Лорер да си в България

Автор: Виктория Георгиева

Човекът, заел избираемото трето място в листите за евродепутати, заслужава по-специално внимание

За последно беше замесен в „Апартаментгейт“

След няколко месеца – през юни - предстоят евроизборите. Макар още да не е напълно сигурно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще са с обща листа, е по-вероятно това да се случи.

Вече излязоха и първите вероятни листи, ако двете партии се явят заедно. Очаква се Никола Минчев от ПП да бъде водач, като това е реверанс към него, след като той предварително уговореното му място на ротационен председател на парламента, вероятно ще бъде заето от отдавна точещия се за някоя позиция председател на ДСБ Атанас Атанасов. Интересни въпроси поражда второто място на доц. Боряна Мусева, съпруга на Кристиан Таков, която няма никакъв политически опит и е сравнително непозната на поддръжниците и на две партии, а и не само.

Четвъртото място е отредено за депутата от Враца Деница Симеонова, която стана известна (всъщност така и остана) с изпълнената си с патос реч, която изрече от парламентарната трибуна във възхвала на лидера си и приятел от години Кирил Петков, сътворявайки вече емблематичната фраза "за мене той е просто Киро".

Сериозни въпроси поражда петото място, отредено на сегашния евродепутат Радан Кънев, което по никакъв начин не му гарантира следващ мандат. Разбира се, преференции ще има, на което със сигурност разчита и той, но подредбата преди него ясно говори, че всичко е оставено в неговите ръце, а подкрепа от ДБ (и ПП) реално няма.

Според една от версиите това е направено поради замръзналите му през последните години отношения с лидерите на ДБ. Макар бившият водач на ДСБ да е сред най-активните български евродепутати, съществува възможността той да се прибере в България, заемайки отново предишната си позиция, с идеята да изведе партията си от унинието, в което е изпаднала, макар да е слабо вероятно някой, вкусил от удобствата и привилегиите на евродепутатството, добороволно да реши да се върне в родното политическо блато.

Ако се чудите дали случайно е пропуснат човекът, заел избираемото трето място, той заслужава по-специално внимание. Тази почетна позиция е отредена за вездесъщия Даниел Лорер.

Вероятно това е поредното, ако има този път късмет, и последно място, на което е поискал да бъде устроен Лорер, който неуспешно опита да е еврокомисар, после гуверньор на БНБ, а съвсем в началото беше гласен и за министър на външните работи, но се задоволи с новосъздаденото (според някои, за да му се намери някаква сладка работа) министерство на иновациите и растежа в редовното правителство на Кирил Петков.

Впоследствие, отново за да не остане на сухо, бе наместен за водач на листата във Варна, където избирателите на коалицията коментираха, че нито са му виждали очите преди това, нито има и най-малка представа от проблемите в региона.

Все още се говори, че има вариант и г-жа Лорер да бъде набутана на избираемо място в листата за евродепутати, което би породило поредното разочарование сред избирателите на ППДБ. Тя, точно както половинката си, нееднократно беше предлагана за различни високи постове, например член на борда на Европейската инвестиционна банка от името на България, който пост ѝ се размина след недоволство от страна на коалиционните партньори на ПП – ГЕРБ, макар тя уж да се оттегли сама. Но преди това все пак заемаше позицията съветничка и началничка на политическия кабинет на Асен Василев, който тогава беше вицепремиер при Петков.

От самото начало на политическата си кариера г-н Лорер, а и съпругата му, опитват да се наместят на някоя добре устроена и непроветрива служба, която да им гарантира комфортно политическо дълголетие, независещо от партийните трусове и промени в България. Твърде вероятно е ПП съвсем скоро да престанат да съществуват, поне в този си вид, което прави още по-неотложна задачата на семейство Лорер. А каква по-сладка служба от тази в ЕП или пък друго европейско учреждение.

Разбира се, тези им напъни биха били невъзможни, ако не срещат политическа подкрепа, а такава им е оказвана постоянно от най-високо ниво – Асен Василев, което за пореден път доказва тезата, че ПП не са нищо повече от бизнес (и приятелски) кръг, който по щастливо за тях стечение на обстоятелствата успя да се намести и във властта, окупирайки почти всички важни постове, дори за сметка на ДБ, чиито депутати и представители поне имат сериозен политически стаж.

Сред все повече симпатизанти и членове на ПП, а и партньорите им от ДБ, се поражда нескрито недоволство, че за пореден път семейство Лорер се очаква да бъдат в центъра на събитията. Откъде-накъде човек, който няма никакви качества, а името му постоянно е замесено в различни скандали, се чудят именно на избиратели на коалицията.

За последно беше замесен в „Апартаментгейт". Дружеството "СТВ Консултинг", за което се знае, че е на Асен Василев, макар формално да е прехвърлено на друг, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин на стойност 5 млн. лв. но малко преди този иска дружеството продава имотите си за над 3 млн. лв. Тук се намесва и Лорер, който купува от "СТВ Констултинг" имот за малко над 300 хиляди лева (а по пазарни цени тогава същият е бил поне двойно, та и тройно повече), като година по-късно го продава за 1,8 млн. лева. на Станислава Арнаудова, по-известна като „Кралицата на винетките”, чиято фирма "Интелигентни трафик системи" - от 2019 г., взима 7% комисионна от всяка продадена винетка. Корупционната схема беше разкрита от BIRD.bg.

Макар прокуратурата да се самосезира и да възложи на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да направи проверка по медийните публикации, свързани със сделките, е почти невероятно да има някакво противодействие. Напротив, вероятно и тази проверка ще завърши както всички, при които са намесени политици и милиони – „не са установени нарушения”.

Въпросите, възникнали покрай поредната финансова схема, са само част от спорния образ на Лорер. Два месеца по-рано, през ноември, той заяви, че „Делян Пеевски се е променил за добро и вече е станал говорител на европейските ценности”, като дори не отхвърли възможността Пеевски да стане премиер, което му изказване отново породи вълна от недоволство сред подкрепящите партията му и коалицията ДБ и ПП.

Съдейки по адаптивността му, надали и сам не си е повярвал, но пък отлично съзнавайки откъде духа вятърът и кой към онзи (и този момент) реди частите от родния политически пъзел, вероятно е преценил, че е добра идея да не пести сили, за да се намести на отдавна чаканата блага позиция.

Ако разкритията за Лорер, касаещи съмнителни сделки, бяха останали само за вътрешна употреба, вероятно нямаше да попречат на устрема му най-накрая да се закотви на така мечтаната и апетитна служба, но за негово нещастие те предизвикаха интереса и на една от влиятелните европейски новинарски платформи -  Eureporter.co, (базирана не къде да е, а именно в Брюксел, закъдето се е запътил с бодри крачки Лорер), която излезе с обширен материал, посветен на темата и разкритията по нея, позовавайки се на наши медии.

Предстои само да разберем дали това ще бъде поредният корупционен скандал, в който макар да са намесени имена на управляващи политици, е заметен под килима.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Лорер да си в България - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!