Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Започва обсадата на Париж. Предстои Лион. Белгия пред бунт. След гневните фермери е погром. ОБЗОР. СНИМКИ

Френските фермери планират „обсада“ на Париж с искане за по-добро заплащане и условия

Френските фермери ще започнат безсрочна „обсада“ на Париж от днес, като ще блокират основни магистрали и ще се придвижат към столицата с искане за по-добри условия на труд. Това съобщи Radio France internationale

От няколко дни във Франция, която е най-големият производител на на селскостопанска продукция в Европа, се разгарят общонационални протести, като фермерите са разгневени отчасти от бюрокрацията и екологичните политики, които според тях ощетяват печалбите им и ги правят неспособни да се конкурират със съседите им с не толкова рестриктивна политика към колегите им.

В цяла Франция фермерите използваха трактори и камиони, за да блокират пътища и да задръстят движението. В понеделник следобед те планират да засилят кампанията си за натиск, като създадат осем точки за блокиране на основните пътни артерии към Париж.

Правителството планира да мобилизира 15 000 полицаи и паравоенни жандармеристи в отговор, като на силите се казва да проявят „умереност“.

Не възнамеряваме да допуснем да бъдат повредени правителствени сгради, данъчни учреждения, магазини за хранителни стоки или да бъдат спрени камиони, превозващи чуждестранна продукция. Очевидно е, че това е неприемливо„, заяви френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин преди планираната обсада.

Той заяви, че президентът Еманюел Макрон е инструктирал операцията по сигурността да гарантира, че летищата „Роаси-Шарл дьо Гол“ на север и „Орли“ на юг ще останат отворени, а международният пазар за храни на едро „Рунгис“ южно от Париж ще продължи да функционира.

На полицията и жандармерията също така е наредено да не допускат нахлуване в самия Париж, каза Дарманин.

Правителството се опитва да предотврати разпространението на недоволството сред фермерите преди изборите за Европейски парламент по-късно тази година, които се разглеждат като ключов тест за правителството на Макрон.

По време на посещението си в една ферма в неделя министър-председателят Габриел Атал се опита да отговори на опасенията на фермерите, след като редица отстъпки, обявени в петък, не успяха да потушат кризата.

„Искам да изясним нещата и да видим какви допълнителни мерки можем да предприемем“, за да отговорим на оплакванията на фермерите, че са изправени пред нелоялна конкуренция, каза той.

Атал призна, че не е правилно на френските фермери да се забранява, заради екологичните разпоредби да използват някои продукти, които съседните страни, като Италия, все още имат това право.

Земеделските стопани описват, че им е „писнало“ от условията, в които работят, включително от намаляващите заплати, ниските пенсии и планините от бюрократични процедури.

Арно Русо, лидер на един от основните фермерски профсъюзи FNSEA, заяви в неделя, че членовете му очакват много повече от правителството.

„Това, от което се нуждаем, са решения, които според нас ще променят софтуера“, каза той на фермерите, докато посещаваше група, блокирала магистрала А16 северно от Париж.

Въпреки че някои блокади бяха вдигнати през уикенда, в неделя много магистрали във Франция все още бяха блокирани.

Фермерите планират да започнат обсадата на Париж около 14:00 ч.  в понеделник.

На юг служителите в град Лион заявиха, че очакват фермерите също да организират протести с блокиране на пътища.

Фермерите блокират Берлин. ВИДЕО

Белгийските фермери също се мобилизират 

В съседна Белгия фермерите активизираха собствената си кампания, блокирайки в неделя ключова магистрала, тъй като също настояват за по-добри условия.

Десетки трактори преминаха бавно през пътния възел и спряха движението по магистрала Е42 северно от Намюр в южната част на страната.

Протестиращите пред белгийски футболен стадион фермери също забавиха с 30 минути мач.

Недоволството на белгийските фермери е подобно на това на френските им колеги.

Станало е „невъзможно да се изкарва достойна заплата“, казва Пиер д’Хулст, говорител на федерацията на младите фермери FJA, която организира протеста за движението по пътищата.

Румънските фермери не прекланят глава! Протестите не стихват

През последните седмици подобни фермерски протести се разраснаха и в Германия, Полша, Румъния и Нидерландия, като крайно десни популистки политици се опитаха да се възползват от гнева, за да се обединят срещу споразуменията за свободна търговия.

По време на посещение във ферма в Северна Франция през уикенда Марин Льо Пен от крайнодясната партия „Национален рали“ призова „да се позволи на фермерите да имат адекватни доходи, които да им позволяват да живеят“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Започва обсадата на Париж. Предстои Лион. Белгия пред бунт. След гневните фермери е погром. ОБЗОР. СНИМКИ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!