"Пътят на Копринката": Чудовищна контрабанда, пари кеш, изнудване на бизнесмени, злоупотреба с власт


Изглежда тези неща не бяха проблем докато Радев не се изказа по международни въпроси в разрез с линията на...

"Чудовищна контрабанда, пари кеш, изнудване на бизнесмени, разпределяне на чанти с пари в тъмна стаичка в президентството, тотална самозабрава и злоупотреба с държавната власт на най-високо ниво" - с това се свързва понятието “Пътят на Копринката” с главно действащо лице секретаря по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев – Николай Копринковбивш кмет на пловдивското село Труд.

В последните 2-3 години в медиите излизаха десетки факти, много разследвания за паричните практики, които се вихрят под крилото на държавния глава, но никога те не стигаха до националните институции, които да ги проверят, нито до националните медии и не се превръщаха в общодискусионен факт за висша корупция на държавно ниво.

Вчера председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски хвърли камък в блатото. Събрал достатъчно средства за двете години, корупционният кръг с неговите съветници около него е чудовищен. Къде потъна „Пътят за Копринката“, къде потъна Сотир Ушев, кой е касиерът? Това са много въпроси. Ако имаме прокуратура, да ги зададе. Президентът трябва да спре да тъне в комфорт, трябва да излезе и да отговори. За мен прожекторът трябва да свети към Президентството - една тъмна институция пълна с много кеш”.

Това заяви Пеевски, потвърждавайки вече от нивото на парламента това, което се мълви - паролата на Копринков, с която изнудва бизнесмени, е "пари кеш".

За "Пътя на Копринката" от две години говори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Контрабандата в страната в момента е достигнала чудовищни нива. Парите за пенсии се пренасочиха село Труд по Пътя на Копринката”, каза на 9 октомври 2021 година Борисов. Борисов очевидно визира секретаря по вътрешна политика и гражданско общество на Румен Радев – Николай Копринков, бивш кмет на пловдивското село Труд, който е сочен и за топла връзка на момчетата на Радев – Кирил Петков и Асен Василев, с членове и симпатизанти на Столетницата, които Копринков навивал да гласуват в полза на ПП. По това време президентството действаше като предизборен щаб на ПП и работеше срещу БСП.

 Борисов издаде тогава още подробности за Пътя на Копринката.

“Контрабандата минава необезпокоявано през Варненската, Софийската и Пловдивската митница, а после всичко отива към село Труд. Елементарните назначения под опеката на Румен Радев също минават по Пътя на Копринката в пликове”, каза лидерът на ГЕРБ.

Това скандално изказване не беше последвано нито от сезиране на прокуратурата, нито предизвика интереса на МВР. Защото по това време Радев беше обсебил цялата власт. От президентството излязоха 5 служебни правителства, 2 големи партийни проекта, 5 ръководства на специални служби, куп висши чиновници, дипломати, военни и евродепутати. Всичко това съчетано с нечуван натиск от страна на Копринков върху безнесмени да дават кеш пари за Радев.. и за него лично. 

И обществено мълчание …

За сериозната власт на президента и за задкулисието й, прикривано и от прокуратурата, става дума и в записа от среднощното събиране на ръководство на "Продължаваме промяната", където наричаните доскоро “момчета на Радев” - Кирил Петков и Асен Василев, недоволстват от нея. 

Асен Василев заявява: "Румен Радев си е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка - Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва. Това нещо в момента се случва на абсолютно всички ГЕРБерски кметовеТова, което ще се случи, е, че вместо да имаме ГЕРБ - 25%, ще имаме ГЕРБ - 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове". Асен Василев очевидно визира секретаря на президента по вътрешната политика Николай Копринков. 

И след това изявление - мълчание на съответните органи.

За ролята на 45-годишния Копринков в екипа на Румен Радев се носят легенди. Той е завършил Пловдивския университет със специалност "Физическо възпитание" през 2004 г. Копринков израства в партийната организация на БСП в община Марица. Това е в годините, в които Георги Гергов ръководи местната соцструктура. През лятото на 2016 г. Копринков става част от предизборния екип на кандидат-президента Румен Радев. Тогава казва, че двамата се познават от повече от 10 години. Това е от времето, когато Румен Радев служи в базата в “Граф Игнатиево” и често е отскачал до невзрачния хотел в село Труд. Както се казва - мъжда дружба, закрепена в сюблимни мигове...

В нощта на победата през ноември 2016 г. Копринков е в най-близкото обкръжение на новоизбрания президент. Така е и при преизбирането на Радев през 2021 г.

