Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Липсата на растеж прави Германия по-бедна: Финансовият министър

Дните на Германия като индустриална суперсила са към своя край

Bild: Германската индустрия се мести в чужбина

Неспособността на Германия да генерира икономически растеж води до обедняване на страната, заяви министърът на финансите Кристиан Линднер по време на събитие на Bloomberg във Франкфурт.

Според Линднер, който ръководи и Свободната демократическа партия на страната, продължителният период на слабо или никакво разширяване неизбежно води до последици за икономическия гигант на ЕС.

"Вече не сме конкурентоспособни", каза Линдер. "Ставаме все по-бедни, защото нямаме растеж. Изоставаме."

Коментарите му идват малко след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува мрачна прогноза, в която намали наполовина прогнозата си за растежа на Германия през тази година до едва 0,3 %, което е доста под 2,9 %, очаквани за Г-20, и дори под 0,6 %, предвидени за еврозоната.

Междувременно данните за индустриалното производство, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, се очаква да достигнат най-ниското си равнище от 2008 г. насам, когато германската промишленост беше силно засегната от последиците от световната финансова криза.

"За мен е немислимо, че правителството не прави никакви изводи от този анализ", каза Линдер.

Той подчерта, че е съвсем ясно, че всички социални задължения на Германия, включително "статуквото на социалното осигуряване", екологичните проекти и необходимостта от увеличаване на разходите за външната сигурност на страната, "могат да бъдат реализирани само с по-голям икономически просперитет, а не по друг начин".

Официалните предварителни данни, публикувани през януари от Destatis, показват, че коригираният спрямо цените БВП е спаднал с 0,3% през миналата година. Същевременно промишленото производство (без строителството) се е свило с 2% - резултат, който се дължи най-вече на много по-ниското производство в сектора на енергоснабдяването.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Липсата на растеж прави Германия по-бедна: Финансовият министър | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!