Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Ройтерс": ООН открива руска банкова сметка, за да може да извършва транзакции в рубли

Автор: Агенция "Ройтерс"

Организацията на обединените нации е открила банкова сметка в руски кредитор, който не е обект на санкции, за да може да извършва транзакции в рубли, съобщи руската "Софкомбанк" в понеделник, цитирана от "Ройтерс". Името на банката не беше уточнено.

"Софкомбанк", една от 13-те руски кредитни институции със "системно значение", е подала заявление до Министерството на финансите на САЩ за лиценз за извършване на членски плащания по програма на ООН за финансиране на борбата с изменението на климата, докато дейността ѝ е блокирана от санкциите на САЩ.

ООН не отговори веднага на молбата за коментар, допълва "Ройтерс".

През 2022 г. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ включи "Софкомбанк" в списъка си със специално посочени лица (SDN), като на практика я изхвърли от финансовата система на САЩ, забрани търговията с американци и замрази активите ѝ в САЩ.

Сега обаче банката иска да получи лиценз за плащане на членски внос в рамките на финансовата инициатива на Програмата на ООН за околната среда, като по този начин изпробва възможностите за специални изключения за определени транзакции на руските банки във Вашингтон.

"Софкомбанк" заяви, че заявлението ѝ за лиценз OFAC все още е в процес на разглеждане и че сметката на ООН е била открита междувременно. 

Източник: "Ройтерс"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Ройтерс": ООН открива руска банкова сметка, за да може да извършва транзакции в рубли | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!