През януари 2017 г. Копринков е определен за съветник (по-късно преназначен за секретар) на Радев по вътрешната политика и гражданското общество. Такъв е и сега, във втория президентски мандат.

През септември 2021 г. председателят на "Екогласност" Емил Георгиев разказва, че Кирил Петков опитал да използва партийната му регистрация, за да може бъдещата "Продължаваме промяната" да участва на парламентарните избори. Тогава Георгиев посочи, че се срещнал лично с Николай Копринков и останал изненадан, че секретарят на президента го разпитва как са протекли преговорите за новия проект. Очевидно внушението бе, че Копринков участва и режисира партийни проекти. Това бе и поводът за разрива между Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова. Соцлидерката обвини президента, че работи за други политически проекти, които крадат хора от БСП. 

Заедно с друг пловдивски съветник на Радев - Пламен Узунов, (за него отделно ще разкажем )той е смятан за един от кадровиците на президентството в МВР, АПИ, Митниците, НАП по време на служебните кабинети. Тогавашният депутат от БСП Стоян Мирчев обвинява съветниците на президента в "политическо бракониерство" и в "нередна игра под масата", като призовава Радев да се разграничи от тях. Радев не го направи. Точно обратното - остави Копринков да се вихри - да кадрува безобразно и да рекетира безкомпромисно.

Епицентър.бг започва да осветява тези връзки, оплетени в президентството, за които е време обществото да отвори очи.

Роднините на президентския съветник Николай Копринков просперират, пише Bird.bg на 24 май 2023 година. Сестра му Мария е натрупала капитал от над 1,4 милиона лева от сделки с недвижими имоти. Тя продава пустеещ парцел край с. Труд на цена като за първа линия на морето и купува апартамент в София на цена като квартира в с. Труд.

Съпругата на Копринков – Теодора, също е активна в бизнеса. Миналата седмица тя придобива дяловете във фирма, собственост на майка му и сестра му. Малко преди това фирмата е получила разрешително за строеж на къща с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в района на Панчарево, София.

Ето цялото разследването на Bird.bg от 24 май 2023 

Роднините на президентския съветник Николай Копринков видимо просперират. Сестра му Мария е натрупала капитал от над 1,4 милиона лева. Тайната на нейния успех е изключителния нюх в сделки с недвижими имоти, пише BIRD. Тя продава пустеещ парцел край с. Труд на цена като за първа линия на морето и купува апартамент в луксозната сграда “Диамант” на “Артекс” в София на цена като квартира в с. Труд.

 Съпругата на Копринков – Теодора, също е активна в бизнеса. Тя придобива миналата седмица дяловете във фирма собственост на майка му и сестра му. Малко преди това фирмата е получила разрешително за строеж на къща с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в района на Панчарево, София.

Николай Копринков е секретар по вътрешните политики на президента Румен Радев. Той е свързван медийно с не един корупционен скандал. Неотдавна гражданско сдружение БОЕЦ подаде срещу него сигнал за корупция и злоупотреба с власт. Според сигнала Копринков оказвал натиск върху бившия областния управител Иван Кючуков за реализиране на продажбата държавен имот на силно занижена цена. Кючуков отказал да изпълни “поръчението” на Копринков, но след като е сменен сделката е финализирана с подписа на следващия областен управител. На съветника е приписвана ключова роля при назначенията на служебни министри и други висши държавни чиновници.

“Копринкова къща” и неслучаен съсед в Панчарево

На 18.05.2023 г. съпругата на Копринков – Теодора Копринкова изкупува дяловете в “Дийонима” ООД от майка му и сестра му за 205 000 лв. Плащането е по банков път, като към документите подадени в Търговски регистър са приложени и платежните нареждания. След вписването съпругата на Копринков ще стане едноличен собственик и управител на “Дийонима”.

Дружеството, преди това собственост на сестрата на Копринков Мария Грънчарова и майка им Дияна Копринкова, е регистрирано в с. Труд, общ. Марица, обл. Пловдив, като до 2011 г. съдружник в него е бил и самият Николай Копринков.

Преди това, на 28.03.2023 г. “Дийонима” получава разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в с. Герман, район Панчарево, София. Поземленият имот е собственост на фирмата от 30.09.2019 г., когато са закупени два съседни парцела, а съдружници в “Дийонима” са майката и сестрата на Копринков. Това се случва когато Копринков е вече секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев. През 2020 г. за единият парцел има договор за доброволна делба с фирмата “Плам 15” ЕООД, която до 2015 г. през друга фирма е била собственост на почетният консул на Малдивите у нас Христо Чепишев, за когото разкрихме, че протича в разследване на сейшелската Антикорупционна комисия.

