Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пет дни след убийството на Нотариуса - нови разкрития за влияние в съдебната система

Мартин Божанов замесен и в аферата "Осемте джуджета"?

Пет дни след убийството на Мартин Божанов -  Нотариуса се появяват нови разкрития за влияние в съдебната система. Вътрешният министър заяви, че има много работа по случая, работи много активно, денонощно, на 100%. Събират се факти и доказателства, които на момента следва да се анализират и да бъдат прикрепени или отхвърлени към версиите.

"Считам че колкото по-малко говорим, толкова по-голяма е вероятността да задържим извършителя", каза министърът. Той обаче потвърди, че Божанов реално е действал като посредник и е решавал и създавал проблеми на граждани със съдебната система. Повече подробности по случая Стоянов отказа да даде, за да не попречи на разследването.

Има ли свързан с Мартин Божанов частен клуб за магистрати в София?

Според разследване на Антикорупционния фонд той е осъществявал връзка с прокурори срещу заплащане - с цел решаване на проблеми на клиенти на обвинението. Фондът показва записи на серия от разговори, които разкриват кои са "помагачите" с влияние в съдебната система. Разследващият журналист Николай Стайков разказва за частен клуб за магистрати в столичния квартал "Гео Милев", който се намира в близост до вече закрития Специализиран съд.

"До мен е достигала информация от висши магистрати, които са ми потвърдили, че има такова нещо. За съжаление нашият опит да изкараме това нещо наяве, не се получи, защото за да осветиш една история, трябват свидетели, документи или записи", заяви Николай Стайков - разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд. "Въпреки опитите ни успяхме да намерим такъв свидетел", казва той пред БНТ.

Според разследващия журналист клубът е бил управляван от покойния Божанов.

Намираме въпросното заведение затворено. В него се влиза единствено с магнитна карта. Навсякъде е обозначено с табели, че става въпрос за частен клуб.

Обектът е охраняван с камери, стъклата са затъмнени и навсякъде са спуснати щори.

"Собствеността е на фирма, която не е на Мартин Божанов, но от няколко висши магистрати, които искат да останат анонимни, те ми казаха, че лично от него са получавали картите или знаят за техни други колеги, които лично от него са получавали картите. Мисля, че Божанов няма почти нищо на негово име", каза Николай Стайков - разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд.

Според разследващия журналист мястото е използвано за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво. За момента остава загадка кои лица с влияние в съдебната система са посещавали клуба.

"В момента при следствени действия, ако някой иска да си свърши работата в прокуратурата, щом имаш система за достъп с карти, това означава, че имаш четец. Имаш някакъв запис. Някъде се записват влизанията - излизанията", обясни Николай Стайков.

Оказва се, че кръгът, гравитиращ около Божанов участва в аферата "Осемте джуджета", където беше осветена схема за влияние в съдебната система. Сред основните фигури в разследването на антикорупционния фонд са Петьо Петров - Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова. Един от потърпевшите Илия Златанов разказва, че е виждал Мартин Божанов в съдебната зала по едно от делата, които е водил срещу бившата жена на Петьо-Еврото във връзка с финансови претенции и запори за малко над 2,8 милиона лева.

"По мое дело в градския съд, където не беше допускан сътрудник от АКФ, присъстваше Божанов или неговия адвокат, който водеше записки и упражняваше натиск и върху други съдии както при мен на апелативния съд, когато спечелих поредното дело беше се обадил съдия от градския съд да упражнява натиск да се отмени решението и да се свали даже от масива", разказва бизнесменът Илия Златанов.

Той печели делото на втора инстанция. "След това разбрах, че Любена живее в негов апартамент на същия адрес, на която беше екзекуцията", казва Златанов. По думите му ролята на Божанов по това дело е било да е окаже натиск върху съдиите в ползва на Любена.

Според бизнесмена между Божанов и героя от "Осемте джуджета" Петьо Еврото е имало конфликт.

