Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коя е имотната мафия, която открадна 8 апартамента и къщи в София


Фалшификатът за наследство е изготвен в кантората на нотариус Маргарита Иванчева

Цели 8 апартамента в столицата, успява да прилапа с измама адвокатският помощник Иво Стефанов, който сега се намира в ареста. Всъщност е твърде рано да се каже дали това е окончателната цифра, предвид факта, че разследването по случая все още не е приключило. Запознати издават, че Стефанов е получил по доста странен начин и 3 други имота в периода 2019-2021 г.  

Въпросният господин работи при адвокат Божидар Колев, чието име също се появява в една от сделките за крадените имоти. Колев засега е на свобода, а Стефанов е обвинен, че през август 2023 г. със завещания ментета се опитал да прилапа апартаменти.  Адвокатският сътрудник ще отговаря и за нелегални оръжия – автомати, картечници и пистолети. Този арсенал той държал в дома си в Иваняне. Разбира се, Стефанов се кълне, че това са колекционерски оръжия. 

Апартамент на престижната и скъпа улица Оборище" е „усвоен" от неговата банда, а историята е показателна за схемата, по която те са действали. Жилището е на известния преводач Владимир Гицов. Той няма близки и роднини, но се сприятелява с Цветан М. Двамата са запалени рибари, ходят заедно за по седмица на язовир „Огоста” край Монтана. През годините Гицов се сближава и със семейството на Цветан, гостува на всичките им празници, а те се превръщат с времето в морална и понякога финансова опора. Хонорарите на преводачите по традиция са ниски и когато закъсва, Владимир Гицов взима от близките си пари назаем. 

В началото на 2021 г. преводачът казва на приятеля си, че е направил завещание, с което му оставя апартамента си на „Оборище”. Гицов връчва на Цветан оригиналния нотариален акт за имота, а самото завещание, казва, че е оставено на съхранение при нотариус Теодора Вуцова. И връчва нейна визитка на приятеля си. „Ако нещо се случи с мен, да знаеш, че при нея се съхраняват оригиналите. Трябва да я потърсиш", казва преводачът. 

Две години по-късно Гицов е тежко болен, а Цветан до последно е до него – купува му лекарства, пазарува, грижи се. Двамата си имат пълно доверие и преводачът дава на Цветан ключове от дома си и входната врата на сградата.

 

На 21 юни миналата година за пореден път приятелят отива при болния Гицов. Преди това му звъни дълго по телефона, но той е изключен. Притеснен да не се е случило нещо лошо, Цветан със съседи на Владимир Гицов се опитват да отворят вратата на жилището, но ключът е отвътре. От 112 ги съветват да извикат ключар. Така и правят. В апартамента откриват седнал на дивана мъртвия вече Гицов. Веднага викат полиция и сред ченгетата тогава е и дознателят от 5 РПУ Георги Атанасов. Ключовете от опустелия дом потъват в неговия джоб. 

Цветан плаща погребението на преводача, като полага усилия то да е достойно за неговия приятел. Свързва се и пристигат към 40 души, близки на Гицови техни общи познати. След като го изпраща достойно в последния му път, Цветан плаща и дълговете, които е имал приживе, които са в размер на няколко хиляди лева. Накрая се обръща към нотариус Теодора Вуцова да отворят завещанието.

Уж всичко е наред, той има нотариален акт, но когато наследникът се опитва да вземе ключовете за жилището, удря на камък. Той много пъти търси по телефона дознателя Атанасов, понеже ключовете официално са иззети от полицията. Само че не успява да го открие. От негови колеги разбрал, че Атанасов е сменил номера си, но те не знаели новия му.

 

Адвокат Божидар Колев 

Накрая Цветан се свързва със съседите на Владимир Гицов. Моли ги да му станат свидетели при отваряне на жилището. Каква изненада – съседите обясняват, че Цветан е вече изпреварен. Някой си Иво Стефанов се настанил в апартамента и се представил като негов единствен законен наследник! При това си влязъл с оригинални ключове в дома, интересно откъде получени, и веднага инсталирал СОТ, за да му пази имота. Да уточним, че апартаментът на „Оборище”, който е на крачка от френското посолството и недалеч от дома на Лили Иванова, струва най-малко 300 хиляди евро. 

Шокиран от новата ситуация, Цветан моли за помощ нотариус Теодора Вуцова. След справка в регистъра се оказва, че само 4 дни, след като тя обявява последната воля на Гицов, се появява още едно завещание.

Според него наследник на дома е някой си Иво Стефанов Стефанов. Той, оказва се, занесъл новоизлюпеното завещание на нотариус Маргарита Иванчева и тя, без да прави задължителната проверка за други наследници, обявява адвокатския помощник за собственик на скъпия апартамент. Да поясним, че кантората на Маргарита Иванчева на столичния булевард „Патриарх Евтимий” се прочу със сделката на шефа на НАП Румен Спецов, при която той прехвърли фирмата си с огромните й данъчни задължения на клошар. В интернет форуми не един и двама столичани се оплакват, че техни имоти са откраднати, а сделките са изповядани при... нотариус Иванчева. Дали Съюзът на нотариусите в България не следва да вземе отношение по въпроса и да я лиши от права, а не да се ослушва, питат се разследващи. 

