Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЗАГОВОР: Брюксел планира да ФАЛИРА икономиката на Унгария, заради непокорството на Орбан

Европейският съюз обмисля да спре по-нататъшното финансиране, дължимо на Унгария, за да предизвика масово обезценяване на валутата ѝ и да възпре чуждестранните инвестиции в страната, ако министър-председателят Виктор Орбан продължи да се противопоставя на плановете на Брюксел да предостави 50 млрд. евро помощ на Украйна от бюджета на ЕС.

Поверителен документ, изтекъл във вестник „Файненшъл таймс„, разкрива намерението на Брюксел да обърне гръб на Орбан – най-изявеният инакомислещ в блока, който последователно твърди, че всяка бъдеща финансова помощ за Украйна трябва да бъде намерена, без изпълнителната власт на ЕС да изисква увеличаване на бюджетните вноски от държавите членки, цитира изданието RMXnews.

Според британския вестник в документа, изготвен от Съвета на ЕС, се посочва, че ако Унгария не се съобрази с европейското мнозинство за финансирането на Киев чрез бюджета на ЕС, националните лидери ще призоват за СПИРАНЕ НА ЦЯЛОТО финансиране от ЕС за Будапеща поради „неконструктивното поведение“ на Орбан.

В резултат на това „финансовите пазари и европейските и международните компании може да проявят по-малък интерес към инвестиране в Унгария“, се добавя в доклада, като се признава, че подобен ход „може бързо да предизвика допълнително увеличение на разходите за финансиране на публичния дефицит и спад на валутата“.

КритичноБГ припомня, че в миналото Европейският съюз е прибягвал до противоречиви мерки, за да гарантира, че държавите членки спазват правилата – спрени средства за Унгария и Полша, както и искането от Брюксел към Гърция да приложи съкрушителни мерки за икономии по време на кризата в еврозоната.

Въпреки че и преди са поставяни официални условия за получаване на средства от ЕС, умишленият опит за предизвикване на икономически срив в държава членка сега, която отказва да се съобрази с изолирано политическо предложение, е безпрецедентен.

В документа дори се изтъкват слабостите на унгарската икономика, които според служителите на ЕС трябва да бъдат използвани, за да се подчини Будапеща на волята им, като се отбелязват „много високият публичен дефицит“, слабата валута и „много високата инфлация“.

В отговор на новината унгарският министър по въпросите на Европейския съюз Янош Бока настоя, че страната му няма да се поддаде на изнудване.

„Това само потвърждава онова, което унгарското правителство казва от дълго време: достъпът до фондовете на ЕС се използва за политическо изнудване от страна на Брюксел“, написа Бока в X.

„Унгария е участвала и ще продължи да участва конструктивно в преговорите, но няма да се поддаде на изнудване“, добави той.

Золтан Кошкович, геополитически анализатор в базирания в Будапеща Център за основни права, заяви, че планът е доказателство, че „в Брюксел управляват наистина ненормални маниаци„.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЗАГОВОР: Брюксел планира да ФАЛИРА икономиката на Унгария, заради непокорството на Орбан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!