Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Екотакса вдига цената на бензина с 50-80 ст.


Бензинът и дизелът ще поскъпнат значително, след включването на автомобилите в схемата за търговия с вредни емисии.

Автор: Стефан Кючуков

Въвеждат схема за търговия с вредни емисии и за автомобилите

Реализирането на “зелената” политика в ЕС зависи от предстоящите избори

Купуват квоти на борсата

Нова екотакса ще вдигне цените на бензина и дизела за автомобилите. Европейската комисия вече е решила сухопътните превозни средства да бъдат включени в схемата за търговия с вредни емисии. Когато това стане, бензинът и дизелът ще поскъпнат с около 50-80 ст. за литър, каза за “Труд news” Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Плановете на Европейската комисия са да започнем да плащане за вредните емисии от автомобилите от началото на 2027 г.

Изчисленията за предстоящото вдигане на цените са направени на база какво количество вредни емисии отделят 1000 литра горива. Но с колко точно ще поскъпнат бензинът и дизелът ще зависи от борсовите цени на квотите за въглеродни емисии. Те бяха надминали 100 евро за тон, но след това поевтиняха. Авторите на идеята да бъде плащано за вредните емисии, които отделят автомобилите, искат поне през първите години от стартиране на схемата цената на квотите да не е много висока, за да бъде преглътната по-добре от хората. Но според анализ на базирания в Берлин мозъчен тръст Agora Energiewende цената на квотите може да достигне 200 евро на тон.

При поскъпване на горивата с 80 ст. за литър, цената на бензина А-95 от сегашните 2,65 лв. ще нарасне на 3,45 лв. за литър, а дизелът ще поскъпне от 2,75 лв. на 3,55 лв. за литър. А какъв е ефектът от поскъпването на горивата върху цените на всички стоки и услуги вече видяхме през 2022 г., когато инфлацията достигна рекордни нива.

Предвижда се още от следващата година доставчиците на горива да започнат да докладват за количествата вредни емисии от продадените от тях бензин и дизел. Вероятно данните ще бъдат подавани на агенция към министерство на екологията. Самата търговия с емисии за горива за автомобилния транспорт трябва да стартира от началото на 2027 г. Квоти за вредните емисии ще купуват доставчиците на горива. Но квотите ще бъдат включени в крайните цени на горивата, които плащат потребителите. Точно каква ще бъде схемата за плащане за отделяните в атмосферата вредни емисии предстои да бъде уточнено на ниво Европейски съюз. Възможно е доставчиците на горива да трябва да имат квоти за вредните емисии при освобождаване за потребление на бензина и дизела от данъчните складове. Както сега трябва да бъде платен акцизът при излизане на горивата от данъчния склад. Засега не се предвижда да има безплатни квоти за вредни емисии от автомобилния транспорт, което означава, че хората ще започнат да плащат за вредните емисии веднага след старта на схемата за търговия с квоти.

Всичко това е част от опитите на ЕС за бъдат намалени вредните емисии в атмосферата. А чиновниците от Брюксел искат да постигнат това чрез вдигането на цените на горивата. Тоест с поскъпването им да бъде намалено потреблението на изкопаеми горива и хората или да започнат да купуват електрически автомобили или да използват градския транспорт.

Всъщност при реализиране на предложенията на Брюксел разделението в обществото ще стане още по-голямо, защото хората с ниски доходи няма да могат да зареждат горива в автомобилите си, но няма и да имат пари, за да си купят нова електрическа кола, а тези с високи доходи ще продължат да карат автомобилите си, без значение каква е цената на горивото.

През миналата година страните от Европейския съюз одобриха план за спиране на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Като беше направено изключение за новите автомобили, които се движат на климатично-неутрални горива, т. нар. синтетични или е-горива. Но масово производство на такива горива още няма и не е сигурно дали производството им ще бъде ефективно ценово.

Реализирането на схемата за търговия с вредни емисии за автомобилите и въобще на “зелените” политики до голяма степен ще зависи от резултатите на предстоящите избори за Европейския парламент през тази години. Фермери от редица страни от ЕС, включително и в България, се обявиха против “Зелената сделка” и излязоха на протести. Но вероятно за повечето шофьори въвеждането на новата екотакса под формата за квоти за вредни емисии е нещо твърде далечно. Нещо като затварянето на ТЕЦ-овете в България, докато с вкарването им в Плана за възстановяване и устойчивост не стана ясно, че това няма да бъде избегнато.

Целта е да не бъде изнесено производството

Слагат нов налог при вноса на редица суровини

Промените в закона са в парламента

Нови правила за вноса ще влязат в сила в България.

При вноса на редица суровини и материали като желязо и стомана, чугунени тръби, въжета или тръби от алуминий, ламарини, винтове, болтове и гайки ще трябва да бъде плащана нова екотакса. Това предвиждат промени в Закона за ограничаване изменението на климата, които са внесени в парламента от депутати от ППДБ, ГЕРБ и ДПС.

Промените са предложени, за да изпълним Регламент 2023/956 на Европейския парламент и на Съвета от 10 май 2023 г. за създаване на механизъм за корекция на въглеродните емисии на границите, и трябва да влязат в сила от началото на 2026 г.

Идеята е вносителите на определени суровини и материали да плащат на границата квоти за въглеродните емисии, каквито биха били платени, ако са произведени в ЕС. Целта е производството в ЕС да не бъде ощетявано с внос от държави, в които няма изисквания за търговия с вредни емисии, както и съществуващото производство в ЕС да не бъде изнасяно към такива страни. Въпреки че ЕС е намалил значително своите вътрешни емисии на парникови газове, емисиите на парникови газове, съпътстващи вноса към ЕС, нарастват, като по този начин се подкопават усилията на ЕС да намали отпечатъка си от емисии на парникови газове в световен мащаб, пише в мотивите към регламента. В резултат гражданите в ЕС ще плащат за вредните емисии дори в държави, където не прилагат схемата за търговия с квоти.

