Дейвид Камерън в София: Путин трябва да види, че е сбъркал. Денков: Не трябва да позволим на Русия да спечели

Politico: НАТО ще се разпадне, а ЕС вече не може да разчита на САЩ

Списък на държавите от НАТО, които Тръмп няма да защити и оставя на Путин!

Автор: Нова телевизия

Британският външен министър Дейвид Камерън се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Тримата обсъдиха важни политически теми, които засягат и дветге страни. Камерън поздрави България, че се отказва от руския нефт и газ.

„Камерън е човек с огромен опит в политическите процеси на световната сцена. Обмяната на мнения и идеи как да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени, е много полезна. Обсъдихме теми от общ интерес – войната в Украйна, миграцията. Споделяме мнението, че украинските войски се  бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това е въпрос, който ще предупредели историческите събития през следващите години. Наша обща задача е да помогнем на Украйна да не позволи Русия да спечели тази война, защото това ще има негативни последици”, заяви след срещата Денков.

От своя страна Дейвид Камерън благодари за поканата за визита у нас. „Благодаря за гостоприемството. Радвам се, че отново съм в България. Тя е важен партньор  на Обединеното кралство. Проведохме важни разговори по отношение на Украйна. Путин трябва да види, че е сбъркал. България показва своята солидарност, както Великобритания и много други държави.”, заяви той.

Камерън отправи призив от София към американския Конгрес, който днес гласува пакет от икономически мерки.

„Имаме икономически, военни и дипломатически възможности. Единственото необходимо сега е политическа воля от страна на държавите, които подкрепят Украйна. Поздравления, че се отказвате от руския нефт и газ. Дезинформацията, идваща от Русия, засяга всички държави. Миграцията е тема, която се използва, за да се настройват гласоподавателите против", каза още британският външен министър.

Мария Габриел също благодари на Камерън за конструктивния разговор. 

Удоволствие е да ви посрещнем днес тук в България, лорд Камерън. Благодаря за конструктивния и сърдечен разговор. Срещата ни бе добра възможност да укрепим стратегическото сътрудничество в ключови сфери. Откроявам факта, че България и Обединеното кралство са стратегически съюзници в НАТО, заедно търсим решения на глобални предизвикателства. Днес основни теми в разговора ни бяха теми от нашия двустранен евроатлантически дневен ред. Това заяви външният министър Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

Продължава съвместната ни подкрепа за Украйна, финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа, тази подкрепа ще продължи колкото е необходимо. Днес е важно да осигурим устойчивост и предвидимост на подкрепата за Украйна, добави Габриел.

„Важна за нас е регионалната стабилност, с основен фокус Черно море. Радвам се, че имаме добра подкрепа, Черно море е стратегически важно и за НАТО, и за Обединеното кралство, и за България. Днес повече от всякога трябва да продължим да работим заедно срещу феномен, който се развива всеки ден, който се ползва за разделяне на общество и партньори. Благодарна съм за сътрудничеството в сферата за киберсигурността и борбата с дезинформацията", заключи тя.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Дейвид Камерън в София: Путин трябва да види, че е сбъркал. Денков: Не трябва да позволим на Русия да спечели | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!