Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Младите не вярватт в затоплянето. Екоактивистите в паника. Искат цензура в YouTube сещу неверниците

Том Озимек за The Epoch Times

Скорошно проучване разкрива сериозен скептицизъм сред младежката общественост по отношение на алармите за климатичните промени – развитие, което представлява предизвикателство за привържениците на спешни действия в областта на климата, но вероятно ще бъде приветствано от онези, които смятат, че всяването на страх от предполагаемите вреди от глобалното затопляне е преувеличено.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Проучването беше публикувано на 16 януари от Центъра за противодействие на цифровата омраза (CCDH) – лява организация, която беше съдена от Илон Мъск за това, че уж е участвала в „кампания за сплашване“, за да отблъсне рекламодателите.

Проучването разкрива значително увеличение между 2018 и 2023 г. на съдържанието в YouTube, което изразява една от следните три гледни точки: „решенията за климата няма да проработят“, „науката за климата и движението за климата са ненадеждни“ или „въздействието на глобалното затопляне е благоприятно или безвредно“.

Изследователите също така установиха, че приблизително една трета от тийнейджърите (преобладаващата публика в YouTube) поддържат възгледи като „климатичните политики причиняват повече вреда, отколкото полза“ или смятат „климатичните промени за измама за контролиране и потискане на хората“.

Констатациите – които CCDH нарича тревожни и „стряскащи“ – предполагат, че има нарастващо отхвърляне на наративите за климата, които подчертават предстоящата глобална катастрофа. Организацията заявява, че намира тази тенденция за тревожна и настоява големите технологични платформи като YouTube да цензурират съдържание, което „противоречи на авторитетния научен консенсус“ относно изменението на климата.

Въпреки това тенденцията, разкрита от изследването, вероятно ще бъде възприета като глътка свеж въздух от скептиците на климатичния алармизъм, както и от онези, които смятат, че климатичният активизъм има за цел политически контрол или се е превърнал в някакъв вид светска религия, която понякога се нарича “ култ към климата“.

Изследването показва рязко увеличение на това, което организацията наричат „ново отричане на климата“, дефинирано като три все по-разпространяващи се наратива: „решенията за климата няма да проработят“, „науката за климата и движението за климата са ненадеждни“ и „въздействието на глобалното затопляне е благоприятно или безвредно“. Разпространението на тези три разказа сред скептичното към климата съдържание в YouTube се е повишило рязко между 2018 г. и 2023 г., установи проучването.

През този период гледната точка, че „решенията за климата няма да проработят“, е нараснало от 9% до 30% от съдържанието в YouTube.

Съдържанието, изразяващо мнението, че „науката за климата и движението за климата са ненадеждни“, е нараснало от 23% на 35%, докато мнението, че „последиците от глобалното затопляне са благоприятни или безвредни“, е скочило от 4% на 6%.

Тази промяна, наречена „новото отричане“, вече представлява по-голямата част (70%) от скептичното съдържание за климата в YouTube.

В същото време съдържанието, изразяващо мнението, че „глобалното затопляне не се случва“, е намаляло от 48 % през 2018 г. до 14 на сто през 2023 г.

Анкета, проведена като част от проучването, също така установява, че 33% от тийнейджърите смятат, че „климатичните политики причиняват повече вреда, отколкото полза“, а 30 на сто вярват, че „на науката за климата и движението за климата не може да се вярва“.

„Разпространението на „Новото отричане на климата“ може да има катастрофално въздействие върху действията в областта на климата„, се казва в изявление на CCDH, в което групата призовава Google, която е собственик на YouTube, да засили политиката си за демонетизиране и премахване на скептичното към климата съдържание.

Чарли Крей, старши стратег в „Грийнпийс“ САЩ, направи подобно изказване във връзка с проучването: „Отричащите климата вече имат достъп до огромна глобална аудитория чрез цифрови платформи. Ако им позволим да намалят обществената подкрепа за действия в областта на климата – особено сред по-младите зрители – това може да има опустошителни последици за бъдещето на нашата планета.“

За сметка на това повече от 1600 учени и информирани специалисти наскоро подписаха декларация, в която заявяват, че „няма извънредна ситуация, свързана с климата“, като твърдят, че погрешното моделиране и алармиращата реторика са заглушили научната реалност в името на парите и властта.

Науката за климата трябва да бъде по-малко политическа, докато климатичните политики трябва да бъдат по-научни“, се казва в декларацията. „Учените трябва открито да се занимават с несигурността и преувеличенията в прогнозите си за глобалното затопляне, а политиците трябва безпристрастно да отчитат реалния ефект и предполагаемите  ползи от своите политически мерки.“

Сред подписалите са нобелови лауреати, теоретични физици, метеоролози, професори и учени по околната среда от цял свят.

Изменението на климата или „извънредната ситуация, свързана с климата“, както много активисти настояват, че се нарича, се превръща във все по-шумен лозунг на глобалистите през последните години.

Бившият вицепрезидент Ал Гор предупреди за „дъждовни бомби“ и „кипящи“ океани в емоционална реч за изменението на климата на среща на глобалните елити на Световния икономически форум в Швейцария миналата година.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш произнесе също толкова тревожна реч по време на събитието, заявявайки, че „флиртуваме с климатичната катастрофа“ и че „всяка седмица се появява нова ужасяваща история за климата“.

Редица експерти обаче твърдят, че подобна тревога е безполезна и че макар някои аспекти на изменението на климата да са проблем, не е необходимо да се всява паника. Сред тях е Стивън Кунин, професор в катедрата по гражданско и градоустройство в Нюйоркския университет, който някога е бил заместник-министър на науката в Министерството на енергетиката и има докторска степен по теоретична физика от Масачузетския технологичен институт. Той хвърля студена вода върху паниката на ръководителя на ООН в неотдавнашно интервю с професора по психология Джордан Питърсън, като твърди, че приспособяването на човечеството към изменението на климата може да е предизвикателство, но далеч не е извънредна ситуация.

В отговор на въпрос на г-н Питърсън какъв процент от учените „приемат апокалиптична гледна точка“ по въпроса за изменението на климата, г-н Кунин отговаря, че смята, че около 95% не са в лагера на климатичната паника. „Това е проблем. Това е дългосрочен проблем. Можем да се справим с това. Но няма причина да биете тревога“, отбелязва ученият.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Младите не вярватт в затоплянето. Екоактивистите в паника. Искат цензура в YouTube сещу неверниците

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!