Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изкуствен интелект срещу пенсиите

Автор: Стефан Кючуков

Изкуственият интелект беше сред основните теми по време на Световния икономически форум в Давос.

Много хора може да нямат стаж за пенсиониране заради технологиите

Големи компании вече планират съкращения на служители

Правят преоценка на пенсионната система

Изкуственият интелект може да попречи на много хора по света да се пенсионират, защото нямат необходимия стаж. Замяна на работниците с изкуствен интелект беше една от темите на срещата на глобални политически и бизнес лидери по време на Икономическия форум в Давос, Швейцария. Изкуственият интелект ще се превърне в инструмент за заместване на работната ръка, заяви Мустафа Сюлейман, съосновател на изследователската компания за изкуствен интелект DeepMind (тя беше купена от Google), който сега ръководи Inflection AI.

Успоредно с тенденциите, начертани в Давос, изследователи от института ifo посочват, че с увеличаване на продължителността на живота е необходимо вдигане на възрастта за пенсиониране. Някои страни от Западна Европа, както и България, предприемат стъпки в тази посока. Но ако прогнозата на Мустафа Сюлейман се сбъдне много хора по света няма да имат възможност да се пенсионират, защото няма да работят и няма да имат необходимия стаж за пенсия. Това води до необходимост от преоценка на пенсионните системи по света. В българското Министерство на труда и социалната политика правят преглед на пенсионната система с идея до средата на годината да предложат промени. Но дали в разработваните модели за развитие на пенсионната система в България ще бъде отчетен факторът изкуствен интелект, предстои да видим.

Според Мустафа Сюлейман изкуственият интелект e “нeвepoятнa тexнoлoгия”, нo нeйната ocнoвнa зaдaчa в дългocpoчeн плaн e дa ce нayчи дa въpши paбoтaтa, кoятo xopaтa въpшaт ceгa. B peчтa cи нa Икoнoмичecкия фopyм в Дaвoc тoй пpeдcтaви cвoeтo виждaнe зa бъдeщeтo нa тaзи тexнoлoгия, значението є зa бизнeca и въздeйcтвиeтo є въpxy пaзapa нa тpyдa.

“Пpeдпoлaгaм, чe в дългocpoчeн плaн - cлeд някoлкo дeceтилeтия - тpябвa cepиoзнo дa пoмиcлим кaк дa изпoлзвaмe тeзи инcтpyмeнти, зaщoтo aкo ги ocтaвим изцялo нa пaзapa, тe щe ce пpeвъpнaт в инcтpyмeнт зa зaмecтвaнe нa paбoтнaтa cилa и paбoтнaтa pъкa”, заяви Cюлeймaн пред СNВС по време на форума в Давос. Cпopeд нeгo в нaчaлoтo изкycтвeният интeлeкт щe нaпpaви xopaтa пo-пpoдyктивни и пo-yмни, нo cлeд някoлкo дeceтилeтия нeщaтa мoжe дa ce oкaжaт пo-paзлични, пишe издaниeтo “Бизнес Инсайдър”. Пpeдпpиятиятa вече ca гoтoви дa зaпoчнaт дa ce възпoлзвaт oт инcтpyмeнтитe нa изкycтвeния интeлeкт, зaщoтo мoгaт дa нaпpaвят бизнec пpoцecите “мнoгo пo-eфeктивни”. “Тe щe ни пoзвoлят дa нaпpaвим нeщo нoвo, кoeтo coфтyepът никoгa нe e пpaвил дoceгa. Teзи инcтpyмeнти ca кpeaтивни, paзyмни, тe вcъщнocт ca мнoгo пo-чoвeкoпoдoбни oт тpaдициoннитe бaзи дaнни”, кaзa Cюлeймaн.

Такива изказвания подклаждат страха у хората, чe вcички тe щe бъдaт yвoлнeни и зaмeнeни oт poбoти и чaтбoтoвe. Maшинитe щe cтaнaт paзнocвaчи нa пpaтки и пици, тaкcимeтpoви шoфьopи и yчитeли, пpoгpaмиcти и cцeнapиcти нa тeлeвизиoнни cepиaли. Hякoи eкcпepти cчитaт, чe тeзи пpoцecи щe дoвeдaт дo мacoвa бeзpaбoтицa и oщe пo-гoлямo coциaлнo paзcлoeниe, дpyги - чe щe възникнaт нoви paбoтни мecтa или вcички xopa щe зaпoчнaт дa пoлyчaвaт бeзycлoвeн дoxoд и щe пpaвят тoвa, кoeтo oбичaт. Caм Aлтмaн, pъкoвoдитeлят нa ОреnАI, зaяви, чe изкуственият интелект щe cъздaдe “фeнoмeнaлнo изoбилиe”, нo цeнaтa нa тpyдa щe пaднe пoчти дo нyлaтa.

