Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-скъпият изтребител в историята F-35 беше победен от фенерче

Един от двигателите на изтребител F-35A на ВВС на САЩ на стойност 14 милиона долара е бил унищожен, след като инженер е оставил метално фенерче вътре в машината, разкрива доклад на Съвета за разследване на авиационни произшествия на ВВС, публикуван в четвъртък.

Скъпият самолет, част от 56-то крило изтребители на ВВС, е бил подложен на необходимата поддръжка във военновъздушната база „Люк“ в Глендейл, Аризона, когато „инцидентът“ се е случил на 15 март миналата година.

На работниците по поддръжката на военния флот от F-35 е било наредено да инсталират измервателен щепсел в горивната линия на всеки двигател през декември 2022 г. след „злополука с горивната система“ през същия месец. Двигателят, която е претърпял инцидента с фенерчето, е бил монтиран на „един от последните самолети, които е трябвало да бъдат завършени“, се казва в разследването.

„Инженерен екип от трима души от 62-ро звено за поддръжка на въздухоплавателни средства, част от 56-та ескадрила за поддръжка на въздухоплавателни средства, извършил инсталацията, като премахнал панел за поставяне на щепсела и включил двигателите, за да тества инсталацията за изтичане на гориво. Не са наблюдавани аларми или сигнали през 13-те минути, в които са позволили на самолета да работи“, според доклада от разследването.

Едва когато го изключили, осъзнали, че нещо не е наред, чули „дрънчащ звук“ и открили „значителни щети“.

Един от инженерите впоследствие „идентифицирал повреди по перките на двигателя“, отбелязва разследването. Той съобщил за повредата на двигателя на отговорника за поддръжката и заявил, че току-що изтребителят е „погълнал фенерче“.

Нито един човек не е пострадал от грешката на инженерите, въпреки че цената на „щетите от чуждия обект“ се оценява на близо 4 милиона долара. Съобщава се, че ВВС са избрали да бракуват целия двигател на стойност 14 милиона долара поради размера на щетите.

Следователите са заключили, че вината е в неспазването на протокола от инженерите, което изисква „проверка на инструмента“ преди тестването на двигателя. Те също така са пренебрегнали да прикрепят всички необходими елементи към себе си, както диктува процедурата. Работниците са тествани за наркотици и алкохол, като резултатите са били отрицателни. Докладът отрича „начинът на живот да е фактор за злополуката“, поставяйки част от вината върху официалните процедури, които позволяват на двама членове на екипа по поддръжката да вярват, че другият е отчел забравеното фенерче, преди да тества двигателя.

F-35 е най-скъпият изтребител, създаван някога, като цената на цялата програма досега е 1,6 трилиона долара. ВВС признаха през 2021 г. – близо 20 години след създаването на проблемния самолет – че той се е провалил по отношение на „достъпността“, струвайки близо 36 000 долара на час за полет в сравнение с 22 000 долара на час за F-16, който трябваше да замени.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Най-скъпият изтребител в историята F-35 беше победен от фенерче

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!