Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Атанас Славов се гъне и се чуди как да замете под килима цялата мръсотия по случая с Нотариуса и Еврото

Сглобката се чуди как да се разграничи сама от себе си по случая с политическия чадър над съдебната мафия с нейните зловещи лица Мартин Нотариуса и Петър Петров Еврото. Единият екзекутиран зверски, за да се прикрият средите. Другият „безследно изчезнат“ на дъното на морето от босовете си начело на държавата.

Министърът на правосъдието Атанас Славов, издигнат на поста по волята на задкулисието и държан от него на конци заради своите зависимости, настоява за ефективно разследване по случая с убийството на Мартин Божанов, което да установи кои са поръчителите, до какви нива в съдебната система са стигали тези зависимости, кои са магистратите, които са си позволили, нарушавайки своята клетва и своето достойнство и професионална чест да изпаднат в такива зависимости.

В предаването „Защо, господин министър“ по бТВ Славов каза, че за всеки магистрат, за който се установи, че е в т.нар. списък с картите за посещаване на този клуб (SS клуб – бел.авт.), за всеки, за който има данни, че е използвал някаква протекция или е използвал институционалната си позиция като форма на натиск и на рекет, ще предложи дисциплинарно производство и ще предложи на съответния орган неговото освобождаване.

Сякаш този състав на ВСС и сегашният главен прокурор ще са готови да отрежат сами главите си, вместо опашката на гущера.

Министърът припомни, че през 2023 година, по време на изслушване във Висшия съдебен съвет, посветено на случая „8 джуджета“, е поискал да бъде изяснен и казусът с Мартин Божанов във връзка със списък, озаглавен от „Антикорупционния фонд“ като „списък за бърз контрол“.

Важно по този случай е да няма публично изнесена информация, по която да няма институционално действие, допълни министърът. Важно е, че в парламента се създаде комисия за разследване на този казус, каза още Атанас Славов. Той припомни, че в началото на дейността на 49-ото Народно събрание е предложил законодателни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да задължават прокуратурата за дела с висок обществен интерес, по които вече публично е била изнасяна информация, да предоставят повече информация на парламента. Така, според Славов, може да бъде отнет монополът на прокуратурата върху следствената тайна.

Атанас Славов отговори на критиката на президента Румен Радев, който заяви по-рано днес, че „всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция“. Славов припомни, че от 2021 година досега, в повече от половината от този период са управлявали служебни правителства. Освен това промените в Конституцията са едва началото на съдебната реформа, като решаваща фаза са промените в Закона за съдебната власт и избора на новите органи в системата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Атанас Славов се гъне и се чуди как да замете под килима цялата мръсотия по случая с Нотариуса и Еврото - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!