Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Партията на Орбан напуска групата на ЕНП в ЕП, присъединява се към тази на Мелони след изборите

Паневропейската група на ЕКР е оглавявана от Джорджа Мелони, която поддържа приятелски отношения с Орбан

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че неговата партия ще се присъедини към групата на Европейските консерватори и реформисти, в която членува и партията на италианския премиер Джорджа Мелони "Италиански братя", след евроизборите, предадоха АНСА и БТА.

Орбан посочи, че дясната му партия ФИДЕС ще напусне за целта парламентарната група на Европейската народна партия.

Паневропейската група на Европейските консерватори и реформисти е оглавявана именно от Джорджа Мелони, която поддържа приятелски отношения с Орбан.

"Идеята беше да се присъединим дори по-рано, но на този етап решихме да го направим след изборите за ЕП през лятото", заяви Орбан пред италианските издания "Република" и "Стампа" след срещата на върха на евролидерите в Брюксел.

По време на тази среща Мелони изигра роля в убеждаването на Орбан да се откаже от ветото си върху решението за отпускане на 50 милиарда евро помощ от ЕС за Украйна посочва АНСА.

Европейските консерватори и реформисти бяха основани през 2009 г. от лидера на британските тори Дейвид Камерън, когато Великобритания беше част от ЕС. 

Групата включва сега освен "Италиански братя", испанската крайнодясна партия "Вокс", полската партия "Право и справедливост" и шведската крайна десница "Шведски демократи", припомня АНСА.

В Групата на европейските консерватори и реформисти членуват и българските евродепутати от ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. В нея членуват и депутати от балтийските страни, Германия, Гърция, Словакия, Белгия, Румъния и Нидерландия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Партията на Орбан напуска групата на ЕНП в ЕП, присъединява се към тази на Мелони след изборите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!