Парцел на Копринкови в Панчарево

Краен собственик на “Плам 15” ЕООД от 2015 г. е Пламен Цветков Манолов. В миналото Манолов е бил управител на клон “Витоша” на Инвестбанк, шеф на “Национална спортна база” и член на борда на “Академика 2011” по времето, когато спортен министър е Красен Кралев. След странен конкурс през есента на 2021 г. Манолов е преназначен в Съвета на директорите от служебното правителство на президента Радев. Арх. Иван Шишков – отново служебен министър на Радев – през август 2022 г. назначава Манолов в Съвета на директорите на държавното дружество “Български ВиК Холдинг” ЕАД. Манолов е свързан с 16 държавни и частни дружества, като в едно от тях е съдружник с Емил Хърсев.

Пламен Манолов (в средата) с Красен Кралев и Младен Маринов

Предстои да се разбере коя строителна фирма и с какво финансиране ще изгради еднофамилната “Копринкова къща” с внушителните РЗП 441.22 кв.м. От разрешението за строеж се разбира, че строителен надзор ще бъде осъществяван от същата фирма, която ще прави това и за “Плам 15” на Пламен Манолов в съседния имот. В него ще се строи още една къща с РЗП 211.90 кв.м. (разрешение с предходен номер от същата дата!), като в имота вече има построена къща с РЗП 662 кв.м. и подпорна стена.

Два дни преди съпругата на Копринков да закупи дяловете на “Дийонима”, на 16.05.2023 г. е заличена ипотеката на друг имот собственост на фирмата в с. Труд. Този имот, видимо и на Google Street, се намира на главния път преминаващ през селото и върху него има построен склад за търговия със застроена площ 844 кв.м. Видно от предишни вписвания по имотната партида на “Дийонима”, имотът носи приходи от наем, макар във финансовите отчети да се виждат скромни приходи от дейността и отчетени едва 2 хил. лв. печалба за 2021 г. Пазарната стойност обаче само на този имот с постройката значително надвишава сумата, платена за придобиването на фирмата. Отделно от това е и пазарната стойност на имота с издадено разрешително за строеж в Панчарево.

Добра сделка: имот край с. Труд на цена като първа линия на морето

През юни 2022 г. сестрата на Копринков – Мария Грънчарова и съпругът ѝ Йордан получават 782 332 лв. от продажбата на 7499 кв.м. парцел – земеделска земя, с начин на трайно ползване – за складова база, в местността “Гарваница” на пловдивското село Труд. Данъчната оценка на “имотите” към момента на сделката е 14 398.10 лв. Справка в Имотен регистър показва, че постройки в нотариалния акт за сделката няма. Постройки в този парцел няма и в Кадастъра.

Продаденият парцел до с. Труд

Това се потвърждава и от оглед на място. Поземленият имот, заснет преди дни от наш репортер, се намира на около два километра от центъра на с. Труд в посока Граф Игнатиево и авиобазата, в която в продължение на години командир е бил президента Румен Радев.

В имот с идентификатор 73242.100.6, който два месеца след продажбата е разделен на два имота с идентификатори 73242.100.70 и 73242.100.71, няма постройки, поне засега, а гола поляна. Отделянето на 150 кв.м. от имота е станало със заповед за изменение на КККР № 18-9437-08.09.2022/08.09.2022 г. на СГКК Пловдив. Новите идентификатори правят имота неоткриваем при търсене в Кадастъра със стария му идентификатор. Постройки липсват и в нотариалния акт за сделката, с който BIRD.BG се сдоби – факсимиле е приложено по-долу, в края на текста. Освен това, описанието в нотариалния акт на съседните имоти (с идентификатори) не оставя никакво съмнение за това, кой точно е парцела – обект на продажбата.

Защо тогава тази земеделска земя с променено предназначение до с. Труд се продава на цена за кв.м. като парцел на първа линия на морето? Близо година по-късно има обяви на цени два до три пъти по-ниски за подобни имоти.

BIRD се свърза с представител на фирмата “Хъстлер” ЕООД по телефона и зададе този въпрос. Отговорът е, че от фирмата дори не знаели кои са продавачите, а заплащането на такава висока цена е тяхно решение, което не е свърано със статута на продавача. Хъстлер планирала разширение на дейността си в района на Пловдив, което засега не се е случило.

Мария Грънчарова също беше потърсена за коментар, но до редакционното приключване на статията не върна отговор.

Разбира се, такава сделка може да има и друго обяснения, свързано с насрещна престация чрез упражняването на власт. Резултатът е, че се изчистват от корупционни съмнения едни пари, които могат да се завъртят в друг бизнес. Подобно на сделките на занижени цени от Апартаментгейт, но с обратен знак.

