Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ или ще запазят Външно министерство, или отиваме на избори 2 в 1

Автор:
Валерия Велева

Кирил Петков и хората му от "Продължаваме промяната" могат да изправят страната наистина пред избори 2 в 1.
Инатът им да сложат на всяка цена в креслото на външен министър Николай Денков е втвърдил Борисов и ГЕРБ.

Лидерът на първата политическа сила в страната обяви сутринта, че е готов да отстъпи Мария Габриел да не е и външен министър, но няма да отстъпи Външно министерство на "Промяната", научи Епицентър. бг.

"Не искам нищо друго! Искам само Външно!", е категоричната позиция на Борисов, която няма да претърпи ревизия. И е прав, защото Външно е "каналът" за комуникация с Европа и САЩ, където искаме да ни оценяват. Не случайно Денков се затърча за Вашингтон да се врича в евроатлантическа любов на партньорите ни. И се спъна, защото слагачи като него никой не ги иска, дори и да им се плати.

Тези канали Борисов години наред ги е изграждал и няма да позволи на някой новобранец да му отнеме първенството. Той може да приеме, че е разумно премиерът и външният министър да не са едно и също лице, с оглед на огромната натовареност във вътрешната и външната политика, но няма да позволи друг, извън ГЕРБ, да бъде външен министър. Това е санитарният минимум, отвъд който Борисов няма да има лице да се изправи пред избирателите си. Лидерът на ГЕРБ не може да бъде вечно в позицията на отстъпващ; на човек, който позволява да му извиват ръцете, което ПП-ДБ правят непрекъснато, защото идват избори и герберите ще го попитат с право: какво като сме първа политическа сила?  

Ако в ПП-ДБ не разберат това - да се стягат за нови избори след три месеца. А на външно-политическите партньори ще бъде обяснено, че заради властовите амбиции на Денков, Петков и Василев страната ще бъде потопена отново в нестабилността на предсрочен вот.

Още повече че има споразумение и няма никаква логика Денков да иска да е външен министър. Той не успя да стане премиер и няма уважение в вътре в страната, камо ли да бъде пуснат навън, където ще предизвиква единствено снизходителни усмивки. 

Да не говорим за васалното поведение, което демонстрира Денков пред всички чужденци и за ролята на марионетка, която си е харесал. Даже и днес от Хага той обясни, че битката за Външно всъщност е битка за това, кой ще обяснява навън как върви развитието на страната вътре. Което е доста унизително!  Излиза, че ПП се бори за признанието на чужденците, а не на българите. И още по-лошо - ПП признават, че искат да ползват Външно министерство като пиар агенция на партията си, а не на България. Това е сериозен проблем в разбирането на политиката - като пиар акции, а не като дейност в полза на обществото и държавата. Да си спомним, че и като министър на образованието академикът беше твърде проблемен и пак ще бъде такъв, за съжаление. Денков е тежест на всяка власт, но пък е нерушима връзката му с Петков и Василев и това му осигурява, засега, постове..

Тв изявата на Лена Бориславова днес, която извади подробности от кухнята на некоалицонните отношения, накара Борисов и ГЕРБ окончателно да зачеркнат каквито и да са възможности за бъдещо партниране с "Промяната". Борисов хлопна под носа на Петков вратата на кабинета си за традиционното сутрешно кафе, което ги събираше на една маса с Пеевски и където противоречията във властта намираха своето балансирано изражение. И да, Кики (както гальовно го наричат в парламента) влизаше под ръка с Пеевски в този кабинет като връх на лицемерието в политиката. И когато се скарат, Пеевски наистина ги сдобрява, което Кики упорито прикрива от симпатизантите си. Милите, те просто не знаят на какво са способни лидерите на ПП, за да консумират властта, без значение с кого ще си партнират!

Сега ще видим изостреното лице на некоалицията. И брутален пазарлък, на който харвардците са свикнали от пребиваването им в бизнеса.
В "Промяната" вече са готови да "дадат" на ГЕРБ куп министерства - на електрониката, на икономиката, на културата, на иновациите, на спорта... и какво си пожелаят още - срещу Външно.

Ами ако Борисов поиска да замени Външно с отбраната или с финансовото! В ПП ще настъпи шок и ужас... 

ПП-ДБ или ще отстъпят, или няма да имат правителство.

А ГЕРБ ще трябва да решат докога ще поемат чужда отговорност и кога Борисов ще тропне по масата, за да отвори пистата към предсрочни избори. А кой ще е големият губещ - за всички е ясно.

Имаме си рекордьор не само по лицемерие в политиката, но и по топяща се електорална подкрепа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ГЕРБ или ще запазят Външно министерство, или отиваме на избори 2 в 1

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!