Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин отвори вратата за мир в интервюто си за Тъкър Карлсън

The Vladimir Putin Interview

Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма как да не е договорено между Русия и САЩ за отпускане на напрежението

Украинското ръководство отказва да преговаря с Русия по указания от Вашингтон, американските власти трябва сами да поправят тази грешка. Това заяви руският президент Владимир Путин в двучасово интервю за американския журналист Тъкър Карлсън.

Четири часа след публикуването му в социалната мрежа X/Twitter интервюто беше гледано от над 42 милиона души. Въпреки че Путин е правил такова изявление многократно, то едва ли е стигало до американската публика. Много от коментиращите нарекоха интервюто „врата за мир“.

Интервюто на Путин с американския журналист „подчерта тактическата увереност“ на руския лидер, написа The New York Times. Самият Тъкър Карлсън коментира след интервюто, че е изненадан от готовността на Путин да разреши украинската криза по мирен път и че е получил подробен отговор за предпоставките за нея.

“Ние не отказваме да говорим, ние искаме да преговаряме. Запъдът и Украйна, която е сателитна държава на САЩ, не искат. 72 милиарда долара от САЩ за Украйна, Германия е втора и други европейски държави, огромен поток от оръжия, в този случай трябва да кажете на сегашния украински президент да спре и да дойде на масата за преговори, и да анулира тази абсурден указ, ние не сме отказвали [мирни преговори]“, каза Путин.

През 2022 г. Зеленски издаде указ, забраняващ мирни преговори с Русия. Тъкър Карлсън попита защо руският президент не потърси директно Байдън, след като Зеленски отказва мирни предговори. Путин отговори: „Ако администрацията на Зеленски отказва да преговаря, предполагам, че го правят под инструкциите на Вашингтон. Ако Вашингтон смята, че това е грешно решение, да се откаже от него, да намери деликатно извинение, така че никой да не е обиден, да намери решение. Не ние, а те взеха това решение“, заяви руският президент.

Той припомни, че Русия и Украйна са били пред сключване на мирно споразумение в Истанбул през март 2022 г., но Киев изведнъж се е отказал да го подпише. Путин цитира скорошно признание на Давид Арахамия, ръководител на парламентарната група на партията на Володимир Зеленски „Слуга на народа“ и член на преговорния екип в Истанбул. Арахамия разказа, че бившият вече премиер на Великобритания Борис Джонсън е дошъл в Киев и ги е убедил да се откажат от мир с Русия, и „просто да се бият“.

Карлсън постави под въпрос дали Путин смята, че би било унизително НАТО да признае контрола на Русия върху територия, която е била украинска преди две години. „Аз казах: нека помислят как да го направят с достойнство. Варианти има, но само ако има желание“, отговори Путин.

Той заяви, че войната в Украйна е почнала през 2014 г., когато украински самолети са бомбардирали цивилни в Донбас, а сега Русия „завършва тази война“. На въпрос на Тъкър Карлсън дали Москва е постигнала целите си, Путин отговори отрицателно, тъй като не е постигната „денацификация“. На въпрос как ще бъде направено това при положение, че Русия не контролира и няма намерени да контролира цяла Украйна, Путин отговори, че вече е имало такава клауза за денацификация в мирното споразумение от 2022 г.

Русия и НАТО

Владимир Путин разказа, че е попитал тогавашния президент Бил Клинтън дали Русия може да се присъедини към НАТО.

Първо Клинтън отговорил: „Мисля, че да“, но след като разговарял с екипа си, по-късно казал: „Не е възможно“.

Карлсън попита Путин дали е искрен за присъединяване към НАТО. Путин отговори, че наистина искал да знае дали членството е възможност.

Той посочи, че положителен отговор от Запада би могъл да доведе до процес на помирение и евентуално до евентуално членство в НАТО.

Путин разказа и че е предложил САЩ, Европа и Русия да имат общ отбранителен щит, но е получил отказ и на това предложение.

Русия няма намерение да атакува държави-членки на НАТО и ще отвърне само ако бъде атакувана, каза той на въпрос на Тъкър Карсън как ще коментира твърденията на Украйна и други западни политици, че Русия иска да завладее Европа.

Западните страни „се опитват да сплашат собственото си население с въображаема руска заплаха“, каза Путин. Той добави, че „умните хора прекрасно разбират, че това е невярно“.

Карлсън попита президента дали може „да си представи сценарий, при който изпраща руски войски в Полша“.

Путин отговори: „Само в един случай: ако ще има нападение срещу Русия от Полша. Защо? Защото нямаме интереси в Полша, Латвия или който и да е друг член на НАТО“.

Запитан дали има „териториални цели на целия континент“, Путин отговори, че „това е абсолютно изключено“.

„Не е нужно да сте анализатор, за да разберете, че въвличането в глобална война противоречи на здравия разум. Една глобална война би довела цялото човечество до ръба на унищожението“, каза президентът.

Путин заяви, че западните правителства използват „тактика на сплашване“, за да убедят данъкоплатците си да предоставят повече пари, за да „отслабят Русия“ в Украйна и другаде.

Дедоларизацията

Използването на щатския долар като инструмент за борба във външната политика е една от най-големите стратегически грешки, допуснати от американското ръководство, според Путин.

„Доларът е крайъгълният камък на силата на Съединените щати. Мисля, че всички много добре разбират, че колкото и долари да се печатат, те бързо се разпръскват по целия свят“.

„За какво ни говори дългът от 33 трилиона долара на САЩ? Това е основното оръжие, използвано от САЩ, за да запазят силата си в целия свят“, подчерта той.

„Вижте какво става по света. Дори съюзниците на САЩ сега намаляват доларовите си резерви. Виждайки това, всеки започва да търси начини да се защити. Но фактът, че САЩ прилагат ограничителни мерки към определени страни, като например налагане на ограничения върху транзакциите, замразяване на активи и т.н., предизвиква сериозна загриженост и изпраща сигнал до целия свят“, заяви Путин.

Около 80% от външнотърговските транзакции на Русия са направени в щатски долари и евро до 2022 г., а американският долар е „представлявал приблизително 50% от руските транзакции с трети страни“, но сега делът на долара в транзакциите на Русия е само около 13%.

Делът на транзакциите на Русия в юани е нараснал до „малко над 34%“ от 3%. Според Путин „други страни, включително производителите на петрол, мислят и вече приемат плащания за петрол в юани“.

САЩ се страхуват от Китай повече, отколото от Русия

Руският президент заяви, че САЩ се страхуват много повече от силен Китай, отколкото от силна Русия, тъй като населението на Китай е 1,4 милиарда души, а китайската икономика отдавна е изпреварила американската.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин отвори вратата за мир в интервюто си за Тъкър Карлсън

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!