Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Перки за ток в морето гонят риба и туристи


Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства разрешава перки в Черно море и концесии на пространства за 30 години.

Рибопреработватели, туроператори, земеделски и енергийни експерти против

Депутатите спориха с часове, но приеха на първо четене текстове за разполагане на перки за ток в морето

ЕСО: Поставя производителите в привилегирована позиция

Лобистки закон за разполагане на перки за производство на ток в морето скара управляващото мнозинство и депутатите от опозицията, но текстовете бяха приети на първо четене, а рибари и представители на туристическия сектор предупредиха пред “Труд news”, че с гласуването буквално се убива Черно море.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов нарече текстовете в Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства” „връх на лобизма”. Павела Митова (ИТН) директно обяви, че съдържанието е “42 страници буламачи”, както и че законопроектът е написан от НПО, а именно - “Мартин Владимиров (дирекция “Програма енергетика и климат” в ЦИД) от Център за изследване на демокрацията”. А Цончо Ганев от “Възраждане” припомни, че още по време на разглеждането на законопроекта в комисия, от ДБ са поканили представители на “Центъра за изследване на демокрацията”, които очевидно “са представили собствения си законопроект”.

Законопроектът е внесен от депутати от ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС, а сред подписалите се е и Гроздан Караджов (ИТН), но точно съпартийката му Митова буквално разкости съдържанието параграф по параграф. В пленарна зала отново бе припомнено, че е правен опит текстовете да влязат и в миналия парламент, но без успех.

Наред с отрицателните становища от браншовите организации на туроператори и рибопреработватели, с много въпроси относно действието на Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства са и от министерството на земеделието, откъдето предупреждават, че “не е обхванат сектор “Рибарство”, което създава маргинализиране на тази група оператори”.

От министерството на транспорта пишат становище до депутатите, в което настояват текстовете да се прецизират и обръщат внимание, че България вече има действащ морски пространствен план, в който със закона изведнъж влизат и енергийните мощности в морето. От Електроенергийния системен оператор ЕАД (ЕСО) отбелязват, че предложенията имат “редица несъвършенства”: “Законопроектът създава ред за изграждане и експлоатация на офшорни мощности за производство на електричество от вятърна енергия, който поставя производителите от подобни обекти в привилегирована позиция спрямо всички останали форми и технологии за производство на електрическа енергия, в това число и такива, разположени във водни пространства, различни от морето.”

В крайна сметка след три часа спорове законопроектът бе приет на първо четене, а единият от вносителите Ивайло Мирчев (ППДБ) на няколко пъти подчерта, че на 6 февруари се организирала кръгла маса, на която да се изчистят несъвършенствата в закона.

Перките в морето ще съсипят риболова, ядосват се бургаските рибари

Хотелиер: Пак усвояване на евросредства и „хранилка“ за „наши хора“

Перките в морето ще прогонят туристите, каза пред “Труд news” Веселин Kалбантов, зам.-председател на БХРА.

Мария Кехайова
Труд news, Бургас

Перките в морето, буквално ще съсипят риболова, ядосват се бургаските рибари, по повод текстовете в законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. “И без това полетата за риболов в момента са малко. Стигнало се е дотам, че ние, винаги сме се подкрепяли, но щом някъде излезе риба, хукваме нататък и вече пазим тайни помежду си, защото това е рядкост.”, коментираха пред “Труд news” рибарите. По думите им, особено последната година - риба няма. Миналата есен нямаше паламуд, няма достатъчно сафрид, няма нищо. “Ако ни ограничат да риболуваме заради перките - занаятът ни буквално изчезва. Отделно може да се предизвика екокатастрофа. Малкото рибки, които са останали, със сигурност ще променят тотално пътя си и повече няма да влизат край нашите брегове и в нашия залив”, обясниха притесненията си морските.

“Плъзнат ли перки из морето, със сигурност ще прогонят и туристите. За тези перки - въобще не сме възторжени. Споделяли сме с колегите и сме коментирали казуса. Първо не е ясно къде ще бъдат. Тези технологии не са ясни... Само да не ги набутат на неподходящи места”, коментира пред $J,wo news” хотелиерът Веселин Налбантов, който е зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

“Според мен, това е пак за усвояване на евросредства за наши хора, хранилка. Ние имаме толкова богатства които не използваме - депото на йод на Балканите е при нас, например. Имаме си всичко, но никой не обръща внимание на стойностните неща. Лично аз се набутах с едни пари с фотоволтаични системи, за което съжалявам, защото те са категорично неефективни. И както твърдят, не са толкова екологично щадящи”, добави Веселин Налбантов.

