Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИТН и „Възраждане“: Правителството се опитва да скрие истината за полетите с бежанци


Бежанци от Сирия чакат на австро-унгарската граница. Австрия връща част от тях в България. Снимка: Wikimedia

Медиите не показаха, че един от докараните мигранти е с белезници, заяви от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Вчера с чартърен полет от Австрия в София кацнаха бежанци. Въпреки че правителството потвърди за полета, нарече информацията „фалшива новина“, защото били само 18 бежанци.

Костадинов даде този пример и във връзка с предложения от ПП-ДБ законопроект за изменение на Закона за електронните съобщения. С него държавните органи ще ограничават достъпа до интернет сайтове и адреси. Целта според депутатите от ПП-ДБ била борбата с дезинформацията. „Ако този законопроект бъде въобще обсъждан, ние трябва да си поставим много сериозно въпроса как да се борим със системната дезинформация и пропаганда, прокарвана точно от българското правителство, каза Костадинов.

Фалшива новина, споделена от страницата на Министерския съвет, е, че Денков ще ходи в САЩ, даде пример той и припомни, че премиерът не е отишъл никъде. „Втората такава фалшива новина – няма да идват бежанци в България. Е, видяхме, че идват, и то се опитват да ги скрият“, каза Костадинов. „Вчера това, което медиите не показаха на българските граждани, е как един от тези хора беше свален от самолета с белезници“, добави той.

Костадинов се позова на депутата Коста Стоянов от своята група, който го видял лично. „Един беше свален директно от самолета с белезници, може би вече е осъден“, каза лидерът на „Възраждане“ и допусна, че въпросният чужденец ще излежава присъдата си в наш затвор. „Това е пример как се крият новини от правителството и неговите медии. Пример как да се борим със системната дезинформация и пропаганда, прокарвана точно от българското правителство“, каза Костадинов.

От парламентарната група на „Възраждане“ заявиха в декларация, че ще се борят срещу приемането на законопроект за промени в Закона за електронните съобщения, с който ще бъде наложена диктатура в социалните мрежи.

„Това е законът, с който ще бъде наложена диктатура и в социалните мрежи, където все още сравнително спокойно се показват както видео клипове със съдържание, неконтролирано от правителството, така и всякаква различна гледна точка“, коментира той.

„С този законопроект свободното слово, но и не само, различната гледна точка въобще, ще бъдат вкарани в концлагера на медийна диктатура, каза Костадинов. Той заяви, че от „Възраждане“ ще се борят този законопроект да не бъде приет.

Тошко Йорданов от ИТН също обвини правителството в прикриване на истината.

Да приемеш, безусловно афганистанци и сирийци, само заради безсмисления въздушно-капков Шенген е национално предателство. Защото тези хора поставят под заплаха националната сигурност на България, независимо от вътрешно-политическите борби, каза Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.

В края на миналата година кабинетът Денков е подписал споразумение с Австрия, в което е поет ангажиментът: „незабавно връщане на всички лица, търсещи убежище, за които България и Румъния отговарят, съгласно регламента от Дъблин, без никакви ограничения, особено по отношение на броя на хората, които трябва да бъдат върнати в рамките на един месец и чрез гарантиране на максимум три дни за връщане, приемане и поемане на отговорност. В момента това е особено важно по отношение на афганистанските и сирийски граждани, търсещи убежище“.

Йорданов цитира документа от споразумението. Той посочи, че тогава Денков е излъгал, че това не е вярно и е обвинил всички в манипулация.

„Ние извадихме документ от Австрийския парламент, в които министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия казва в официален документ, че България се е съгласила да приеме обратно от Австрия  6619 емигранти“, заяви Тошко Йорданов.

Вчера с чартърен полет от Виена до София, в 12:10 на обяд е докарана първата група мигранти от Афганистан и Сирия. Полетът е изчезнал от информацията за пристигащите самолети на летище София, а пристигналите мигранти са били свалени зад опънати паравани, за да не бъдат снимани от журналистите.

Правителството на Денков твърди, че са пристигнали само 18 човека, коментира Йорданов и добави, че е малко трудно да се повярва, че е вдигнат цял самолет със 148 места само за 18 човека. Да не се окаже достоверна и получената по-рано информация, че на борда е имало 142 човека, попита Йорданов и добави, че малко по-късно е кацнал втори чартър от Брюксел през Загреб до София.

По думите на депутата той също е изтрит от информационното табло на летище София и там също не било ясно колко афганистанци са ни докарали.

Премиерът Денков всъщност се оказа лъжец за пореден път, не и за последен. Господа и дами от „сглобката“, ние сме български граждани и вие нямате право да криете от нас и от хората истината, каза депутатът.

Кирил Петков отговори, че полетът бил регулярен и че бежанците били само 20.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ИТН и „Възраждане“: Правителството се опитва да скрие истината за полетите с бежанци

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!