Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Световният лидер във вятърната енергия „Орстед“ загуби $2,8 млрд. и напуска няколко европейски държави


Снимка: Orsted

Датската компания „Орстед“, която е световен лидер в изграждането на офшорни вятърни паркове, няма да изплаща дивиденти на акционерите си в продължение на три години. Нарастващите разходи за зелена енергия заради енергийната криза принудиха компанията не само да се откаже от проектите си. Тя загуби милиарди долари и напуска няколко държави от ЕС, съобщи Financial Times. Компанията е 50,1% собственост на Дания.

Съветът на директорите на „Орстед“ одобри финансовия доклад за 2023 година. Според компанията нетната печалба е минус 20,2 милиарда датски крони (2,82 милиарда долара), а възвръщаемостта на вложения капитал е спаднала до минус 14%.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Компанията обяснява ситуацията с факта, че трябваше да се откаже от проекта American Ocean Wind 1. Електроенергията му, поради нарастващите разходи, се оказа твърде скъпа за американските потребители.

Сега загубите на компанията ще се усетят от акционерите. „Съветът на директорите реши да спре изплащането на дивиденти за финансовите години 2023-2025. В бъдеще се планира да се възобнови изплащането на дивиденти“, според доклада на „Орстед“.

Президентът и главен изпълнителен директор на „Орстед“, Мадс Нипър, заяви, че компанията е представила актуализиран бизнес план и планове за изграждане на вятърни паркове с капацитет от 35-38 GW до 2030 г. Това е с 30% по-малко, отколкото компанията беше планирала по-рано.

Освен това „Орстед“ напуска пазарите на Испания, Португалия и Норвегия и съкращава 800 специалисти.

Когато компанията се отказа от американските проекти през ноември, капитализацията й спадна до 25 милиарда долара, докато в пика си през 2021 г. беше около 100 милиарда долара.

Оборудването за вятърни паркове също поскъпна. В резултат на това цената на зелената електроенергия нараства бързо.

Например, американските предприятия за комунални услуги започват да се отказват от договорите с производителите на вятърна енергия. Например, „Орстед“ загуби търг за доставка на електроенергия за щата Роуд Айлънд. Според държавната компания предложението на разработчика на вятърни паркове е твърде скъпо.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Световният лидер във вятърната енергия „Орстед“ загуби $2,8 млрд. и напуска няколко европейски държави

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!