Фирмата купувач на парцела на сестрата на Копринков – “Хъстлер” ЕООД през декември 2022 г. е одобрена и очаква 172 965 лв. еврофинансиране на проект BG-RRP-3.004-0115 по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Пълната стойност на представения проект е в размер на 345 930 лв., от които 50% са предвидени като собствено финансиране. Еврофинансирането е по процедура “Технологична модернизация” за изпълнение на инвестиции за микро предприятия, развиващи дейност в регионални приоритетни сектори. 

Фирма за недвижими имоти с 1,2 милиона лв. капитал

Мария Грънчарова – сестра на Николай Копринков

През август 2022 г., дни след като президента Румен Радев назначава поредното служебно правителство, сестрата на Копринков – Мария Грънчарова учредява “Магра инвест” ЕООД. Грънчарова е едноличен собственик и управител на фирмата. Капиталът на дружеството е 1 200 000 лв., като при учредяването са внесени 800 хиляди лв., а миналата седмица на 19.05.2023 г. са внесени още 400 хиляди лв. Увеличението на капитала очаква вписване в Търговски регистър. Сред предмета на дейност на “Магра инвест” са: сделки с недвижими имотистроителство и строително предприемачество, придобиване, изграждане и отдаване под наем на недвижими имоти, извършване на довършителни работи, екстериор и интериор, инвестиционна дейност в сферата на възобновяемите енергийни източници и недвижимите имоти. Данните за “Магра инвест” са достъпни в Търговски регистър. Към момента на публикацията ни фирмата няма закупени имоти.

Част от увеличението на капитала на “Магра инвест”, или 52,5 хил. лв. официално е дошла от продажбата на дяловете на сестрата на Копринков в придобитата от жена му “Дийонима”. Останалата сума от продажбата на дяловете в размер на 152,5 хил. лв. обаче е изплатена на майката на Копринков. Тя може и да е помогнала на дъщеря си със събирането на част от сумата. Сестрата на Копринков Мария е трябвало да събере остатъка от сумата за увеличението на капитала на “Магра инвест” с новите 400 хиляди лв. до размера на внесения общо 1 200 000 лв. капитал.

Сестрата на Копринков Мария Грънчарова и майка им Дияна Копринкова, освен във вече прехвърлената “Дийонима”, са съдружници в “Йонима” ООД, също регистрирана на адрес в с. Труд, общ. Марица, обл. Пловдив.

Преди Николай Копринков да бъде назначен като секретар на президента, до януари 2017 г. е трети мандат като общински съветник от БСП в община Марица, обл. Пловдив. Копринков е бивш кмет на пловдивското село Труд в периода от 2011 г. до 2015 г., а от 2003 г. до 2011 г. изкарва първите два мандата като общински съветник в ОбС-Марица.

“Бърз кредит” за евтин апартамент от “Артекс”

Мария Грънчарова – сестра на Копринков и съпругът ѝ успяват само за три години да изплатят 133 800 лв. ипотечен кредит за апартамент в една от най-луксозните и скъпи сгради “Диамант” на Артекс в София. Ипотеката в полза на банка за апартамента с площ 105 кв.м. и 18 кв.м. гараж е учредена през юли 2018 г. и е заличена през август 2021 г. Имотите са закупени от Грънчарови за 205 772.87 лв. или 855 евро/кв.м., а цената тогава е около два пъти под пазарните цени на апартаментите в сградата. Справки от Имотен регистър за учредяването и заличаването на ипотеката са приложени по-долу, в края на текста.

Сестрата на Копринков нашумя в медиите с евтиния апартамент от Артекс още през 2019 г. Преди това в “Апартаментгейт” Биволъ разкри евтините имоти на политици и високопоставени държавни чиновници. В края на миналата година, покрай скандала “Коприкновгейт”, гражданско сдружение БОЕЦ публикува справка от имотен регистър с данните за изгодната сделка на Мария Грънчарова и съпруга ѝ.

Близост с Гергов и масонска ложа “Слънце-Ориент”

Твърди се, че Николай Копринков е много близък на бившия свиневъд, масон, руски гражданин и почетен консул на Русия у нас Георги Гергов. Копринков придружава президента Румен Радев на тържествата за Съединението в Пловдив на 6 септември 2022 г. (снимка в края на предишна наша публикация), на които присъства Гергов и се появява и руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Документи: 

Факсимиле на 1-ва стр. от нотариален актИнформация от КадастъраИпотека на имотите от АртексЗаличена на 03.08.2021 ипотека /Имотен регистър/

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Пътят на Копринката": Чудовищна контрабанда, пари кеш, изнудване на бизнесмени, злоупотреба с власт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!