Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чехия отказа на американската „Уестингхаус“ да строи нови блокове в атoмната й електроцентрала


АЕЦ "Дуковани", снимка: cez.cz

Американската компания  „Уестингхаус“ отпадна от конкурса за изграждане на нови енергоблокове на чешката атомна електроцентрала „Дуковани“. Това съобщи чешкият премиер Петр Фиала, цитиран от Radio Prague International. За разлика от Чухия, България избра „Уестингхаус“ без конкурс. Американската компания ще достави технологията за нов, 7-и блок в АЕЦ-Козлодуй и ще зарежда 5-и с ядрено гориво, реши българското правителство.

Според чешкия премиер „Уестингхаус“ е внесла необвързващо предложение, което е направило невъзможно сравняването му с кандидатурите на други кандидати. В тази връзка чешкото правителство ще предложи да кандидатства за изграждането на нови реактори, чийто брой може да се увеличи до четири, на френската компания EDF и корейската KHNP, участващи в търга. Кандидатите имат срок до 15 април.

Основният претендент за изграждането на нови енергоблокове за АЕЦ „Дуковани“ беше руската „Росатом“. Още през април 2021 г. обаче чешките власти обявиха, че изключват руската държавна корпорация от търга. След това американската „Уестингхаус“, френската EDF и южнокорейската KHNP останаха сред кандидатите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Чехия отказа на американската „Уестингхаус“ да строи нови блокове в атoмната й електроцентрала

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!