Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коронясването на украинка за „Мис Япония“ предизвика недоволство сред японците


Каролина Шиино, снимка: Miss Japan Association

За първи път конкурсът за титлата „Мис Япония“ бе спечелен от натурализирана японка – 26-годишно момиче, на което и двамата родители са украинци – Каролина Шиино.

Японската кралица на красотата се премества в страната на 5-годишна възраст, когато майка й се омъжва повторно за японец, съобщи Independent.

В речта си от сцената на конкурса „Мис Япония“ Шиино заяви, че е японка „както в речта, така и в ума“ и че допринася за създаването на общество, в което „хората не се съдят по външния вид“.

„Трябваше да се справя с бариери, които често ми пречат да бъда приета като японка, така че съм благодарна, че бях призната за японка в това състезание“, допълни тя.

Това обаче не попречи на много хора в социалните мрежи да повдигат въпроси около нейната победа. Някои се запитаха как човек без японски произход може да бъде наречен „Мис Япония“.

„Много японци, включително хора, които познавам, не са доволни от избора на “Мис Япония”. Ако хората продължават да оценяват японската принадлежност въз основа на корените и виждат само тези с чиста японска кръв като свои, вместо да възприемат мултикултурализма, Япония ще остане без японци“, написа Магдалена Осуми в социалната мреж X/Twitter.

Друг коментатор изрази противоположно мнение: „Като неяпoнец, живеещ в Япония, аз също смятам, че изборът на някой без етническа връзка с Япония е повече от абсурден.“

Мнозина изразиха съмнение дали решението е свързано с геополитическата ситуация в света.

„Ако беше родена рускиня, нямаше да спечели. Няма шанс. Очевидно критериите сега са политическо решение. Какъв тъжен ден за Япония“, гласи един от коментарите.

„Мисля, че японците естествено ще получат погрешно послание, когато човек, изглеждащ европеец, бъде наречен най-красивият японец“, написа друг.

Ай Вада, организаторът на конкурса, каза след обявяването на името й, че това „ни даде възможност да преосмислим какво е японската красота“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Коронясването на украинка за „Мис Япония“ предизвика недоволство сред японците

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!