Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Западният печат: Интервюто с Путин е ревизионистка тирада, заплашва САЩ със световна война

Автор: БТА

Владимир Путин пред Тъкър Карлсън: В Украйна Щатите ни доведоха до линия, отвъд която вече не можехме да преминем (цялото интервю)

Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма как да не е договорено между Русия и САЩ за отпускане на напрежението

В дългото си интервю за Тъкър Карлсън руският президент Владимир Путин почти не дава възможност на американския журналист да каже нещо, пише журналистката от в. "Вашингтон пост" Франческа Ебел. Първите 30 минути от двучасовото интервю с бившия водещ на "Фокс нюз" минаха в ревизионистка тирада на Путин, посветена на митовете за създаването на Русия и Украйна, на разпадането на Съветския съюз и на разширяването на НАТО. Путин отдели повече от половин час на историята на Русия, Литва, Полша и Украйна. Монологът му започна със събития от девети век, премина през 14-и век и включи критика на външната политика на Ленин, пише британският в. "Гардиън".

Всеки път, в който Карлсън го прекъснеше, руският лидер започваше да го поучава, пише Франческа Ебел, като отбелязва, че интервюиращият е прекарал по-голямата част от беседата мълчейки или изглеждайки объркан. Към края на разговора вече беше станало ясно, че президентът няма намерение да слага край на бруталната си война срещу Украйна, изтъква журналистката от "Вашингтон пост".

Според анализатори Путин е избрал да говори с Карлсън отчасти заради предполагаемата си симпатия към водещия, както и за да използва възможността да отправи послание към републиканците, следващи лозунга "Да направим Америка отново велика", в година на избори. Това може да се отрази благоприятно на шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран и да убеди републиканците да продължат да блокират американската военна помощ за Украйна, пише Ебел.

Карлсън не зададе нито един въпрос за атаките на Русия по жилищни райони или критична инфраструктура в Украйна, при които загинаха хиляди хора. Не бяха споменати и твърденията за предполагаеми военни престъпления и за депортирането на украински деца. Нямаше и въпроси за политическите репресии в Русия, насочени срещу критиците на Путин, както и за дългите присъди, които получават обикновени руснаци за антивоенни протести, отбелязва журналистката от "Вашингтон пост".

В интервюто си за Тъкър Карлсън Владимир Путин заплаши Съединените щати със световна война, ако разположат свои войски в Украйна, пише в. "Дейли телеграф". Руският лидер призова САЩ да сложат край на войната в Украйна и да работят за мир. "Трябва да намерим изход от тази ситуация", каза Путин.

"Дейли телеграф" отбелязва, че това е първото интервю на Путин със западен журналист, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Според британското издание в интервюто с Карлсън Путин изглежда за първи път е намекнал, че Вашингтон и Москва поддържат някакви контакти с цел слагане на край на войната в Украйна. "Някои контакти са съхранени", каза руският президент на Карлсън, без да дава повече подробности. Същевременно обаче Путин предупреди, че "ако някой иска да изпрати редовни войски, това със сигурност ще доведе човечеството до ръба на много сериозен световен конфликт".

"Дейли телеграф" обръща внимание и на думите на президент, че е "изключено" Русия да нападне Полша или Латвия. Според Путин Русия "просто няма никакъв интерес" от това да разширява войната в Украйна.

В. "Уолстрийт джърнъл" обръща специално внимание на думите на Путин по отношение на задържания му в Русия репортер Еван Гершкович. Руският лидер "каза, че е възможна размяна на затворници, която да доведе до освобождаването на репортера от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, но отказа да даде времева рамка за сделката и заяви, че Гершкович е бил заловен, докато извършва шпионаж в Русия", пише американският всекидневник.

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Западният печат: Интервюто с Путин е ревизионистка тирада, заплашва САЩ със световна война | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!