Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Блеър, който излъга британския парламент за Ирак печели $140млн. от консултации сега ще съветва Денков... как да го прави и той

Автор: "24 часа"

България се нареди сред около 40 държави, които разчитат на експертна помощ от Института за глобална промяна на бившия британски министър-председател Тони Блеър.

Договорка бе постигната на международния форум в Давос преди дни, където Блеър разговаря с премиера акад. Николай Денков. Конкретни параметри за нея все още не са съобщени, освен че България ще се възползва от експертизата на неговия институт по въпроси като борба с корупцията, специални служби и въвеждането на изкуствен интелект в управлението на държавата.

Изглежда обаче, че ангажиментите към страната ни са част от по-голям план на ръководената от Блеър организация за навлизане в Европа, след като в продължение на години работеше предимно с държави от Африка и Близкия изток. Преди време тя откри свой офис в Брюксел и започна да наема за консултанти добре познати на европейските институции имена като бившия финландски премиер Сана Марин например. В навечерието на отварянето на подразделението ѝ в белгийската столица Блеър имаше среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но източници тогава разкриха, че двамата са говорили за войните в Украйна и Близкия изток, а не за приоритети на правителства, които са или могат да станат клиенти на института му.

“Едно от първите неща, които казвам на всеки премиер или президент, е: “Имате ли план?”. Защото която и да е държава има нужда от посока, в която да се движи”, казва Блеър пред “Файненшъл таймс”.

Авторитетният финансов вестник се опита в края на миналата година да хвърли светлина върху разрастващата се дейност на ръководения от бившия министър-председател институт.

Според изданието приходите на организацията за миналата година са достигнали до 140 млн. долара, като значителна част от тях идват от съветване на чужди правителства.

Обикновено Блеър осъществявал първия контакт с техен лидер, след което изпращал представители на института си да работят в съответната държава, които често оставали на терен и ако въпросната власт се смени. Подобни проекти вече имало на почти всички континенти. В Африка например консултират 16 държави, сред които Кения, Сенегал, Гана, Руанда и Малави. Вече имаме списък с чакащи правителства, които искат да се включат в програмата, казва 70-годишният бивш премиер.

Блеър е сред най-дълго управлявалите британски министър-председатели. В следвоенната история на Великобритания повече е била на този пост само легендарната Маргарет Тачър. Той влиза на Даунинг стрийт 10, когато е на 44 години, което го прави най-младият политик, нанасял се да работи и живее на прочутия адрес през XX в., където е официалната правителствена резиденция в Лондон. Това се случва, след като оглавяваната от него Лейбъристка партия печели парламентарните избори през 1997 г. и успява да се задържи на власт под негово ръководство в продължение на десетилетие. Тази година вероятно тя отново ще поеме управлението на страната и някои английски вестници пишат, че настоящият ѝ лидер Киър Стармър все повече се обръща за съвети към Блеър, което допълнително може да увеличи личното му влияние и това на неговия институт на международната сцена.

Тони Блеър има славата едновременно на един от най-популярните и най-непопулярни политици в британската история. В началото като премиер се радва на рекордно одобрение заради силното икономическо представяне на Обединеното кралство и предприети реформи за децентрализация в управлението на държавата. Вторият му мандат обаче е белязан от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ. Блеър безрезервно подкрепя предприетия от администрацията на американския президент Джордж Буш ответен удар срещу талибаните.

Британски части са включени във войната за сваляне на режима им в Афганистан, а след това и на Садам Хюсеин в Ирак. По-късно ще се окаже, че това е станало заради лъжите на Колин Пауъл и Тони Блеър, което води до главоломно падане на рейтинга му. Започват да го наричат “Пудела на Буш” заради безрезервната подкрепа към Америка. Обвинен е в подвеждане на британския Парламент, което се смята за тежко политическо прегрешение. В крайна сметка през 2007 г. подава оставка като лидер на Лейбъристката партия и напуска премиерския пост.

