Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германската централна банка с мрачна прогноза за икономиката на страната

Икономиката на Германия ще продължи да се представя слабо в обозримо бъдеще. Това посочва Германската централна банка (Bundesbank) в месечния си доклад за януари, публикуван вчера и цитиран от ДПА.

„Като цяло, в най-добрия случай през първото тримесечие на 2024 г. икономиката на Германия може да изпадне в стагнация“, отбелязва докладът.

Германия е изпаднала в рецесия през миналата година, като брутният вътрешен продукт на страната (БВП) се е свил с 0,3 на сто спрямо 2022 г., когато отбелязва годишен ръст от 1,8 на сто. Това сочат предварителните данни на Федералната статистическа служба „Дестатис“ (Destatis), публикувани на 15 януари.

Една от причините за икономическия спад в Германия през четвъртото тримесечие на 2023 г. (-0,3 на сто на годишна основа) e продължаващото намаляване на поръчките за германските промишлени компании от страна на клиенти от други страни. Според Бундесбанк, по-високите лихвени проценти и поскъпналото кредитиране повишават разходите на фирмите за финансиране на бизнеса им. Това води до намаляване на инвестициите им, нещо което е особено забележимо в сектора на жилищното строителство.

Потребителите в Германия остават предпазливи по отношение на своите разходи и е малко вероятно да ги увеличат, посочва още централната банка.

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германската централна банка с мрачна прогноза за икономиката на страната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!