Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Прокурор погна имотните схеми на Гинка Върбакова

Кметът на Пазарджик Петър Куленски е подал сигнал в прокуратурата заради съмнения за имотна схема със земеделска земя в землището на с. Априлци, която цели противозаконно да лиши граждани от правото им на собственост върху притежавани от тях имоти.

Това съобщи самият той в профила си във фейсбук.

Според източник на Narod.bg от града край Марица става дума за имотни схеми на провалената купувачка на ЧЕЗ Гинка Върбакова, която гради фотоволтаичен парк, както се твърди – най-големият на Балканския полуостров.

Историята на изграждането на този парк датира още от 2008 година. Първият договор е анексиран три пъти. Обектът се изгражда от дружеството „Риал стейтс“ ООД. В някои документи за покупка на терени фигурира „Интерком груп“.

В достъпните в публичното пространство документи се виждат имената на няколко управители – Стоян Беличев, Петрана Пайтакова, Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Славчо Върбаков. Последните трима са майка, дъщеря и баща.

Кметът Петър Куленски изразява опасения, че „на територията на Община Пазарджик действа организирана престъпна група, която през годините противоправно е присвоила от гражданите хиляди декари земеделска земя в землищата на селата Сбор и Априлци с намерението да бъдат изградени фотоволтаични централи“.

В схемата е използвана възможността за 10-годишна давност, разкрива подробности Радио Пловдив. По закон, ако един от съсобствениците на нива от примерно 8 декара продаде своя дял, то купувачът на парчето земя става владетел и на останалите декари от въпросната нива за срок от 10 години. Често останалите съсобственици дори не са подозирали за това, тъй като никой не ги е уведомил. В последствие промяната на собствеността ставала с констативни протоколи.

Към момента са образувани две досъдебни производства за незаконно придобиване на земеделски земи. Измамените по тази схема са десетки.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Първо в Narod.bg: Прокурор погна имотните схеми на Гинка Върбакова - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!