Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Словакия ще блокира приемането на Украйна в НАТО

Премиерът на Словакия Роберт Фицо на среща с колегата си от Украйна Денис Шмигал планира да го информира за блокиране на приемането на страната в НАТО. „Ще кажа, че съм против членството на Украйна в НАТО, че ще използвам правото на вето и ще го блокирам, защото това ще бъде в основата на Третата световна война“, каза Фицо в ефир на словашката телевизия RTVS.

Срещата с украинския премиер ще се състои на 24 януари в Ужгород. Словашкият политик планира да му даде списък с хуманитарна помощ, но също така ще потвърди, че няма да прехвърля никакви оръжия от държавни складове или армия.

„Що се отнася до влизането им в Европейския съюз, ние го уважаваме, но те трябва да изпълнят условията“, подчерта Фицо.

През ноември 2023 г. новото правителство на Словакия отказа да одобри предложението на предишния кабинет, което призоваваше за изпращане на нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 40,3 млн. EUR.

По-късно Фицо каза, че отпускането на 50 млрд. EUR на Киев като част от многогодишния бюджет на ЕС за 2024-2027 г. ще доведе до стотици хиляди жертви. Той прогнозира, че до този момент 50 млрд. EUR ще бъдат „изчезнали“ и „ще има още 100 000 мъртви войници от всяка страна“, но никой няма да мръдне от мястото си.

Според координатора на Съвета за национална сигурност на Белия дом по стратегически комуникации Джон Кърби, Вашингтон все още не работи и не възнамерява да отпуска нови пакети военна помощ на Киев. Според него причината е липсата на бюджетни средства.

Източник: fakti.bg, Агенция "Фокус"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Словакия ще блокира приемането на Украйна в НАТО | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!