Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Киев осъди унищожаването на украинско зърно от протестиращи поляци. Варшава обяви, че започва да проверява качеството му

Автор: БТА

Украинското правителство осъди "целенасоченото унищожаване" на украинско зърно, извършено от протестиращи по полската граница, предаде Франс прес. Полша съобщи от своя страна, че планира да започне проверка на качеството на цялото зърно, влизащо в страната от Украйна, дори и когато преминава само транзит. Това съобщи зам.-министърът на селското стопанство Михал Колоджейчак, цитиран от Ройтерс. Полските фермери продължават да протестират срещу евтиния внос от Украйна и европейската политика в сектора.

Украинското министерство на аграрната политика и прехраната заяви, че "осъжда твърдо" инцидента. Освен това Киев призова Варшава да открие и накаже извършителите.

Украинското министерство на земеделието покани полските протестиращи да отидат в Украйна и да видят работните условия на украинските фермери на фона на войната, предаде Укринформ, като цитира публикувано във Фейсбук изявление на пресслужбата на министерството.

"В продължение на двете години на пълномащабното нашествие украински фермери работеха под постоянен вражески обстрел и понасяха огромни загуби. Те събираха зърното с огромни усилия и понякога, с цената на живота си. Министерството на аграрната политика и храните кани полски фермери да посетят Украйна, за да видят условията, при които работят в момента украински фермери. 4 милиона собственици на дребни ферми в Украйна са готови да споделят своя опит с полските си колеги", се казва в изявлението.

Унищожаването на зърно няма нищо общо с мирния протест, нито от правна, нито от морална гледна точка, подчертава още министерството. В същото време то благодари на поляците, които са помагали и продължават да помагат на украинския народ.

Полша планира да започне да проверява качеството на цялото зърно, влизащо в страната от Украйна, дори и когато преминава само транзит, съобщи междувременно зам.-министърът на селското стопанство Михал Колоджейчак, цитиран от Ройтерс. Полските фермери продължават да протестират срещу евтиния внос от Украйна и европейската политика в сектора. В петък те започнаха отново да блокират пътища и гранични пунктове с Украйна и започнаха едномесечна обща стачка срещу земеделската политика на ЕС и липсата на подкрепа от страна на полските власти.

Представители на полското проевропейско правителство признават, че са наясно с проблемите на фермерите и допълват, че помощта за Украйна в борбата й с Русия не бива да бъде за сметка на полските фермери.

"Ще изискам всичкото зърно, което преминава през страната и е обект на ембарго, да бъде проверявано в Полша", заяви Колоджейчик за държавната новинарска агенция ПАП. По думите му, когато това зърно достигне Германия и се окаже, че е с лошо качество, в 99 на сто от случаите то се връща обратно в Полша не като украинско, а като европейско зърно.

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Киев осъди унищожаването на украинско зърно от протестиращи поляци. Варшава обяви, че започва да проверява качеството му | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!