"По непотвърдена информация Еврото и Божанов са имали физически сблъсък пред офиса на Божанов. Това става, когато се разделиха с Любена и тя взе всичките активи на Еврото", разказва още Златанов и заключава:"Където има големи пари, няма любов."

На въпрос каква е била връзката на Любена Павлова с покойния Божанов и бил ли е той някога защитен свидетел от МВР, вътрешният министър отказа да даде подборности.

"Не мога да ви дам такива подробности. Дори и да е бил защитен свидетел, аз няма как да го знам това нещо дали този човек е бил защитен анонимен или какъвто и да е свидетел по някакво дело", заяви Калин Стоянов.

Според бизнесмена Златанов така наречените "брокери" в съдебната власт освен връзки използват и други методи.

"Има няколко дузини кошаревски свидетели под наем. Ако някой разрови в архивите на съда ще види, че един свидетел се явява годишно по 50-60 дела", каза Илия Златанов - бизнесмен.

"Да просъществуваш толкова дълго време в една такава система без да имаш едно повдигнато обвинение или една сериозна проверка показва едно определено ниво на защита до къде е стигала надявам се да разберем", посочи още Николай Стайков - разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд.

За Илия Златанов сагата "Осемте джуджета" продължава от 2019 г. и все още краят й не се вижда. Петьо Петров изчезна в края на май тази година. Къде се намира до момента не е ясно. А по убийството на Нотариуса пети ден разследващите работят активно.

Измамите на Нотариуса отпреди 20 г.

Разследване на NOVA разкрива първите измами на Нотариуса преди 20години, когато журналистът Лора Крумова показва част от престъпленията, зад които се твърди, че стои Божанов. В началото жертвите му били основно възрастни хора.

Годината е 2004 г. Тогава 87-годишният Бай Слави губи дома си с фалшива покупко-продажба. Възрастният мъж притежавал 102 кв. м. апартамент в центъра на София. Жилището му е продадено на човек, който дядото не познава - именно Мартин Ангелов Божанов.

"Бях в градинката пред блока. Каза ми, че е от полицията и да си дам паспорта", сподели мъжът.

Потърпевшият вижда негова снимка за първи път в районното. Екипът ни открива Божанов. На въпрос какво иска от възрастния човек, едва не прегазва оператора ни. Нотариусът, извършил покупко-продажбата - Слави Крашевски, не изключи самият той да е подведен.

Втората жертва от това време е жена с онкологично заболяване. Чрез имотна измама тя губи апартамент от 75 кв. м. През ноември 2003 г. заминала за САЩ. Докато била в чужбина, домът ѝ е продаден на Мартин Божанов.

Още тогава лицето имало 3 страници досие за многократни измами. Бил е пуснат и за международно издирване. И в този случай жилищната продажба е направена от същия нотариус - Слави Крашевски.

Друга жертва на Нотариуса е 76-годишната Илка, която е с първа степен на инвалидност. Жената дори не подозирала, че жилището ѝ е продадено. Пред камерта на NOVA казва, че Мартин е внук на брат ѝ. Във фалшивите докемунти пише, че бабата и синът ѝ дават право на Божанов да продаде дома им сам на себе си, като жената може да живее там, докато е жива. И в тази сделка участие има нотариус Слави Крашевски.

Делото започва през 2004 г., до днес обаче Мартин Божанов - Нотариуса не е осъден.

Прокуратурата заяви, че малко преди да го убият били готови да му повдигнат обвинение. Изнудваната и заплашвана от Мартин Божанов-Нотариуса съдия Владислава Цариградска има информация, че в разработката на ГДБОП, заедно с данните за престъпна група, в която участва той, има данни и за участващи магистрати, разкри самата тя в интервю за bTV. Дело, по което работи, е причина да попадне в полезрението на Божанов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пет дни след убийството на Нотариуса - нови разкрития за влияние в съдебната система | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!