Из проектозакона за за енергията от възобновяеми източници в морските пространства

Концесиите за срок до 30 г., с удължаване до още 5

Чл. 20. (1) Концесията за вятърна електроцентрала в морските пространства се предоставя като концесия за строителство и дава право на концесионера да:

1. изгради и експлоатира за своя сметка вятърна електроцентрала в морски пространства;

2. присъедини вятърната електроцентрала в морски пространства към електропреносната мрежа в Република България съгласно становище и проект на предварителен договор за присъединяване, предоставени от Оператора на мрежата;

3. получи лицензия, включително преди завършването на обекта на концесията, за производство на електрическа енергия съгласно Закона за енергетиката.

(2) Концесията за вятърна електроцентрала в морски пространства се предоставя за срок до 30 години, които запояват да текат от датата на подписване на концесионния договор, освен ако в него не е посочено друго.

(3) Срокът на концесията може да се удължи веднъж с не повече от 5 години по желание на концесионера.

Срокът на концесията включва всички дейности по планиране, проектиране, строеж, експлоатация и извеждане на обекта на концесията от експлоатация.

Емил Милев, председател на Сдружение “Черноморски изгрев”, пред “Труд news”: Вибрациите гонят рибата и птиците и това е многократно доказано

Даниела Фархи
Труд news, Варна

Надяваме се законопроектът за енергията от ВЕИ в морските пространства да бъде редактиран, преди да влезе за второ четене в пленарна зала, заяви пред “Труд news” Емил Милев, председател на Сдружение “Черноморски изгрев”, в което членуват собственици на риболовни кораби. Милев обясни, че на 6 февруари е свикана кръгла маса в столицата, на която заинтересованите страни ще могат да изложат аргументите си пред вносителите. “Като здравомислещи хора не сме пред възобновяемите източници на енергия, но не бива те да се разполагат на места, където ще ни лишат от правото ни на труд. Не бива да има вятърни паркове да има на по-малко от 100 м дълбочина, след нея може, защото в нашето море няма живот”, посочи Милев. Тъй като крайбрежието ни е плитко, тези дълбочини се достигат на около 100 км от брега, обясниха и лодкари, притеснени, че перките могат да им изядат хляба. “Те променят теченията, вибрациите гонят рибата и птиците и това е многократно доказано с примери от чужбина и дори в Черно море”, обясни Емил Милев. Той даде за пример проучванията за нефт и газ до границата ни с Румъния. След взривовете дълго време в района нямало никаква риба. Тя заобикаля и газовата тръба край нос Галата. “Подложени сме на редица регулации, край ветрогенераторите ще има сервитутни зони, които са допълнително ограничение, а и пасажите просто ще подминават крайбрежието ни и ще останем без препитание”, категоричен бе председателят на Сдружение “Черноморски изгрев”. Според него заради негативното влияние на перките върху околната среда в Нидерландия вече има спрени проекти.

Борислав Гуцанов, депутат от БСП, пред “Труд news”: Такива ветропаркове няма нито във френската Ревиера, нито Гърция и Турция

Това е проект на закон, който се предлага ще унищожи и българското море, и българския туризъм. През последните две години за пореден път се опитват да прокарат текстовете през Народното събрание. Управляващата сглобка за половин година успя да унищожи ядрената енергетика, успя да направи една далавера, заради която българската икономика и всеки един български гражданин ще бъдат ощетени. С 25 милиарда ще бъде ощетена българската икономика с това, което правят с АЕЦ “Козлодуй” и с АЕЦ “Белене”, сега са на път да затворят ТЕЦ-овете, намалиха боеспособността на Българската армия още повече, а вече посягат и на българското Черноморие и на туризма. Имаше подобни проекти за изграждане на ветропаркове над “Албена”, но Слава Богу, не се реализираха, защото щяха да закрият курортния комплекс. Такива ветропаркове няма нито във френската Ревиера, нито в испанската Ревиера, нито в Италия, Гърция, Турция. Да, има ги в Северно море, но в Северно море някой да ходи на плаж? Изграждането на едно такова съоръжение на дълбочина от 200 до 300 метра ще струва много скъпо и инвеститорът ще гледа да го разположи по-близо до брега. А е от огромно значение на каква дистанция от брега ще е всяка една вятърна перка.

