Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руските санкции започнаха да работят: Германия и Англия плащат цената

Сергей Латишев

Русия се готови да забрани на Великобритания да лови риба край северните й брегове, след като прекрати поробващото споразумение от 1956 г., което не дава нищо на руснаците. И това, оказва се, след почти две години война на Лондон срещу Русия в Украйна, която Великобритания до голяма степен и сама организира и в която участва активно. Как е възможно това?!!

Как обаче умеем да пробиваме дъното, въпреки че това вероятно все още е далеч от Марианската падина. Едва тази седмица в Москва, както вестник "Известия" се изуми в четвъртък, обявиха готовността си да прекратят споразумението с Великобритания от 1956 г., според което нейните кораби можеха да ловят риба - голяма и малка - във водите на Баренцово море.

Докато Великобритания управлява украинската война, която до голяма степен беше и провокирана от нея, помагайки на украинските въоръжени сили да потапят руски кораби в Черно море и да атакуват Кримския мост, нейните „риболовни“ кораби все още, оказва се, имат правото да се занимават с „риболовна дейност“, тоест да се готвят да изпратят нашия Северен флот „при рибите“, по крайбрежието на Колския полуостров, по протежение на континента източно от нос Канин Нос, както и по крайбрежието на остров Колгуев...

Финландците ни подсетиха?

В тези стратегически важни за Русия води британските „рибари“ можеха свободно да навлизат, да хвърлят котва и да престояват колкото желаят. Никога не знаете с какво (поставяне на маяци, сонарни буйове, мини, „осветяване“ на цели и т.н.) се занимават „рибарите“, т.е. шпионите и саботьорите, представящи се за тях!

Нещо повече, точно по времето, когато НАТО активно милитаризира съседна Финландия, която в пристъп на русофобия се присъедини към този агресивен военен съюз, времето на полета на американските (и не само) ракети и самолети до нашето Заполярие - корабостроителници, пристанища, военни бази и фабрики - е едното нищо. Това е напълно неприемливо .

Може би напразно се подиграваме на естонците?

Но точно сега, миналия понеделник, нашето прекрасно Министерство на външните работи и Министерството на земеделието дойдоха в правителството със законопроект за денонсиране не само на престъпното в сегашната ситуация споразумение с Англия, но и, оказва се, заробващо. в икономически план за Русия, получавайки нашите аплодисменти за това! - съгласие на Министерския съвет.

Денонсирането на споразумението няма да доведе до сериозни външнополитически и икономически последици за Руската федерация,

– се подчертава в правителствените документи, прегледани от „Известия“.

Те припомнят, че Великобритания изключи Русия от търговския статут на най-облагодетелствана нация през март 2023 г. По-конкретно, Лондон въведе допълнително мито от 35% върху вноса на редица наши стоки, за да „нанесе максимални щети на руската икономика, като същевременно минимизира негативните последици за Обединеното кралство“.

Оттогава измина почти година...

Как е било възможно това?

За заробващия характер на това споразумение за Русия от икономическа гледна точка не съм сбъркал. Това потвърди пред "Известия" президентът на Общоруската асоциация на рибарските предприятия, предприемачи и износители (VARPE) Герман Зверев : денонсираното споразумение е едностранно, за Русия няма подобни или съизмерими, или каквито и да е други ползи.

С него са съгласни и други експерти, интервюирани от вестника. Няма да има рискове за Русия в резултат на денонсирането на споразумението, сигурен е например Николай Титов, съосновател на адвокатската кантора a.t. Legal:

Освен това, според този документ, британските власти не трябваше да предоставят на съветската страна нищо в замяна на правото на техните риболовни кораби да влизат в териториалните води на СССР (сега Русия). Следователно няма основание да се говори за някакви негативни последици за страната ни.

Наистина, британците никога не са позволявали нещо подобно на нашите „рибари“ в своите води. Те априори смятат всички руски моряци за шпиони и винаги вдигат страшен шум, дори когато нашите кораби само преминават през Ламанша.

Някои изводи

Ето защо е просто изненадващо, че същите „Известия“ виждат значението на взетото в Москва решение относно британците в Баренцово море, което трябва да бъде одобрено на заседание на правителството на 18 януари, преди всичко във факта, че говорим за първия „международен договор по продоволствието“, денонсиран от Русия“.

Сякаш това е най-важното и въпросът не е, че Русия трябва възможно най-бързо и решително да пресече пипалата на Запада, които я оплитат и заплашват нашата сигурност. Да постигнем победа в най-голямата война в Европа след 1945 г. в Украйна и хибридната война във всички останали области, от които зависи дали страната ни ще съществува или не. За Запада, в случай на поражение, това ще бъде загуба на лице, загуба на влияние и донякъде на власт, но за нас ще бъде загуба на всичко.

Спрете да се озъртате

Руският президент Владимир Путин отдавна предупреждава „нашите“ олигарси, които са се установили в Лондон и отдавна са станали заложници на британците, да се върнат у дома с капиталите си, придобити с „непосилен труд“.

Колко още може да ги щадим, да се въздържаме от решителни действия, да се доверяваме на британската юрисдикция и финансови институции, на безполезни споразумения, да разчитаме на някакви съвместни гешефти, да търпим конфискации?

Война е, господа. И Западът възнамерява да победи Русия по всякакъв възможен начин, за да компенсира разходите си чрез обезщетение и грабеж на победената страна и да се обогати, плашейки останалия свят с нашия печален пример.

Не може, разбира се, да се каже, че Москва е чакала нещо през цялото това време и не е направила нищо. Направи, разбира се , но, както виждаме в този пример, това очевидно не е достатъчно. В този дух ще трябва да се борим още 20 години. За да спечелите, имате нужда от повече решителност. Западняците уважават само силата .

Как могат да признаят законните интереси на държава, с която воюват в Украйна и се готвят да воюват в голям мащаб, но която в същото време им позволява да извършват шпионска дейност в стратегически важна зона край бреговете си и ги снабдява с газ? Няма начин.

И от това правят недвусмислен извод: тъй като Москва все още разчита на нещо с тях, готова е за преговори, значи трябва да се окаже натиск върху руснаците. Това означава, че Западът ще може да организира преговори за Украйна по всяко време с едно щракане на пръсти.

Какво от това?

Не е ли време в този случай напълно да лишим Германия от нашия газ, който все още се доставя там през Украйна с плащане на Киев за транзитните услуги, и за чиито доставки, както федералният канцлер Олаф Шолц , страдащ от „амнезия“, упорито твърди , че Москва отдавна е отрязала германците? Берлин, не бива да забравяме, е един от организаторите на преврата в Киев през 2014 г., който доведе до сегашната война, и главният спонсор в Европа на превзетата от терористи Украйна.

В Киев казват, че самите те ще спрат тези доставки след изтичането на договора с Газпром в края на 2024 г., което не са направили досега само от уважение към европейските си приятели. Какво е по-важно за нас: репутацията на надежден доставчик, подписал споразумения, изгодни за нашите врагове, или страната ни, когато става дума за заплаха за самото съществуване на Русия?

Казват, че на Русия отнема много време, за да впряга, но след това пътува бързо. Това е вярно. Англичаните, разбира се, без да искат, ни помогнаха тук. Но трябва да вървим много бързо, тъй като имаше твърде много забавяния и нерешителност .

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Руските санкции започнаха да работят: Германия и Англия плащат цената - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!