Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джо Байдън отново сгафи! Този път обърка Ангела Меркел с Хелмут Кол

Пак се случи! Президентът на САЩ Джо Байдън се обърка на неотдавнашно предизборно събитие, разменяйки бившите германски канцлери Ангела Меркел и Хелмут Кол, последният от които почина през 2017 г. Това беше второто подобно объркване на Байдън за по-малко от седмица, пише европейската редакция на Politico.

Говорейки на кампания за набиране на средства в Ню Йорк в сряда, лидерът на демократите припомни разговор през 2021 г. с лидерите на Г-7, когато се случи грешката. В този разговор лидерите обсъждаха бунтовете от 6 януари в Капитолия на САЩ, когато германският лидер се обръща към Байдън.

"И тогава Хелмут Кол се обърна към мен и каза: "Какво бихте казали, г-н президент, ако вземете лондонския Times и научите, че 1000 души са разбили вратите на британския парламент, убили са няколко души по пътя , за да предотвратят встъпването в длъжност на премиера“, заяви Байдън, както беше съобщено от множество издания.

Но Кол, който ръководи Германия като канцлер от 1984 до 1989 г., почина четири години по-рано и Меркел беше тази, която присъства на събитието на Г-7 през 2021 г.

Това е вторият път тази седмица, в който президентът на САЩ обърква европейски лидери с покойници. Докато разказваше друга история за срещата на Г-7, Байдън по-рано тази седмица обърка френския президент Еманюел Макрон с покойния Франсоа Митеран, който ръководи Франция от 1981 до 1995 г. и почина през 1996 г.

81-годишният президент на САЩ направи редица публични обърквания. През юли 2023 г. той случайно каза, че "над 100“ американци са починали от Covid-19. По-късно Белият дом коригира това на "над 1 милион“.

През юни той обърка войната в Украйна с тази в Ирак, като каза, че руският президент Владимир Путин "губи войната в Ирак“. 

Източник Факти

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Джо Байдън отново сгафи! Този път обърка Ангела Меркел с Хелмут Кол

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!