"Сега": Измама е в дъното на иска от 5 млн. лв. срещу бившата фирма на Асен Василев

Автор: Таня Петрова, "Сега"

Имотният скандал около финансовия министър Асен Василев и Даниел Лорер продължава да се оплита. От ново определение на Софийския градски съд, вписано по делото на бившата фирма на Василев “СТВ Консълтинг”, става ясно защо е претенцията от 5 млн. лв. срещу нея - американският гражданин Себастиян Бретшнайдер твърди, че е бил измамен от партньорите си.

Даниел Лорер е имотен факир

Съдът отне 66 имота от Симеон Сакскобургготски

В подадена от адвоката на Бретшнайдер молба до съда по започналото срещу фирма “СТВ Консълтинг” производство по несъстоятелност пише, че между Бретшнайдер и трето лице, което не се споменава поименно, е имало договор за предоставяне на заем в значителни размери. “СТВ Консълтинг” се е задължила да отговаря безусловно за всички суми, дадени по договора за заем, включително като учреди ипотека върху имоти за вземания на кредитора. Договорено е на кредитора да се изплатят и всички суми при евентуална продажба на актива, които са останали налични след погасяване на задължения на “СТВ Консълтинг”, произтичащи от банкови сделки. 

Това обаче не се е случило. Бретшнайдер твърди, че предвидените обезпечения не са ипотекирани в негова полза, а са продадени. Остатъкът не му е изплатен и длъжникът няма намерение да се издължава. Междувременно “СТВ Консълтинг” подава молба за откриване на производство по несъстоятелност, а Себастиян Бретшнайдер е подал на свой ред сходна молба за съвместно разглеждане от съда.

Бретшнайдер изтъква, че няма спор за наличието на дълг от страна на длъжника и че самият той е кредиторът с най-голямо вземане. В молбата се изтъква още, че Бретшнайдер е единственият необезпечен кредитор, който не е български гражданин и който е останал с убеждението, че вземането му е надлежно обезпечено. Затова той настоява съдът да назначи временен синдик като обезпечителна мярка.

В определението си съдът изтъква, че предварителните обезпечителни мерки по Търговския закон се налагат по изключение при наличие на убедителни писмени доказателства, от които може да се съди за вероятната основателност на молбата и наличието на интерес от обезпечението. Интерес е налице, когато длъжникът разпилява, унищожава и или укрива имуществото си. Съдът е преценил, че такъв интерес е налице и поведението на длъжника може да доведе до застрашаване на интересите на неговите кредитори с оглед на извършеното разпореждане с активи. За да запази баланса между интересите на длъжник и кредитор, съдът е постановил и Бретшнайдер да внесе гаранция от 35 000 лв., както и да поеме месечните разходи за заплащане на работата на синдика. За синдик е определена Ралица Топчиева, като съдът не се е съобразил с предложеното от Бретшнайдер име.

Най-вероятно обект на спора е точно продажбата на сградата на ул. "Чаталджа" 3, която в началото е изцяло собственост на "СТВ Консълтинг" и заложена за два последователни банкови заеми. Впоследствие един от етажите е продаден на депутата от ПП Даниел Лорер. През септември 2023 г. фирмата продава своята част от имота за 3 млн. лв., а Лорер - за 1.8 млн. лв. Купувач и в двата случая е Станислава Арнаудова - като физическо лица и през своя фирма.

От молбата на "СТВ Консълтинг" да бъде обявена в несъстоятелност става ясно, че общите й задължения са 8 854 547, а активите - 707 829 лв.

Скандалът с имотите не е проблем

На въпрос на репортер дали ще подкрепи Асен Василев да остане ''министър на сглобката'' и след ротацията, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС, заяви, че ''скандалът около имотите на Даниел Лорер и Асен Василев не е никакъв проблем''. След което се върна назад в 2019 г. и скандала "Апартаментгейт'', когато стана ясно, че тогавашният председател на парламентарната група на герберите Цветан Цветанов се е сдобил с луксозен имот от над 200 квадрата с частен асансьор в ''Сграда на годината'' на фирмата ''Артекс'', придобит на цена от около 630 евро на квадрат.

Неясно защо Борисов изригна срещу насъбралите се пред пленарната зала репортери, като ги обвини, че не обръщат внимание на правилните теми. "Кой задава тона кое е важно за медийната среда? Една видна корупционна схема в спортното министерство няма никакъв коментар от министъра на спорта", заяви Борисов. И продължи с ретроспекцията на имотния скандал около Цветан Цветанов: "А помните ли тези живи връзки от имота на Цветанов кое колко струва, как струва? Тогава грешно освободих Цветанов. Ако знаех, че ще неглижирате подобни проблеми, защо щях да си причинявам това на партията, дясната си ръка са освободя. След като това не е проблем, се чудя кой в тази държава задава тона, кое е важно за медийната среда, за да бъде едното с часове, с дни държано в медийното пространство, когато е срещу нас, а една корупционна схема в министерството на спорта няма никакъв коментар, няма отговор на министъра'', заяви Борисов ядосано.  

Източник: "Сега"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Сега": Измама е в дъното на иска от 5 млн. лв. срещу бившата фирма на Асен Василев | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!