През първите години извън политиката се занимава с консултантска дейност и изнасяне на речи по света, подобно на други бивши британски министър-председатели. Влиза в борда на международната инвестиционна банка “Джей Пи Марган”, съветва други големи компании и става специален пратеник на ООН за мир в Близкия изток.

Тони Блеър два пъти летял за сметка и с личния самолет на Муамар Кадафи за тайни срещи с либийския диктатор, сочат документи, открити в Триполи.

Става дума за писма и имейли, на които е попаднал в. "Сънди телеграф". Според вестника секретните визити на Блеър през 2008 и 2009 г. в либийската столица предшествали освобождаването от британски затвор на либийския агент Абделбасет ал Меграхи, осъден за взривяването на самолета на "Панам" над Локърби.

Разкриването на тези документи веднага предизвика призиви от страна на близки на 270-те жертви на атентата Блеър да оповести публично контактите и тайните си договорки с Кадафи. На една от тайните срещи присъствал и американският милиардер Тим Колинс - приятел на Блеър, когото Кадафи помолил да строи курорти по либийското крайбрежие. В кореспонденцията офисът на Блеър нарича Кадафи "лидера".

Блеър винаги е отричал да е играл някаква роля в освобождаването на Меграхи. Според него решението е било само на шотландските власти. Веднага след новите разкрития говорител на експремиера призна, че Кадафие повдигнал въпроса за Меграхи.

По времето на тези контакти Блеър бе вече международен посредник за Близкия изток. Миналата година синът на Кадафи Сейф ал Ислам намекна, че той е бил и съветник на либийското правителство и на либийската инвестиционна агенция, която контролира над 45 млрд. евро.

Периодично се появяват информации, че ще се опита да се върне на международната сцена чрез нещо значимо. Пред “Файненшъл таймс” казва, че прекарва 85% от времето в своя институт, макар да не получава заплата. Прави го, защото вярва, че партньорството между подобни неправителствени организации и отделни държави е пътят за постигане на общественозначими цели. Затова се надява институтът да го надживее. Някои коментатори сравняват дейността му с тази на фондацията на бившия американски президент Бил Клинтън, но други смятат, че Блеър има по-големи амбиции, особено след като шумът около Брекзит също взе да затихва и се отваря възможност за затопляне на отношенията между Великобритания и страните от ЕС.

Обвиняват го в работа за престъпни режими и заобикаляне на закона

Тони Блеър периодично е критикуван, че работи за държави, потъпкващи човешките права, и извършва имотни сделки на ръба на закона. “Файненшъл таймс” отбелязва, че съветническите услуги на института му към властта в Саудитска Арабия са предизвикали най-остри критики. Организацията на бившия премиер консултира Мохамед бин Салман въпреки предполагаемата роля на престолонаследника в бруталното убийство на журналиста Джамал Кашоги в консулството на Суадитска Арабия в Истанбул през 2018 г.

“Още преди няколко години ни питаха защо работим с тази страна, но аз нямам абсолютно никакво съмнение, че промените, които правят там, са от огромно значение за социалното и икономическото развитие както на региона, така и по отношение на по-широката сигурност”, обяснява Блеър. Той допълва, че институтът му е напуснал места, които смята, че не вървят в правилната посока, но отказва да назове кои са те.

Преди 3 г. имената на Тони Блеър и съпругата му Чери се появиха в досиетата “Пандора”, хвърлящи светлина върху финансови операции в данъчни оазиси на известни личности от цял свят. Оказа се, че двамата са станали собственици на офис сграда за 6,5 млн. паунда, придобивайки офшорна компания на Британските Вирджински острови. Сделката била сключена с бахрейнски министър и по този начин семейство Блеър си спестило 312 000 паунда данъци. По принцип това не е незаконно, но британските власти бяха критикувани, че допускат богати хора да използват подобни вратички за заобикаляне на данъчните закони при купуване на скъпи имоти в Обединеното кралство. 

Източник: "24 часа"

Заглавието е наше

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Блеър, който ще съветва Денков, печели $ 140 млн. от консултации. Излъга британския парламент за Ирак и подаде оставка | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!