От 8760 часа, които имаме през годината - около 1600 часа могат да бъдат ползвани от ветрогенераторите. През останалото време не могат да бъдат ползвани ветропарковете. В България има потребление на електроенергия е от 38 млн. Mwh годишно, от които, 16 млн. са от АЕЦ “Козлодуй”, 17 млн. Mwh са от ТЕЦ-овете и само 3,8 млн. са от възобновяеми източници. Вместо да развиваме базови мощности, а това са ядрената енергетика и ТЕЦ-овете, ние се хвърляме в нещо, което е абсолютно несигурно, а в същото време България се превръща в нетен вносител на електроенергия благодарение на абсолютно бруталните, некомпетентни, алчни и грабителски действия на това управление. Заради въпросните 1600 часа са готови да унищожат българската земя, а сега го правят и в морето - затварят още една икономика - туристическата. Затова и в пленарна зала казах, че сме свидетели на безочие и връх на лобизма в името на чужди интереси. Поредното предателство към българската икономика и граждани.

Павела Митова (ИТН), член на енергийната комисия в НС, пред “Труд news”: Прозират сериозни лобистки текстове и това е притеснително

Законопроектът за възобновяемите източници в морските пространства и по-точно от текстовете му личи, че не са писани от законодател с опит. Написано е като разказ, но в същото време се предвижда министърът на енергетиката да определя зони в морското пространство, които да бъдат давани на концесия. Но като какъв министърът на енергетиката ще определя приоритетни зони в морето ни? Концесионни договори от такива значими територии се дават от Министерски съвет, а не от министър на енергетиката. В същото време КЕВР ще бъде нещо като комисия, която ще определя тези концесии по решение на министъра на енергетиката, но КЕВР е независим орган и се поставя в една йерархична структура, която е нетипична - КЕВР да бъде подчинена на министъра на енергетиката. Същото се случва и с фонд “Сигурност на електроенергийна система”, който пък ще бъде изпълнител по тези договори за разлика. С договорите за разлика практически се фиксира една цена, която е максималната таванна цена. Инвеститорите подават заявленията си на търгове и фонд “Сигурност на енергийната система” гарантира, че те под тази земя няма да продават. Ако цената на продукта падне под определената цена, фонд “Сигурност на електроенергийната система” покрива разликата. Това обаче не е някаква бездънна яма и всичко предложено е прекрасно за инвеститорите, ако има такива, но не и за държавата, защото договорите за разлика имат смисъл, ако държавата иска да инвестира в нещо като ПАВЕЦ. А когато говорим за офшорна енергетика, там има доста въпроси. Ако погледнем последните търгове на Обединеното кралство, държавата поставя такава таванна цена, при която, видно от последните търгове, не се появява нито един инвеститор.

Ние дори нямаме кораб, който да поставя тези перки, а ако тепърва ще произвеждаме кораб, то са необходими 10 години, да не говорим, че нямаме и необходимата инфраструктура. В законопроекта прозират сериозни лобистки текстове, което само по себе си е притеснително. В момента правим един закон за офшорната енергетика, в който ще сложим една цена за таван на търг за производство на електроенергия от 160 лв. за Mwh. Това е максималната цена, но всичко, което е под тази цена, ще трябва да се покрива от фонд “Сигурност на електроенергийната система”. Знае се, че има интереси за инвестиции в тази посока, но понеже са неизгодни, търси се начин за гарантиране на една цена, под която продажбата им на електроенергия няма да падне. А това ще бъдат производители, които няма да внасят вноски във Фонда. Но питам - на база на какво?

Проф. Стоян Маринов, преподавател по туризъм в Икономически университет-Варна, пред “Труд news”: Ще дадем още една причина на туроператорите да ни заобикалят

Изграждането на ветрогенератори в райони с плажни ивици е недопустимо, защото те ще развалят пейзажа и неминуемо ще доведат до отлив на туристи. Ако в държави с обширно крайбрежие това може и да се допусне като компромисен вариант, България не бива да го позволява. Нашето крайбрежие не е голямо, осеяно е с комплекси и курортни селища, които ще пострадат. Ще дадем още една причина на туроператорите и чуждестранните гости да ни заобикалят.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Перки за ток в морето гонят риба и туристи - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!