След отказа на Байдън, Денков си измисли командировка до Хага за среща с Рюте, който е в оставка

Тази седмица за САЩ ще пътуват само Асен Василев, Богдан Богданов и министър Румен Радев

Автор:
Валерия Велева

За да изтрие конфуза от проваленото си посещение в САЩ премиерът Николай Денков си измислил командировка в Нидерландия и среща с премиера Марк Рюте в Хага на 8 февруари,  точно когато трябваше да бъде във Вашингтон, разкриха пред Епицентър.бг. източници от правителството. 

Резилът на Денков с отказите на Байдън и Блинкен да го приемат бил толкова голям, че той настойчиво търсил някой високопоставен чужд държавник спешно да го приеме, за да обяви, че отлага посещението в САЩ заради друга визита. Тук на помощ му дошъл Кирил Петков, който настойчиво звънял на приятелия си Рюте да се срещне с българския премиер.

Партньорите ни зад океана пък били крайно недоволни, че Денков ги представял пред света в ролята на генерал-губернатори на България, пред които той бил задължен да се отчита. Това ясно било казано на българската дипломация. 

Визитата на Денков в Хага буди още по-голямо недоумение, защото Рюте е премиер в оставка и ръководи временно правителство. След като подаде оставка през юли миналата година, Рюте обяви, че след избора на новото правителство напуска политиката. На ход е спечелилият изборите Герт Вилдерс, който е натоварен да състави новото управление, но още не се е справил. Победата на Герт Вилдерс означава неясно бъдеще за влизането на България в Шенген, тъй като Нидерландия и Австрия блокират членството ни в зоната за свободно пътуване. Именно Герт Вилдерс може да забави София по пътя към шенгенското пространство. И ако трябва да чука на нечия врата Денков, то трябва да е на вратата на Вилдрес, а не на Рюте. 

Денков и Рюте ще обсъдят въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз, гласи съобщението на правителствената пресслужба в София.

Във фокуса на разговора ще бъдат и ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и членството на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г, допълват от "Дондуков" 1. 

Каквито и разговори да води Денков с Рюте обаче, те са без значение за политиката, тъй като и двамата слизат от премиерския пост.  

Рюте е основен кандидат за поста генерален секретар на НАТО след изтичане на мандата на Йенс Столтенберг през септември.

От правителствената пресслужба потвърдиха, че посещението на премиера в Хага е насрочено за 8 февруари. 

Денков бил толкова обсебен от манията да бъде поканен някъде навън, че дори искал той да реализира външно-политически покани, които били отправени лично до външния министър Мария Габриел. Наскоро такива покани били получени от краля на Йордания и от президента на Египет Абдел Фата Сиси. Те били адресрани персонално на Габриел, въпреки това Денков настоявал той да осъществи посещенията, което е в противоречие с прокотола в дипломацията. 

Тази седмица за САЩ ще пътуват само трима министри – финансовият Асен Василев, икономическият Богдан Богданов и енергийният Румен Радев. Те няма да ползват правителствения еърбъс, защото е нерентабилно, каквито критики отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: След отказа на Байдън, Денков си измисли командировка до Хага за среща с Рюте, който е в оставка

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!