Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Байдън спря износа на природен газ по нови проекти за Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди спиране на износа на втечнен природен газ от нови проекти в страната, позовавайки се на потенциалния им принос за изменението на климата. Енергийните разходи в Европа скочиха, след като много от държавите преминаха от руски газ към американски втечнен природен газ заради войната в Украйна, но Байдън настоява, че континентът в момента не се нуждае от допълнителни доставки.

Паузата ще позволи на Министерството на енергетиката на САЩ да актуализира икономическите и екологичните насоки, които използва при одобряването на нови лицензи за износ, и ще продължи няколко месеца.

„През този период ще разгледаме внимателно въздействието на износа на втечнен природен газ върху енергийните разходи, енергийната сигурност на Америка и нашата околна среда“, каза Байдън в изявление в петък. Президентът добави, че паузата „вижда климатичната криза такава, каквато е: екзистенциалната заплаха на нашето време“.

Според Белия дом приблизително половината от американския износ на втечнен природен газ е отишъл в Европа през миналата година, а САЩ са надхвърлили годишните си цели за доставка в ЕС за последните две години. „Днешното съобщение няма да повлияе на способността ни да продължим да доставяме втечнен природен газ на нашите съюзници в близко бъдеще“, заяви Байдън.

Европа в момента разчита основно на доставките на газ от САЩ. Германия, е „в особено трудна ситуация“, след като се отказа от руските доставки на газ, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек пред депутатите в Бундестага миналата седмица. Преди налагането на санкциите на Москва заради конфликта в Украйна Германия получаваше 40% от вноса си на газ от Русия. Замяната на това гориво с втечнен природен газ от САЩ, както и на енергия от Норвегия и Холандия, доведе до покачване на цената, като германското правителство отпусна субсидии, за да попречи на най-големите си индустриални фирми да напуснат страната.

Втечненият природен газ се транспортира на големи танкери до инсталации за регазификация, където се нагрява, за да се върне в газообразно състояние. Германия пусна в експлоатация три такива офшорни завода от началото на 2022 г. и планира да отвори още три през следващите месеци. САЩ също така изградиха своята инфраструктура за износ на втечнен природен газ, за да се справят с нарасналото търсене, включително проекта Calcasieu Pass 2 в Луизиана, който след като бъде сертифициран, ще бъде най-големият експортен терминал в страната.

Пускането на съоръжението Calcasieu Pass 2 обаче ще бъде спряно за неопределено време от заповедта на Байдън. Тъй като половината от продукцията на терминала ще отиде в Германия, говорител на инвеститора на проекта, Venture Global, заяви пред Ройтерс, че паузата ще изпрати „опустошителен сигнал към нашите съюзници, че вече не могат да разчитат на САЩ“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Байдън спря износа на природен газ по нови проекти за Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!