Следвайте "Буднаера" в Телеграм

JPMorgan: С 34 трилиона долара дълг американската икономика върви към катастрофа


Джейми Даймън, снимка: JPMorgan

Американската икономика върви с бързи темпове към катастрофа, тъй като огромният национален дълг продължава да расте, заяви главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън в интервю за Fox News.

Според ръководителя на най-голямата банка в страната ситуацията спешно трябва да бъде решена от правителството, преди да предизвика голяма икономическа криза.

„Това е скала, ние виждаме скалата,“ каза Даймън и припомни как през 1982 г. икономиката на САЩ е била с инфлация от 12%, основна лихва – 21,5% и безработица – около 10%, а дългът  е бил 35% от брутния вътрешен продукт. Той отбеляза, че днес съотношението дълг/БВП е над 100% , като се очаква то да достигне 130% до 2035 г.

Банкерът подчерта, че когато кризата настъпи, на световните пазари ще има бунт, тъй като чужденците притежават 7 трилиона долара държавен дълг на САЩ.

Изпълнителният директор на  JPMorgan се съгласи с мнението на бившия председател на Камарата на представителите Пол Райън, който нарече ситуацията с дълга „най-предвидимата криза, която някога сме имали“. Предупрежденията бяха отправени от Райън и Даймън по време на дискусия в Двупартийния център за политика в петък. Перспективата за нивото на федералния дълг е мрачна, като икономистите все по-често бият тревога за огромните разходи, одобрявани от Конгреса и Белия дом.

Федералният дълг на САЩ надхвърли 34 трилиона долара за първи път в историята в края на декември. Сега той възлиза на около 102 000 долара за средно тричленно американско семейство. Само през 2023 г. той е нараснал с над 4 трилиона долара.

Общият публичен дълг на САЩ е приблизително еквивалентен на икономиките на Китай, Германия, Япония, Индия и Великобритания, взети заедно, посочва фондация „Питър Г. Питърсън“, непартийна група за фискална политика в Ню Йорк.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: JPMorgan: С 34 трилиона долара дълг американската икономика върви към катастрофа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!