Бронетранспортьори срещу тракторите на Франция


Хиляди френски фермери се насочват към Париж с тракторите си.

Румен Михайлов

Вътрешният министър прати 15 000 полицаи и жандармеристи

Премиерът Габриел Атал в шах от стачката

В цяла Европа фермерите са на крак

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен мобилизира 15 000 полицаи и жандармеристи, които трябваше да дадат още в неделя вечер отпор на селските стопани, решили да блокират в понеделник с тракторите си Париж и други големи градове. Заповедта на титуляра на силовото ведомство на Хексагона бе силите за сигурност да разположат по възловите кръстовища на входните магистрали на метрополиите бронетранспортьори в пълна бойна готовност и в състояние да спрат очакваните само в столицата към 1000 трактора. Целта на Дарманен и на неговия щаб е да не се стига до открит сблъсък със земеделците, а чрез масираното присъствие на въоръжени до зъби служители на реда и на бойна техника земеделците да бъдат принудени да се откажат от амбициите да парализират големите градове и от там - цялата държава.

Селските стопани в западноевропейските страни са на крак от близо месец, недоволни най-вече от аграрната политика на Брюксел, но в края на миналата седмица протестът на френските земеделци ескалира, създавайки реална опасност за обществения ред. И докато фермерите в понеделник следобед спряха движението по основните пътни артерии към Париж, Лион и други големи градове, правителството започна да се подготвя за “седмица на всевъзможни опасности” чрез разгръщането на “значима отбранителна мощ”.

В същото време земеделска Франция продължи да клейми усмирителната риза от стандарти на Европейската комисия, които я правят неконкурентноспособна пред нахлуващата на талази от страни извън ЕС евтина селскостопанска продукция. И призивът “Не на нелоялната конкуренция в чиниите на французите!” стана лозунг на протестиращите, които по принцип не отхвърлят категорично ограничителните инициативи на Брюксел в името на природосъобразното земеделие без използване на фитосанитарни и други опасни за околната среда продукти. Но желаят мерките да бъдат прилагани в практиката постепенно, без сътресения и най-вече те да станат задължителни и за конкуренцията извън Европейския съюз.

Опасността френските земеделци да блокират с тракторите си Париж и други големи градове на Хексагона постави в шах енергичния нов премиер Габриел Атал. Защото в средата на миналата седмица той се срещна с ръководителите на протеста и им обеща серия от облекчения и стимули. Но те не се прибраха във фермите си и в понеделник следобед тракторите им се озоваха срещу бронетранспортьорите на властта.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бронетранспортьори срещу тракторите на Франция - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!