Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Лягаш на плажа и гледаш перки“: парламентът прие закона за ВЕИ в морето


Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в морските пространства с гласовете на 112 депутата.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Законът дава правото на концесии на вятърни електроцентрали в Черно море за срок от 30 г. с възможност за удължаване с още 5 г., т.е. 35 г.

Вносители на законопроекта за ВЕИ в морето са управляващото мнозинство – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Опозицията – „Възраждане“, БСП и ИТН – не подкрепиха закона. Според тях той ще навреди на туризма и ще доведе до производството на скъпа електроенергия, която ще бъде неконкурентноспособна.

Борислав Гуцанов от БСП нарече закона чудовищен, който ще унищожи българското море и туризъм. „Вие можете ли да седите на плажа и срещу вас да се върти перката за генериране на електричество“, попита той управляващото мнозинство от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Според него изграждането на ветрогенератори на дълбочина от 200-300 метра ще струва много скъпо и затова всеки инвеститор ще гледа да ги построи по-близо до брега, което ще унищожи икономиката и туризма.

Според Даниел Петров от „Възраждане“ следващата стъпка, която ще предприемат управляващите, е да прокарат законодателни промени за промяна на предназначението на земеделските земи с цел инвестиционни намерения за изграждане на ВЕИ върху тях.

Депутатът Йордан Тодоров цитира становище на Министерството на туризма, в което се обяснява как точно и колко вятърни електроцентрали в Черно море ще навредят на българския туризъм.

„Когато прокарват железницата в САЩ, има масова съпротива от местното население, защото влаковете ще тропат, а кравите ще спрат да дават мляко, тук ситуацията е същата“, отговори депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Лягаш на плажа и гледаш перки“: парламентът прие закона за ВЕИ в морето

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!