Опасността от неограничените възможности на изкуствения интелект е главната причина, поради която голяма част от ръководителите се обединиха в Давос около тезата, че технологията се нуждае от регулации. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че всеки пробив в генеративния изкуствен интелект увеличава заплахата от непредвидени последствия. Той оприличи развитието на технологията с глобалното затопляне, като според него светът няма план за справяне и с двете. Причината за сравнението е, че “мощните технологични компании вече преследват печалби с безразсъдно пренебрежение към човешките права, личната неприкосновеност и социалното въздействие”.

Една четвърт от главните изпълнителни директори в света очакват този процес да доведе до намаляване на броя на служителите с поне 5% през тази година според проучване, представено по време на форума в Давос. Неотдавна главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай предупреди служителите, че тази година предстоят още съкращения, тъй като компанията насочва инвестициите си към области като изкуствения интелект.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман обърна внимание на форума в Давос, че е изключително важно да има енергиен бум, за да се подпомогне бъдещето на изкуствения интелект, който ще консумира значително повече енергия от очакваното. Без да има бум в производството на електроенергия повишението на консумацията на енергия от изкуствения интелект може да окаже влияние на цените на тока. А в България депутатите вече решиха, че от следващата година домакинствата ще плащат пазарни цени на тока.

Голям е броят на ИТ специалистите в страната

Има проблем с грамотността на младите

България е сред световните лидери що се отнася до уменията на работещите в страната специалисти по информационни технологии (ИТ). Но в България има и редица слабости при масовото използване на нови технологии, става ясно от подготвената актуализация на стратегията за “Цифрова трансформация на България за периода 2020-2030 г.”

Налице са дефицити в организационната среда, изразяващи се в силния традиционализъм на част от преподавателския състав в установените методики на преподаване и обща липса на цифрово обучени учители, пише в стратегията. Тревожна е тенденцията за опасно високи нива на обща функционална неграмотност сред младежите, което се отразява и на нивото на дигиталните умения.

Нужният стаж ще зависи от продължителността на живота

Вдигат възрастта на пенсиониране с две години

В България 65 г. е само първата стъпка

В редица страни, включително и в България, постепенно вдигат възрастта за пенсиониране.

Възрастта за пенсиониране в държавите-членки на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще бъде повишена до средата на 2060 г. средно с две години. Това пише в анализ на Дрезденския клон на института ifo (Институт за икономически изследвания към Мюнхенския университет), който показва ползата от обвързването на възрастта за пенсиониране с нарастващата продължителност на живота.

“Някои държави вече са решили да направят това, като Холандия, Швеция и Финландия”, казва експертът по пенсионните въпроси на ifo Йоахим Рагниц. В Холандия важи следното правило: ако хората живеят три години повече, те трябва да работят две години повече и да получават още една година пенсия. Това би означавало, че съотношението на пенсионерите към работещото население ще остане стабилно на около 40% след 2040 г., вместо да се повиши до почти 50%, каквито са последните прогнози.

В България за настоящата 2024 г. изискваната възраст за пенсиониране е 62 години и 2 месеца за жените и 64 години и 7 месеца за мъжете. Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) възрастта за пенсиониране ще бъде постепенно увеличавана докато през 2037 г. достигне 65 години и за мъжете, и за жените. В КСО вече е записано, че след 2037 г. възрастта за пенсиониране ще се обвързва с нарастването на средната продължителност на живота. Така че и в България възрастта за пенсиониране ще нараства.

Според анализ на института ifo би било добре да се обмисли да не се обвързват увеличенията на пенсиите с вдигането на заплатите, както беше досега, а с инфлацията, която обикновено е по-ниска. Това би забавило нарастването на разходите за пенсии. В България действа така нареченото “швейцарско правило” за ежегодно индексиране на пенсиите - с 50% от ръста на средния осигурителен доход и с 50% от инфлацията. Така пенсиите изостават от заплатите в години, когато инфлацията е ниска. Но от ifo предлагат увеличението на заплатите изцяло да отпадне от формулата за индексиране на пенсиите.

