично, че той и екипът му ще спазят обещанията пред гражданите да се направи допитване или местен референдум, както го правят по всички по-важни въпроси. „По време на срещите си с граждани, основните им искания към нас бяха да се чуе мнението на жителите на Ямбол относно мигрантски центрове и бази на НАТО. Аз и екипът ми сме хора, които изпълняваме ангажиментите, които поемаме“, заяви Валентин Ревански.

Министерството на отбраната ще проведе разяснителна кампания сред населението, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпроса, въпреки че държавното решение за разширяване на казармения район вече е взето.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кметът на Ямбол свиква референдум заради разполагането на 2000 военни на НАТО в областта

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!