Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протестиращи фермери обградиха Европейския парламент (ВИДЕО)


Снимка: X/Twitter

Фермери се събраха на протест пред сградата на Европейския парламент в Брюксел в четвъртък срещу новите екологични правила на ЕС и заплахата за техния поминък заради безмитния украински внос. Протестиращите хвърляха камъни и яйца по бюрократите зад полицейските линии.

Конвои от трактори започнаха да пристигат в Брюксел в сряда вечерта, а до четвъртък сутринта улиците на белгийската столица бяха блокирани от около 1300 превозни средства, по данни на полицията.

Фермерите се събраха пред сградата на Европейския парламент на площад „Люксембург“, където изгориха палети и купища тор. Протестиращите хвърляха яйца, камъни и фойерверки срещу сградата, както и срещу намиращата се наблизо централа на Европейския съвет.

Полицията за борба с безредиците използва водни оръдия, за да потуши пожарите и да отблъсне хвърлящите камъни протестиращи. Няма данни за арести или пострадали.

Протестът пред Европарламента и Европейския съвет е кулминация на месеци на демонстрации в редица европейски държави. Фермерите в Германия блокират градове от декември, настоявайки канцлерът Олаф Шолц да се откаже от плановете си да премахне субсидията за дизел. Колегите им във Франция също протестираха срещу нарастващите разходи за енергия. В Румъния и Полша фермерите излязоха на протест срещу политиката на ЕС, позволяваща безмитен внос на евтино украинско зърно, което значително подбива местната продукция.

Решенията, взети в Брюксел, са общ източник на недоволство сред европейските производители. Фермерите осъдиха планираната от ЕС търговска сделка с Меркосур, която ще позволи безмитен внос на продукция от Латинска Америка, като по този начин ще принуди фермерите от ЕС да продават на по-ниска цена. Фермерите също така поискаха ЕС да отмени регулациите, включително изискването да оставят 4% от земята си незасята и да намалят броя на добитъка, за да намалят емисиите на азот.

Докато земеделците протестираха, Европейският съвет проведе заседание за отпускане на нови 50 млрд. евро за Украйна, но селскостопанските въпроси не бяха на дневен ред. Белгийският премиер Александър де Кроо заяви пред репортери, че опасенията на фермерите ще бъдат обсъдени. Според него лидерите на ЕС „трябва да се уверят, че [фермерите] могат да получат правилната цена за висококачествените продукти, които предоставят“.

С наближаването на изборите за Европейски парламент през юни Европейската комисия обяви в сряда, че ще предостави на фермерите някои ограничени отстъпки, включително едногодишно освобождаване от правилото за угар за някои производители и обещание за ограничаване на вноса на украински домашни птици, яйца и захар. Комисията обаче заяви, че ще удължи безмитния режим за всички останали украински продукти до юни 2025 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Протестиращи фермери обградиха Европейския парламент (ВИДЕО)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!