В Германия пенсиите обикновено се увеличават в съответствие с нарастването на заплатите. Това означава, че по-старите поколения също се възползват от по-високите възнаграждения. В Австрия обаче пенсиите се коригират ежегодно основно на базата на инфлацията.

Данните показват, че продължителността на живота в добро здраве след 65-годишна възраст в Германия за период от 10 години се е увеличила от 7,1 на 11,4 години за жените и от 6,9 на 10,2 години за мъжете. В Германия е решено възрастта за пенсиониране постепенно да бъде повишавана докато достигне 67 години през 2031 г.

Въвеждат електронни процедури в строителството

Пишат стратегия за цифрова трансформация на България

Правят Адресен регистър с координати

Постепенно ще бъдат увеличени електронните административни услуги, които ще могат да ползват гражданите.

Докато в редица страни изкуственият интелект вече оказва влияние върху пазара на труда, в България подготвят актуализация на стратегията за “Цифрова трансформация на България за периода 2020-2030 г.”. Сред поставените цели в стратегията е намаляване на бюрокрацията и административната тежест чрез наличието на все по-голям брой административни услуги, които се извършват изцяло онлайн.

Вече е въведено изискване административните органи да водят различните регистри в електронна форма, което ще позволи автоматизиран обмен на данни и електронни документи между различните ведомства. В резултат ще бъде възможно намаляването на бюрокрацията и административната тежест не само в общините, а в цялата държавна администрация.

Една от предстоящите мерки е създаване на цифрови кадастрални карти и кадастрални регистри (КККР) за 900 населени места. Това е част от политиката в областта на подобряване на инвестиционния процес чрез усъвършенстване на информационните системи на кадастъра и имотния регистър, за подобряване качеството на контрола в строителството. Цифровизацията на КККР ще има пряко отражение за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите.

Ще бъдат създадени и условия за предоставяне на електронни административни услуги за строителния сектор. Ще се осигури възможност за фирмите в строителния сектор да разработват и предават в унифициран цифров формат инвестиционни проекти за одобрение и да получават разрешение за строителство.

Предстои създаването и на Адресния регистър, където ще има данни за географските координати на всички адреси в страната, както и какъв имот има на съответния адрес.

До 2030 г. ще бъде създадена пълна цифрова реплика на Земята наречена Дестинация Земя (DestinE), която е водеща инициатива на Европейската комисия за разработване на високо точен цифров модел на Земята в световен мащаб. Този модел ще наблюдава, симулира и прогнозира взаимодействието между природните явления и човешките дейности. Проектът е на стойност около 170 млн. евро и се разпределя в рамките на държавите от ЕС. България участва в инициативата до този момент чрез създаване на няколко модела от Института по метеорология и хидрология към Министерство на околната среда на стойност 120 хил. евро.

Подаваме онлайн декларации

1,8 млн. потребители с код за електронните услуги на НАП

Дават ПИК само лично

НАП предоставя много електронни услуги на гражданите и на бизнеса.

Близо 1,8 млн. потребители имат персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, като само през миналата година са издадени над 190 хил. кода, от които 11 хил. са на фирми, съобщиха от приходната агенция. Повече от 500 хил. души са използвали своя ПИК през 2023 г., за да подадат годишната си данъчната декларация в Портала за електронни услуги на приходната агенция.

Е-платформата на НАП предлага над 170 електронни услуги, достъпни с персонален код или електронен подпис (КЕП). Сред услугите, които се ползват с ПИК - повече от 60, са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления, получаване на удостоверения и други.

Потребителите, които разполагат с персонален код, могат да проверят дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и да ги платят, за да ползват различни данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане до 1 април 2024 г.

Данъкоплатците имат възможност да се възползват и от предварително попълнената данъчна декларация, която ще бъде достъпна в Портала за е-услуги в началото на март.

Издаването на ПИК от НАП може да се заяви от разстояние - с обаждане на телефона на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg). От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на човека или на упълномощено от него лице.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Изкуствен интелект срещу пенсиите - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!