Цветан е потресен от новината за втория наследник, още повече че приживе нито Гицов, нито неговите приятели и съседи са споменавали, да не говорим въобще да са познавали или дори да са виждали някой си Иво Стефанов. Никой от близките и приятелите на преводача не знае той да е имал намерение да прави и второ завещание. А дали въобще го е направил!? Фалшификаторите явно толкова са си повярвали, че номерът им при всяко положение ще мине и дори не са си дали труда да наподобят почерка на Владимир Гицов. 

Потресен от наглата измама, Цветан започва дело в Градския съд, за да събори фалшивото завещание и да си върне апартамента срещу Докторската градина. Делото още не е приключило и тепърва ще видим как ще се развие. 

Само месец преди Цветан да депозира молбата си, с подобен иск срещу Иво Стефанов се е обърнала към съда и столичанката Ирина. Нейната молба осветява и една от съучастничките на адвокатския помощник – някоя си Татяна Николова. В момента тя се води свидетел в разследването на имотните измами. Полицията, след като се похвали с разбитата банда, допълни, че четирима от съратниците на Стефанов са пуснати на свобода. Татяна е в тази компания. 

Историята иначе е банална. Столичанката Ирина наследява от покойния си братовчед два апартамента в неособено престижните квартали „Люлин“ и „Дружба“. Роднината си е отишъл през май 2023 г., а родственицата му е обявена за наследница през юли. Въпреки че Ирина е вече станала собственик на двете жилища, най- неочаквано в началото на август се появява и второ завещание от нейния братовчед. Никому неизвестната в роднинския им кръг Татяна Николова също претендира за имотите.

Завещанието, с което тя претендира за тях, е депозирано в кантората на нотариус Красимир Спасов. Документът е занесен там от адвокат Божидар Колев, чийто помощник е Иво Стефанов. Двамата – Колев и Стефанов, по никакъв начин не са нито познати, нито приятели или роднини на покойника, който уж е завещал двата си апартамента на също напълно анонимната Татяна Николова. 

И каква изненада – и в това завещание почеркът дори малко не се доближава до този на покойния собственик на жилищата. Въпреки че тези имоти си имат вече законен наследник – братовчедката Ирина, нотариус Спасов кой знае защо издава нотариален акт за тях и на Татяна. Тя моментално прави заменка – срещу жилището в „Дружба" взема кола от Иво Стефанов. Да поясним – този апартамент е над 100 хил. евро, а колата не е нищо особено. Дали е случайност или не, но точно деня, в който Ирина внася в съда искова молба, за да й се върнат апартаментите новоизлюпената наследница Татяна продава единия от тях – този в „Люлин”. 

Историите на истинските наследници Ирина и Цветан показват схемата, по която действа бандата на Иво Стефанов. В Имотния регистър са описани на 12 страници само софийските сделки на адвокатския помощник. Колко от тях са реално придобити и колко са откраднатите с изфабрикувани завещания, тепърва ще стане ясно. Интересно е да се разбере и как точно Стефанов е трупал информация за удобните си мишени – болни или вече починали самотници с наследници по завещание. Близко до ума е, че ченгетата първи научават за подобни казуси, понеже задължително правят огледи. Да предположим с оптимизъм, че МВР сигурно вече диша във врата на някой дознател, като например този от V-то РПУ Георги Атанасов. 

Много куриозен детайл в тази история е и брачният договор на Иво Стефанов и неговата половинка, която иначе се води консултантка по европроекти. Според този договор всички имоти, които адвокатският помощник придобие след 2018 г., си остават само за него, а не обща собственост. 

Може само да предполагаме дали пък от тази дата – 2018 г., не е започнала голяма игра с апартаментите на самотници? Факт е, че оттогава зачестяват и сделките му с имоти в цялата страна. Не се съмняваме, че прокуратурата вече разлиства страниците в Имотния регистър. Явно без ченгета и нотариуси тая работа с фалшивите завещания е невъзможна. Да припомним, че за апартамента на „Оборище" ключовете бяха потънали в джоба на дознателя Георги Атанасов, чийто телефон първо е изключен, а след това направо е сменен номерът му, но колегите му не го знаят. 

Адвокатът Божидар Колев, при когото се е водел помощник Стефанов, се оказва, че играе ролята на пощенски гълъб, който разнася документи из канторите на нотариуси. Самият Колев обаче се опита да се изкара жертва. В медиите разви теорията си, че от Столичната дирекция на МВР му поискали 100 хил. лева подкуп, а като не ги дал, направили акцията. Само че той не посочи името на онзи, който го е рекетирал. Защо ли? Според полицейски източници адвокат Божидар Колев е в дъното на голяма част от тези имотни измами, но сега се опитва да прехвърли вината на помощника си Иво Стефанов.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Коя е имотната мафия, която открадна 8 апартамента и къщи в София

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!