Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чехия - новият “болен човек на Европа”?

Чешки икономист твърди, че Германия ги дърпа надолу

Опасения за „европейски Детройт“

Вестник „Млада фронта днес“ описва ситуацията в Чехия с една карикатура. На нея се вижда загриженият министър на финансите, облечен с тениска, на която са изписани имената на германски автомобилни концерни. Най-важният доставчик за тях е именно Чехия, обяснява германската обществена медия АРД. Надписът под самата рисунка гласи, че икономическите перспективи в Германия не били добри, а „Чехия като 17-а федерална провинция“ не можела да очаква нищо добро.

„За съжаление търсенето в чужбина, което е изключително важно за чешката икономика, се влошава. Поради тази причина характеризирам Чехия като „болния човек на Европа“, макар че това определение по принцип се използва за Германия. И тъй като самата Германия не е в най-добро състояние, за съжаление тя ще ни дърпа още известно време към пропастта“, казва чешкият икономист Томас Дворак, цитиран от АРД.

Показателите действително не изглеждат добре: миналата година чешката икономика се сви с 0,4 процента - за разлика от съседни държави като Полша или Австрия. В Чехия с ирония казват, че ги поддържа само Германия, където икономиката също се сви с 0,3 на сто. Много по-оптимистични са прогнозите на консервативното правителство в Прага. Там смятат, че заглавия като това за „болния човек“ категорично не отговарят на действителността. От Търговската камара не споделят опасенията, че Чехия и съседна Словакия могат да се превърнат в един вид „европейски Детройт“. В същото време агенция Bloomberg предупреди, че преходът на автомобилната индустрия към производството на електромобили може да доведе до вълна от фалити и масови уволнения, както беше преди 15 години в САЩ. А Словакия дори е преди Чехия като най-голям автомобилопроизводител в света, съотнесено към броя на населението. Автомобилният бранш е моторът на икономиката - в Словакия има заводи на Kia, Volkswagen, Peugeot и Jaguar Land Rover.

Ако производството се концентрира върху по-лесните за монтаж електромобили, това може да доведе до загубата на 85 000 работни места, сочи анализ на мозъчния тръст Globsec. В момента една от най-големите пречки пред растежа на икономиката се оказва не друго, а липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка - както в Чехия, така и в Словакия, заключава АРД.

(Със съкращения)

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Чехия - новият “болен човек на Европа”? - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!