Квоти за вредни емисии и за сградите

Ще плащаме повече за отопление на дома

Механизмът още не е ясен

Има идея и сградите да бъдат включени в схемата за търговия с вредни емисии.

Европейската комисия планира сградите да бъдат включени в схемата за търговия с вредни емисии заедно със сухопътния транспорт. Но чиновниците в Брюксел още не са решили как точно ще бъде прилагана схемата.

Идеята е да бъде плащано за вредните емисии за използваната енергия за отопление и за охлаждане на сградите. Общата цел на ЕС за намаление най-малко с 55% на емисиите до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. не може да бъде постигната без значително намаляване на емисиите от сградите и автомобилния транспорт, посочват авторите на промените.

Отоплението и охлаждането на сгради отговарят за около 40% от потреблението на енергия в страните от ЕС. Целта е да бъдат купувани квоти за използваната от сградите енергия от изкопаеми горива, а не от фотоволтаици. Но в момента е почти невъзможно да бъде разграничено какво количество енергия от фотоволтаици и от въглищни централи използват домакинствата за отопление и охлаждане. По принцип е възможно квотите да бъдат определени на база конструктивни характеристики на сградите, но в такъв случай хората ще плащат дори въобще да не отопляват дома си и да живеят на студено.

Взимат решенията с мнозинство

Директивата за нови акцизи е блокирана

Имаше идея да плащаме за енергийно съдържание

Имаше идея акцизите на горивата да бъдат определяни на база енергийно съдържание.

Европейската комисия още преди 3-4 години беше подготвила проект на директива за нови акцизи за облагане на горивата в страните от ЕС. Идеята беше облагането на горивата да стане не на литър, а на енергийното им съдържание, тоест на гигаджаул, като новите ставки за акцизите щяха да доведат до поскъпване на бензина и дизела с около левче на литър.

Но приемането на директивата беше блокирано, защото решенията за промени на данъци в рамките на ЕС се взимат само при пълен консенсус от страните членки. Поскъпването на горивата в резултат от войната в Украйна също допринесе за стопиране на директивата.

Но решенията за схемата за търговия с квоти за вредни емисии в рамките на ЕС се взимат с обикновено мнозинство и дори някой страна-членка да е против, не може да блокира промените.

Ефектът от предложените по-високи акцизи върху горивата щеше да бъде същия като на включването на автомобилния транспорт в схемата за търговия с вредни емисии - рязко поскъпване на бензина и дизела, което ще принуди много хора да карат по-рядко колите си и ще доведе до поскъпване на стоките и услугите. Което пък ще доведе до свиване на потреблението от страна на хората, което е крайната цел на “зелената” политика на Брюксел.

Във Франция вече събират новата такса

Предлагат „зелена такса“ за регистрация на автомобил

Налогът зависи от отделяните вредни газове

Да бъде плащана “зелена такса” при регистрация на автомобил и да бъде повишен данъкът за старите коли, предлагат от Министерство на иновациите.

Вестник “Труд news” вече писа, че подготвеният от Министерство на иновациите и растежа Закон за насърчаване на електрическата мобилност, предвижда при първоначална регистрация на автомобил с двигател с вътрешно горене да бъде плащана нова “зелена такса”. Идеята е размерът на таксата да бъде определян с наредба на Министъра на иновациите и растежа на база на следните основни компоненти: количеството емисии въглероден двуокис (СО2), което се отделя за един километър пробег; фиксиран минимален среден пробег по време на жизнения цикъл на автомобила; средна цена на СО2 по европейската система за търговия с емисии. Оказва се, че при покупка на автомобил ще трябва да бъде плащана такса на база очакванията колко километра ще измине с него новият собственик.

От българския законопроект не става ясно в какви граници може да бъде размерът на тази такса. Но във Франция вече събират подобна такса при регистрация на автомобили на бензин и дизел, а размерите є са огромни. Таксата във Франция се изчислява на база отделяните емисии въглероден двуокис. Но такса има само за собствениците на автомобили, отделящи над 118 г./км. Таксата започва от 50 евро и се увеличава бързо с по-високите нива на отделяни вредни емисии, а горният праг е 60 хил. евро. Например за Toyota Yaris GR с ръчна скоростна кутия, която отделя 190 г./км емисии въглероден двуокис, таксата за регистрация е 45 990 евро, приблизително колкото е цената на самия автомобил без таксата.

Отделно във Франция има такса за регистрация на автомобили с тегло над 1600 кг., като таксата се определя според всеки килограм над този праг.

В българския Закон за насърчаване на електрическата мобилност такса за теглото на автомобилите няма, въпреки че големите и тежки автомобили са най-предпочитани от хората с големи финансови възможности. Но за сметка на това се предлага да бъде вдигнат данъкът за старите коли. Предложението е за най-старите дизелови автомобили данъкът да бъде увеличен с до 78%. Целта на тези промени е да се насърчат хората да купуват нови и то електрически автомобили. Но хората в България карат стари коли, не защото ги предпочитат, а защото нямат пари за нови, а освен това няма много места, на които може да бъдат зареждани електрическите коли. Въвеждането на “зелена такса” ще накара хората да купуват още по-стари автомобили, за да се вместят в бюджета си. Освен това много хора ще спрат да сменят автомобила си с по-нов, за да не плащат таксата за първоначална регистрация.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Екотакса вдига цената на бензина с 50-80 ст. - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!