Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна обяви къде ще инсталира двата реактора от АЕЦ "Белене"

Украйна очаква да започне строителни работи по четири нови ядрени реактора това лято или през есента, заяви министърът на енергетиката на страната Герман Галушченко пред Ройтерс. Това се случва на фона на загубения капацитет заради руските военни удари по енергийната инфраструктура на страната.

Два от блоковете, които включват реактори и свързано с тях оборудване, ще се основават на произведено в Русия оборудване, което Украйна иска да внесе от България, докато другите два ще използват западна технология от производителя на енергийно оборудване "Уестингхаус“.

И четирите реактора ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в западната част на Украйна, добави Галушченко, предаде БТА.

Графикът е по-амбициозен от очертания по-рано от Киев, в който бе споменато започване на работа "по някое време през 2024 г.", като в него не бе да уточнено, че и четирите реактора могат да бъдат разработени едновременно, допълва Ройтерс.

Герман Галушченко

По време на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България миналата година стана известно, че са водени преговори за продажба на произведените в Русия реактори за АЕЦ "Белене", като впоследствие парламентът даде разрешение на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори по въпроса.

"Мисля, че (ще започнем строителството) през лятото-есента“, каза Галушченко в интервю. "Имаме нужда от съдове", допълни той, имайки предвид съдовете под налягане на реактора, които ще трябва да бъдат внесени. Искаме да направим трети и четвърти блок веднага." Строителството на 3-ти и 4-ти реактор в Хмелницки започна през 80-те години, но беше замразено.

След като получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., Украйна построи три нови ядрени реактора - по един в АЕЦ "Запорожие", "Хмелницки" и "Ровно".

"С 3-ти и 4-ти (Хмелницки блок) искаме да компенсираме "Запорожие", а сега водим преговори с партньорите ни от България за двата реактора, които искаме да вземем", каза още Галушченко.

"Ако получим корпусите на реакторите днес, мисля, че ще минат 2,5 години и ще имаме трети реактор в действие“, допълни министърът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна обяви къде ще инсталира двата реактора от АЕЦ Белене - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!